Fun Facts About Dandelions

May 25, 2013

Fun facts about dandelions :) 
1. Sebutan sebenarnya ialah dan-de-lai-yen as in lion - singa.  (/ˈdændɨlaɪ.ən/ dan-di-ly-ən). Bukannya dan-de-li-on. Dinamakan begitu sebab ada daun yang tajam ibarat gigi singa. T_T  (French - dent-de-lion, bermaksud "lion's tooth")
2. Ia ialah sejenis bunga dan boleh dimakan oleh manusia.  :O Oho, suprisingly, I just knew that.
3. Benih dia boleh terbang dibawa angin, ibarat parachute.
4. Dandelion dalam bahasa Czech ialah pampeliška.
5. Asal dari Eurasia, tapi sekarang dah tersebar di seluruh dunia. WOW! 
Kebaikan
1. Tumbuhan sampingan yang baik untuk bercucuk tanam. :D
2. Akarnya boleh tambah mineral dan nitrogen dalam tanah.
3. Melepaskan gas ethylene yang boleh bantu buah untuk masak.
4. Sumber makanan untuk burung.
5. Daunnya ada digunakan dalam traditional Chinese & Korean cuisine. 
6. Di Greece, daunnya dimakan dalam bentuk salad secara mentah / rebus. Juga dimakan sebagai salad oleh bangsawan Victoria. (Errr tak pasti bangsawan apakah ini. -_-')
7. Bunganya dijadikan salah satu ramuan untuk buat dandelion wine, traditional British soft drink dan juga root beer. Err.
8. Akar yang dipanggang boleh dijadikan kopi tanpa kafein. Nice!
9. Daunnya ada banyak vitamin & mineral especially vitamin A, C & K. Termasuklah sumber Calcium, Potassium, Iron & Manganese. 
Bahaya
1. Debunganya boleh menyebabkan allergic ataupun bahaya pada kulit yang sensitif. Mungkin berpunca dari getah yang ada pada batang dan daunnya.
2. Disebabkan ada level potassium yang tinggi, kalau dimakan, mungkin boleh menyebabkan hyperkalemia. 
Perubatan
1. Ada banyak bahan aktif untuk ubat-ubatan.
2. Digunakan sebagai ubatan herba di Europe, North America & China untuk rawat jangkitan, masalah hempedu dan masalah hati. Juga digunakan sebagai diuretic (bahan untuk cairkan urine)


SubhanAllah. Sekecil-kecil bunga inipun, penuh dengan manfaatnya. Selama ni dipijak je bila berjalan atasnya, takpun, hanya bersukaria meniupnya sebab memang cantik melihat benihnya berterbangan. Macam salji. 

Oh ye, dah tengok video kat atas? Dah tahu la kan macam mana dandelion ni menjadi bunga dan seterusnya menjadi 'tumbuhan' yang boleh berterbangan. Teringat ayat dalam surah Al-Jumuah, ayat 10, "Apabila solat telah dilaksanakan, maka bertebaranlah kamu di bumi; carilah karunia Allah dan ingatlah Allah banyak-banyak agar kamu beruntung."

Ibarat dandelion yang terbang ditiup angin dan mampu hidup di mana sahaja dia mendarat, begitulah kita sepatutnya mampu survive di mana sahaja kita berada, dan dalam apa juga kondisi kita. Kembalilah pada sumber utama, Al-Quran dan Sunnah, ingat Allah selalu, dan dengan izinNya, kita akan berjaya. Ameen.

p/s - I was playing cricket yesterday when suddenly I felt bad to step on dandelion on the field. T_T

Sumber :- 
http://herba.berita1.com/dandelion-taraxacum-officinale
http://en.wikipedia.org/wiki/Taraxacum
Ad-Deen, Buzulucka
130524
2055

kek oreo

May 22, 2013


Gambar ni dah pernah share kat FB.
Nak share lagi sekali, dengan resepinya :)
Jom try!



Google je resepi ni, terus jumpa satu blog, simple jugak rupanya buat kek oreo ni. Haha, bagi orang yang amatur baking macam aku ni, bila jumpa satu resepi tu nampak senang, silalah teruskan untuk membuatnya, jangan tangguh-tangguh.

Apa-apapun, aku taklah ikut bulat-bulat resepi tu, banyak je alter. :)


KEK OREO


250 gm butter
1 cwn gula (aku guna 3/4 cawan, okay je)
2 cwn tepung naik sendiri (errr aku guna tepung gandum biasa tu)    
1 sudu kecil baking powder - tepung dan baking powder diayak
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
8-10 keping oreo - kisar halus (aku pun kisar sekali dgn krimnya)

Caranya:-


1. Campurkan butter, gula. tepung, baking powder, telur dan esen vanilla dan pukul dengan mixer. Kalau ikut resepi asal, 2 minit je. Tapi, aku tak tahu sangat tekstur pukulan lepas 2 minit tu okay ke tak, hehe. So, aku pukul je lagi sampai nampak menarik tekstur dia di mataku.
2. Campurkan oreo dan gaul rata. Takyah guna mixer pun.
3. Bahagi adunan kepada 2. Bakar berasingan. (Resepi asal, boleh dapat sampai 3 layers) :p
4. Bakar dalam oven dgn suhu 170C selama 20-25 minit atau sehingga masak.


SIAP KEK!

.................................................................


DEKORASI KEK -_-'

Šlehačka (whipped cream)
Cream cheese
Icing sugar
Oreo (kisar, dengan krim sekali)




Caranya:-

1. Whipped cream (dalam 200g), 2 sudu cream cheese, 3 sudu icing sugar - pukul dengan mixer sampai betul-betul kembang. Kawan aku cakap, sampai kalau terbalikkan bekas, cream tu tak mengalir or terbalik sekali.
2. Permukaan setiap kek hendaklah diratakan. (Tak ratakan punnnn T_T Tak reti nak potong straight dua-dua permukaan tu, aduh)
3. Ambil kek pertama dan disapukan cream yang kita dah pukul tu di atasnya. Lepas tu, taburkan serbuk orea sampai tak nampak permukaan warna putih :D 
4. Lapiskan dengan kek yang kedua. 
5. Ratakan cream kat dinding & permukaan atas kek. Okay, bahagian atas tu, deco la macam mana yang korang nak. Aku ni takde skill sangat, so, aku tabur je oreo jadi bentuk hati. Itu paling kreatif aku boleh fikir masa tu pukul 1.30 pagi. :p
* Kek dalam blog ni memanglahhh menguji keimanan! Cantik sangat, kalah bakery shop! Woot




Bersyukur diberi peluang duduk di tempat yang betul-betul jauh dari pangkuan keluarga. Jauh dari keselesaan memilih makanan. Jauh dari kedai-kedai makan yang bukak 24 jam. Jauh dari restoran yang tumbuh melata di Malaysia. Jauh jugak dari kedai-kedai runcit yang jual stok makanan. :p

Keadaan ni lah yang mengajar untuk berdikari. Daripada tak reti masak langsung jadi dah boleh masak untuk at least 7 orang. Nak makan, carilah resepi dan masaklah. :) Walaupun awal-awal tu memang susah la nak dapat rasa perfect kan, tapi banyak kali practice dah better, insyaAllah. Survival skills! Hoyeah. 

Jazakillah khairan katheera untuk warga Ad-Deen yang selalu share experiences, thanks Google for all recipes. 

Terima kasih ya Allah untuk semua nikmat ni. <3

"Maha suci Allah yang menguasai (segala) kerajaan, Dan Dia Mahakuasa atas segala sesuatu." Al-Mulk 67:1



Salah satu muwasafat tarbiyah ->> Mampu berdikari (0:52) Hihi, kena sangat!


p/s - Final exams. Doakan kami yep. :)
Ad-Deen, Buzulucka
130522
1342


stříbrný rybník, hk, czech

May 9, 2013


"Look around yourselves, can’t you see this wonder, spread in front of you, the clouds floating by, the skies are clear and blue" #maherzain #openyoureyes

Watch how the trees start to bloom right after the winter and autumn seasons. Do you realised who make it happen? Take your time, have a walk, see something that can increase your Iman. Easiest to treasure, the nature. Everywhere.

Indeed, to Allah belongs the dominion of the heavens and the earth; He gives life and causes death. And you have not besides Allah any protector or any helper. (9:116)



May 1. Hari di mana rakyat Malaysia tengah cuti Hari Pekerja.
Di Czech ni pun, kami cuti jugak, cuma tak pasti cuti untuk apa. Tapi, sebagai pelajar, memang tak lari dari kelegaan bila dapat cuti macam ni :) Hari yang dinantikan. 

Jadinya, hari tu, kami sekeluarga (err haha bolehlah, nama pun duduk serumah, kira keluarga lah tu) ke tempat yang tak asing lagi untuk pelajar-pelajar di Czech ni. Stříbrný Rybník. Pernah jugak post pasal tempat ni sebelum ni, Tamrin Nisa kalau tak silap. :) Cumanya kali ni dengan basikal(!) instead of bas.


Bila berbasikal, dah pasti peluang untuk menikmati angin sejuk menyapa, cahaya matahari, kehijauan alam tu lebih banyak. Anytime, boleh je nak berhenti, ambil peluang snap few pictures untuk kenangan. 

Sepanjang perjalanan, semuanya berjalan lancar. Dan sekarang dah tak takut lagi untuk bawak basikal atas jalan raya. Fakta tentang Czech, basikal ialah satu kenderaan, in other words, konsep bawak basikal sama rules macam bawak kereta. Motorsikal pun sama. No way nak menyelit-nyelit. Dan signal semua pun applied to cyclist. :) Lampu takde waktu malam pun boleh kena saman. -_-'

Jadi, lets enjoy few more pictures with me. :)



Stříbrný Rybník ni letaknya di kawasan luar bandar dan frequent jugak bas lalu kawasan ni. Every hour, I think. 

Rumah-rumah kat sini memang biasanya atas tanah (maknanya bukan jenis flat or apartment), dan mereka ada garden sendiri. Just tengok gambar kat atas tu. Nampak tak kuda? Weee, excited nampak kuda. Terbayang-bayang kuda-kuda dalam sirah Islam masa Nabi, sahabat-sahabat dan umat Islam nak pertegakkan Islam dan menyebarkannya. Teringat seorang akhwat pernah cakap, untungnya kuda-kuda tu bawak Nabi dan yang lain. Macam best jugak kalau dapat jadi debu-debu padang pasir yang menyapa mereka semua T___T.



Ala-ala pohon sakura. Tak di Jepun, Czech pun ada ^_^


Hijau di mana-mana. Now I know kenapa orang suka warna hijau. Tenang, aman, damai. Rasulullah SAW pun suka warna hijau. Maybe lepas ni kena masuk dalam warna favourite. Hihi.



Bicycles and lake. :) Oh yee, basikal kat Czech ni sangat mahal. Especially first hand T_T. Pergilah mana-mana kedai basikal, mahupun kedai sports yang jual basikal. Average harga = 6000kc. approximately +-RM1000. Ada jugak yang mencecah 25 000kc. OUCH! Dan dalam banyak-banyak kes kecurian kat Czech ni, mostly involve basikal. Kalau berkunci pun boleh hilang, apatah lagi kalau tak kunci. :O

My own bicycle pun, kena simpan dalam rumah T_T. Langkah selamat. 


Tadabbur alam. Al-'Ankabut 53-69.

Standard style nak cari ayat tadabbur. Just open any page yang tangan kita terasa nak bukak. Pappp, sekali bila tadabbur, memang kena sekali dengan keadaan masa tu. Heaven!

"Dan jika engkau bertanya kepada mereka, "Siapakah yang menciptakan langit dan bumi dan menundukkan matahari dan bulan?." Pasti mereka akan menjawab, "Allah". Maka mengapa mereka bisa dipalingkan (dari kebenaran) " - 29:61

Kadang-kadang manusia ni memang excited or takjub (is it a suitable word to describe it?) dengan nama-nama Allah di langit, di daun, di pokok, di kulit anywhere you can say. Tapi bukankah Allah is still the one yang create the universe? Rasanya tak perlu benda-benda 'menarik' macam tu untuk rasa kagum dengan kekuasaan Allah. Alam ni terbentang luas, semuanya belong to Him. Semuanya bergerak, terjadi dengan izin dan pengetahuanNya. Kan? 

Jom sama-sama muhasabah diri. Diri ini pun tak lari dari pernah berfikiran begitu. :)





I learnt a lot from the nature. His creation.

Ad-Deen, Buzulucka
130509
1312

Hiking Trip - Sněžka, Czech (Part 2)

May 6, 2013

.....
"Ya Allah, pagi ini kami kecapi nikmat pemberian-Mu, kesihatan dan perlindungan-Mu, maka sempurnakan nikmat, afiat dan perlindungan-Mu terhadap kami di dunia dan akhirat." - al-Mathurat


Few steps more. Meredah salji yang bukan sebati dengan kaki, memang cabaran.

Hiking Trip - Sněžka, Czech
Udara yang sangat nyaman, walaupun sejuk diluar, berpeluh-peluh jugak dibuatkan bila sampai di puncak gunung. Rasa berbaloi baloi menikmati indahnya ciptaan Allah walaupun kudrat tak seberapa, hanya diiringi semangat yang menggunung dan zikir yang tak lekang di bibir. Itu je sumber kekuatan yang tinggal. Alhamdulillah.



Kami di puncak!

Bangunan belakang yang ada cermin banyak-banyak tu Polish chalet. Dan bangunan sebelah kiri tu pulak ialah Chapel St. Vavřinec. Ada jugak pejabat pos, hmm entahlah kenapa ada kat atas ni errr. Oh yee, puncak ni terletak kat border antara Czech & Poland. Dan ketinggian dalam 1602m. T_T Bila dah sampai ke puncak, barulah kami tahu yang gunung ni ialah yang tertinggi kat Czech. T_T

Objektif utama hiking trip ni ialah untuk tengok matahari terbit. Tapi bukan rezeki nampaknya sebab awan memang tebal menutupi matahari. Sangat menarik dan kagum sebab rasanya jarang jugak dapat nikmati awan tebal kat Czech ni :)

Kabus.

Lepas hampir 15minit kat puncak, semua dah bersiap-siap nak turun balik. Hukhuk sedih masa ni, sebab rasa tak puas stay kat atas tu haaa. :( Tapi kenalah ikut sebab siapa nak guide kami kalau nak turun sendiri. Pilihan route ada banyak, salah pilih, memang sesat la nanti.

Hiking Trip - Sněžka, Czech


Cabaran turun pun bukan mudah seperti yang diharapkan. Haha. Curam bersalji. Budak-budak Czech ni turun dah macam orang main ski. Zummmm laju je. Kami ni jugak yang menapak satu per satu. Seram jugak, tepi laluan tu memang terus ke bawah T_T Dah sampai kawasan rata macam gambar kat atas, teruji jugak kekuatan kaki. Haha, tapak kaki dah sakit dah, tambah berjalan atas batu yang macam urutan refleksologi ni lagilah buat uhmpppphhh. 

Fakta menarik kanak-kanak Czech. Dari kecil lagi diorang dah didedahkan dengan mendaki gunung, ski, snowboard etc. Cuma kawan-kawan se-hiking kata budak-budak zaman sekarang dah kurang minat dengan ni semua. :(

Hiking Trip - Sněžka, Czech



Czech friends!

Diorang memang selalu di depan kitorang. T_T

Hiking Trip - Sněžka, Czech

Hiking Trip - Sněžka, Czech



Beautiful waterfall. :)

Kawan Czech :- Are you still okay?
Kami :- Hmmmm. We think so.
Kawan Czech :- We have 2 more kilometers to walk. We need to reach the bus stop within 30 minutes.
Kami :- *WHAT?! (dalam hati dengan muka terkedu)

Memang rasa dah boleh daftar diri kelab lumba jalan kaki.


Hiking Trip - Sněžka, Czech


Kami tiba satu minit sebelum bas bertolak. Alhamdulillah. 

1.30am - 8.30am. 7 jam berjalan kaki! What a great experience! ^_^ Moga Allah berkati perjalanan ini :)


Ad-Deen, Buzulucka
130502
1626

Hiking Trip - Sněžka, Czech (Part 1)

May 2, 2013

Tak pernah terlintas nak mendaki di Czech ni. Tapi, bila ada seorang senior invite untuk join sekali trip pelajar-pelajar Czech untuk mendaki, pergh terus klik going tanpa berfikir panjang. Err sebenarnya dah tengok planner, sama ada free tak weekend tu. Alhamdulillah, berkelapangan. Jadi, apa lagi?

Tanpa pengalaman. Kita redah dan redha :D

Hiking Trip - Sněžka, Czech


Bertolak dari Terminal HD, Hradec Králové hari Sabtu petang, dengan bas ke Trutnov. Aha, ada satu perkara menarik sebelum naik bas ni yang rasa terblur seketika. Ketua trip bagitahu yang semua kos free. Woah. Sebab kami bawah ISU. ^_^

Lepas transit kat Trutnov, kami tiba kat destinasi Pec pod Sněžka hampir pukul 9 malam dan seperti yang disangka, sunyi sepi sekali tempat tu. Kami stay kat satu bar-restaurant sampai pukul 2 pagi sebelum mula mendaki.

Hujan lebat. Memang dah risau cuaca macam ni, bahaya jugak nak hiking. Air sungai pun deras. 

Hiking Trip - Sněžka, Czech


Sementara menunggu tu, kami bertiga bersembang dengan budak-budak Czech tu. Ada je yang peramah, ada jugak yang segan. Kalau diorang pun segan, kami ni apatah lagi. T_T

Ada seorang budak lelaki ni, dia sangat curious tentang kami, dan selalu tanya soalan yang kadang-kadang rasa payah jugak nak menjawabnya. Kalau tak silap, topik pertama ialah arak. Dia tahu yang kita as Muslims tak boleh minum arak. Tapi dia tak faham apa reasonnya. Fuh, nampak soalan mudah, tapi nak explain tu, rasa berdebar, sebab takut tersilap kata yang boleh buat fitnah pada agama. 

Topik lain, as expected jugak, sex pre-marriage. Huhu, kebanyakan orang kat Czech ni atheist dan diorang takde agama yang nak refer to. Jadi, diorang tak anggap perkahwinan tu satu benda yang perlu, lebih lebih lagi kalau orang tu dah hidup berpasangan dan live happily. Rasa redundant maybe?

Ya Allah mudah-mudahan ilham yang Kau bagi pada kami untuk menjawabnya tu tersampai maksudnya.


Dan berapa banyak tanda-tanda (kebesaran Allah) di langit dan di bumi yang mereka lalui, namun mereka berpaling darinya. Dan kebanyakan mereka tidak beriman kepada Allah, bahkan mereka mempersekutukan-Nya. - Yusuf 12:105-106


Setkan niat. Bismillahirrahmannirrahim.  

Tarbiyah nikmat cahaya. Sepanjang perjalanan tu memang terasa betapa perlunya cahaya dalam kehidupan kita. Pemandangan yang nampak hanyalah apa yang disuluhkan. Cuba bayangkan lebar laluan mendaki tu hanya muat 2 orang, dan di tepinya penuh juram, cerun, air sungai mengalir, pokok-pokok macam dalam twilight. Disuluh ke langit, memang sah sah gelap T_T 

Allah ada, Dia Maha Melihat, Maha Melindungi. 

Syukur alhamdulillah sebab dalam hutan kat Czech ni takde haiwan liar agaknya :) Mungkin sebab cuaca sejuk (?). Terbayang jugak kalau-kalau ada ular, kala jengking ke apa kan. 

Dušnost (Short of breath)
Dýchejte zhluboka. (Breathe deeply)


Dalam pukul 3.30, kami sampai kat kawasan chalet, yang menunjukkan ada separuh lagi perjalanan. Ya Allah, berehat sekejap 10 minit pun dah terasa nikmatnya. Budak-budak Czech ni memang jenis tough, dengan langkah panjang, sobsobsob lambat jugak nak mengikutnya. Mujur diorang ni memang jenis membantu, bila ada yang penat, diorang stop dulu. Ada yang siap bawakkan backpack kami. T_T 

Hiking Trip - Sněžka, Czech



Kembali mendaki.

Ahaa, laluan semakin mencabar! Ais dan salji di mana-mana sahaja. Licinnya, emm saya berjalan dah macam anak itik terkedek-kedek. Jumpa tanah yang dapat dipijak tu pun jadi satu nikmat. :)

Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan? Ar-Rahman

p/s - bersambung....

Ad-Deen, Buzulucka
130502
1507

Edited, 160810
SS, Perak, Malaysia

Latest Instagrams

© HANIS AMANINA. Design by Fearne.