self - traveler

July 16, 2012





Ini muzeum kat Prague, kalau naik metro line hijau, boleh la turun kat sini (Muzeum) or Mustek utk jalan2 kat tengah2 bandar Prague ni (area banyak kedai2 branded n most of souvenirs). Emm, boleh jugak jalan kaki dari sini ke Charles Bridge, cuma aku tak ingat jalan. Hehe. Memandangkan kesuntukan masa, kitorang pergi jugak Charles Bridge tapi naik tram. Weee, boleh tak nak cakap dah 10 bulan duduk Czech, baru ni 1st time naik tram kat sini? :p

So, konklusi, (emm baru satu perenggan dah ada konklusi :p)

Pendapat aku, Charles Bridge tu sendiri lagi cantik masa senja nak dekat2 malam kot :D Tapi view surrounding, waktu pagi lagi best sebab nampak semua. Then, maybe boleh naik cruise kat situ (I'll will). So, datanglah pagi dan petang hahaha


I'm a tourist :D

Ramai jugak Malaysians yang datang bercuti kat Prague. Jalan je beberapa langkah then nampak muka familiar. Nama Malaysia pun famous kat penjual2 kat sini. Then, mula la diorang greet "selamat datang", "apa khabar?", "terima kasih", "sama-sama". Kat HK emm nak cari kedai souvenirs pun tak tahu den eh. Tak habis explore lagi nampaknya. :p 

Siap ada yang tanya mana nak cari souvenirs murah. Maaf la makcik pakcik adik kakak, teman ni pun baru 1st time nak jalan2 Prague cari souvenirs, tak dapat teman nak suggest. 




Aha, want to know something? Bangunan2 kat Czech ni memang akan dikekalkan bentuk. Kiranya, kalau nak renovate apa2, bahagian dalam bangunan dah ke belakang sahaja yang boleh nak ubahsuai. Bahagian depan yang orang boleh nampak dari luar, mmg akan kekal macam tu. (mungkin dicat baru dari masa ke masa). Then, kat sini tak banyak bangunan tinggi2 :)


13th July 2012
1.15pm GMT +1

It's time to get to the airport.

Kena check-in 90 minutes before departure. Naik metro line kuning sampai Zlicin then naik bas 100 ke Terminal 1. Total duration dalam 30 minit kot. Syukur alhamdulillah, ada 4 Malaysians sama flight Prague-Dubai cumanya connecting flight diorang Dubai-KL tak sama. Nervous. Hee. 

Flight delay. 



Takpelahh, kita tengok dulu orang main game sambil makan aiskrim :p

Flight semua okay, makanan sedap yang penting HALAL :) 

Next entry - A night in Dubai :)

Sungai Siput U, Perak
120716
0227

Latest Instagrams

© HANIS AMANINA. Design by Fearne.