Belajar dari Lagu Sahabat dalam Tubuh - Mawi & Filsuf

January 31, 2016

Lagu ni pertama kali saya dengar dalam SinarFM. Memang dah lama tak ambil tahu lagu-lagu 'baru'. 'Baru' untuk saya, yang sepanjang saya kat Czech ni lah. Jarang sangat dengar radio. Kecuali musim exam ni ha. 
Saya jenis yang lebih hayati melodi, bila rasa sedap baru saya cuba tengok lirik. Sebab tu kot, saya lebih berminat dengan instrumental.... -_-' 
Korang dah pernah dengar lagu Sahabat dalam Tubuh?
Lirik dia memang hashtag-deep-sangat bagi saya. Penuh tersiratnya. Penuh serangan kat jiwa saya. Penuh penghayatan dan tanda tanya untuk diri sendiri. Betullah orang seni ni puitis dia lain, tahap 'deep' dia lain. Lama saya ambik masa nak fahamkan lagu ni. Anyway, good job, Mawi! You have a new listener, from now :)

----------------(updated with lyrics 24/4/2017)----------------

Sahabat siapa yang bergelar sahabat 
Yang didepan kita hanyalah sebagai syarat 
Sahabat siapa yang sebenar sahabat


Sukar nak dicari payah juga nak mendapat 
Satu jiwa dalam tubuh yang berbeza 
Ya cinta ya nyawa 
Ya rindu ya kalbu 
Siapakah kita di dalam kita 
Kamu adalah aku tapi aku bukanlah kamu 
Kamu menjadi aku yang sebenar benarnya aku 
Kita sentiasa bersama tapi tidak pernah bersua 
Kamu selalu disisi aku yang selalu mencari 

Siapakah kita di dalam kita 
Siapakah kita di dalam kita 
Cubalah kita pejamkan mata 
Adakah kita sudah sedia 
Siapakah kita di dalam kita 
Cubalah kita pejamkan mata 
Tinggalkanlah sejenak dunia 
Siapakah kita di dalam kita 
Cubalah kita pejamkan mata 
Sambil kita bertanya 
Siapakah kita di dalam kita 

Orang arab balik arab berjubah labuh 
Teman jauh jangan harap jadi sahabat dalam tubuh 
Orang arab balik arab berjubah labuh 
Teman jauh jangan harap jadi sahabat dalam tubuh 

Siapakah kita di dalam kita 
Siapakah kita di dalam kita 
Kamu adalah aku aku bukanlah kamu 
Kamu menjadi aku yang sebenarnya aku 

Tiada yang dapat merasa apa yang kita rasa 
Apabila kita sedih apabila kita duka 
Apabila kita pilu apabila kita hiba 
Tapi pernahkah kita bertanya kepada dia 
Setiap hari pabila kita sedang mencerminkan diri ini 

Apa khabar kamu apa khabar hati 
Apa khabar jiwa dan seluruh tubuh ini 
Jikalau masih ada yang belum faham dan mengerti 
Mawi marilah kita bicara dari dalam hati ke hati 

Ya cinta ya nyawa 
Ya rindu ya kalbu 

Dapatkah aku terima dengan hati yang terbuka 
Andai sudah sampai waktu tuk berada di depan ku 
Mungkin di kiri kanan ku mungkin di depan belakang ku 
Mungkinkah aku bersyukur ataupun menunduk malu 

Orang arab balik arab berjubah labuh 
Teman jauh jangan harap jadi sahanbat dalam tubuh 
Orang arab balik arab berjubah labuh 
Teman jauh jangan harap jadi sahabat dalam tubuh 

Siapakah kita di dalam kita

--------------------------------


Apa yang saya dapat dari lagu ni mungkin bukan apa yang penyanyi cuba sampaikan, ataupun tak sama dengan penghayatan orang lain. Tapi, nak share kat semua dan untuk pembacaan saya di masa depan :)
 
Sudahkah engkau mengenal diri
Kau kata dah kenal tuhan

Kadang-kadang kita rasa kita kenal diri kita.
Kadang-kadang kita rasa kita sahaja yang tahu apa yang diri kita nak.
Dan sesetengah masa, memang orang lain tak faham kita.
Tapi sesetengah masa, apa yang orang cakap kat kita dan kata-kata dia tu mampu buat kita tersentak - pada saya, orang tu kenal diri saya.

Tapi, siapa yang lebih kenal diri kita dari kita sebenarnya?

Allah, Tuhan kita.

Dia yang menciptakan kita,
Dia yang nampak apa yang kita buat sepanjang masa 24/7, dan semuanya tercatat *gulp*
Dia yang menurunkan rezeki untuk kita,
Dan Dia jugalah yang beri ujian sesuai dengan kemampuan kita.

images for Allah tak bebankan hambanya


Bagi saya, kita memang dekat dengan Allah, sebelum ditiupkan roh, kita dah berjanji dengan Allah untuk jadi khalifah atas muka bumi kan? Saya rasa sebab tu, orang selalu cakap, kita kena berkenalan dengan Allah baru kita boleh kenal siapa kita. Vice versa, kaji tentang diri sendiri untuk kenal Tuhan jugak :) Setiap penciptaan Allah tu takde yang sia-sia kan? :)

Roh vs jiwa vs tubuh. 

Dalam lagu ni, saya cuba buat refleksi diri, adakah diri kita sebenarnya suka akan diri kita sendiri? Adakah apa yang kita buat sebenarnya menyakitkan / menggembirakan diri kita yang sebenar? 

image result for do you want to meet yourself


Adakah apa yang kita buat untuk penuhkan jiwa kita ni, sebenarnya betul2 penuhi keperluannya? Pernah tak baca kisah-kisah yang orang dah berjaya, harta kekayaan memang banyak, keluarga semua okay, tapi hatinya tak happy. Dan ada yang mengakhiri hidup dengan suicide. 

Pernah tak kita buat sesuatu yang kita betul suka - mendaki, berjalan-jalan, memasak, membaca buku tapi jauh di sudut hati, kita masih rasa kosong?

Yang sebenarnya, diri kita mengimpikan dekat dengan Tuhannya. T____T

Bagi jiwa kita 'makan', jom. :)


HK, Czech
160131

Bersyukurkah Kita?

January 25, 2016

Sejak akhir-akhir ni, saya selalu study bertemankan radio Sinar FM berselang seli dengan playlist instrumental musics kat YouTube. Sinar FM ni macam semua tahu la kot, cover lagu-lagu retro, klasik, rock kapak etc (especially tengah malam, dengan ayat famous ganda 23 berguruh bagai). Memang tak rasa awkward pun dengar lagu-lagu ni, mungkin sebab dibesarkan dalam zaman tu kot. 

Oh, bukan nak promote Sinar FM ni. :)

Saya minat dengan slot2 motivasi Fadzilah Kamsah, slot2 agama Imam Muda Asyraf dalam Sinar FM ni :) Walaupun isu yang dikupaskan / dihuraikan memang boleh kata berulang je, tapi betullah manusia ni memang mudah lupa. Walaupun ulang banyak kali pun, belum tentu saya boleh ingat sebijik2. Tapi takpelah, luar kemampuan saya. Tapi, isi tu masuk la insyAllah dalam kepala :)


Winter in Hradec Kralove, Czech



Pagi ni, Sepahtu Sinar ada kongsikan satu ayat Quran, tergerak hati nak berkongsi kat sini pulak.


Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: "Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras". (Quran 14:7)

Nikmat yang Allah bagi kat semua manusia ni banyak, tak tergambar dek akal kita pun. Kalau kita nak hitung, memang tak termampu nak hitung pun, sungguh! 

Kadang-kadang kita lupa nikmat nyawa kita setiap pagi lepas bangun tidur. 
Kadang-kadang kita lupa nikmat udara untuk kita bernafas.
Kadang-kadang kita lupa nikmat kesihatan diri kita, paling kurang pun deria kita. :)

Teringat satu quote dalam blog Anizz,

Bila sakit, 
Allah tarik 
keceriaan di wajah, 
selera makan 
dan dosa kita. 
Bila sihat, 
Allah pulangkan 
keceriaan di wajah, 
selera makan 
tapi bukan dosa kita. 


Sweet kan Allah :) :D :D :D

Winter in Hradec Kralove, Czech



Setiap antara kita, semua ada nikmat tersendiri yang Allah bagi. Ada yang sama dengan orang lain, ada yang special untuk keadaan kita. 


Contoh, ada orang yang Allah beri ujian banyak tapi pada masa yang sama, Allah nak latih kesabaran dia. Sabar itu satu nikmat okay, tak semua orang mampu bersabar untuk sesuatu perkara. Ada orang yang Allah bagi nikmat akal yang lebih, hasilnya dia mampu untuk ajar ataupun membantu orang lain dengan kepandaiannya. Ada orang diberi nikmat kreatif, jadi dia mampu berkongsi dengan orang lain dengan senibina bangunan yang unik cantik menarik tertarik kau memang the bomb lah. :D


Winter in Hradec Kralove, Czech


Only miss the sun when it starts to snow - Passenger, Let Her Go

Saya sekarang ni pun tengah melatih diri bersyukur dengan nikmat salji ni. Salji memang satu kejadian yang rasanya semua orang teringin nak rasa kan? Mungkin sekurang-kurangnya sekali seumur hidup. Jujurnya saya takde imaginasi pun sebelum ni nak berjalan tergelincir tersembab tergolek atas salji, bawah salji, tengah salji. Kalau yang dah kenal saya dari awal-awal blogging, mungkin tahu kisah macam mana saya tiba-tiba ada kat Czech ni. :)  

Kira nak cakap, untuk satu-satu perkara tu, your chance will come. Antara cepat atau lambat. Kalau dapat, itu yang terbaik. Kalau tak dapat, itu yang terbaik. :D

Macam dulu, teringin sangat nak naik kereta api tanah melayu senandung langkawi etc. Selalu cakap kat ayah, jom la tryyyy, sekali jeeeeee. Dan akhirnya saya dapat peluang study kat Sepang masa tu, yang setiap kali balik memang naik KTMB tu je. KL Sentral dah macam rumah ketiga. Saya merasa perubahan dari Senandung Langkawi pastu up sikit jadi Shuttle Train rasanya nama dia (connect KL Sentral - Ipoh) pastu up lagi dengan ETS (ada gold, silver class bla bla). Terus muak naik train. 

Ambik. 

Nampak kan, manusia (saya la tu) kurang bersyukur. T__T


Winter in Hradec Kralove, Czech


Salah satu cara yang saya baru belajar untuk mensyukuri satu2 nikmat tu, ialah dengan cari pengajaran / ibrah dari keadaan tu. Cari lah dalam Google ke, tanya kawan-kawan ke. Tak kisah lah macam mana. Satu tips saya boleh share, google je 'quotes' on that thing.

Mungkin ada quotes yang hashtag-deep-sangat. Tapi rasanya semua orang mampu tangkap apa yang quotes tu nak sampaikan. :)

Winter in Hradec Kralove, Czech


Pernah tak bayang macam mana salji mampu membekukan sungai? Kun fayakun tu of course. :)

Meh saya kongsi pengajaran dari salji yang saya belajar.

Salji ni asalnya dari seketul snowflakes yang berbeza rupa, bentuk antara satu sama lain. Snowflakes ni seriously sangatlah fragile. Orang kata nice to see, not to hold. Sentuh sikit, terus mencair. Kadang-kadang tak sempat snowflakes ni nak jejak bumi pun dia dah hilang bentuk. Bumi kan panas. Tapi, dengan izin Allah, snowflakes ni tak berputus asa pun. Walaupun dia tahu dia akan mencair sebelum sampai tanah, dia tetap turun. Apa kesannya? Snowflakes yang turun awal-awal (boleh panggil first batch / pioneer group) ni, dah berjaya menyejukkan bumi untuk kawan-kawan snowflakes lain turun. 

Jadinya, snowflakes lain yang turun lepas tu lagi mampu bertahan lama. Awesome.

------------------------------

Pengajaran yang saya dapat kat sini, pernah tak rasa kita buat satu2 projek tapi tak nampak pun hasilnya yang perfect? Tunggu punya tunggu, sampai satu tahap mungkin kita give up ataupun kita dah tak mampu (tua, tak sihat sebagainya) untuk teruskan projek tu. Tapi mungkin kita tak sedar yang usaha kita tu sebenarnya dah bagi semangat kat orang lain untuk sambung usaha kita. :)

Kita boleh bayang dari kisah kapal terbang, macam mana angan-angan manusia untuk terbang bermula. Dari cuba meniru konsep burung, pastu adanya hot-air balloon, pastu dah ada design kapal terbang, konsep aerofoil semua dan sampailah ke hari ni, adanya Airbus, Boeing semua yang bolehkan saya balik Malaysia masa summer break :D

Adakah orang yang mula-mula tiru konsep burung terbang merasa naik kapal terbang Emirates? Tak kan? Mungkin dia pun tak sangka ada toilet dalam kapal terbang sekarang.


Winter in Hradec Kralove, Czech


Apa yang saya nak cakap sebenarnya ni? T_T

Hmmm, semua benda yang berlaku ada hikmahnya kan. Semua bergantung dengan kaca mata macam mana kita pandang satu2 perkara tu kan?  :) :) Dan macam mana kita nak relate perkara tu dalam kehidupan harian kita.

Itu je sebenarnya. Nikmat Allah semuanya ada bagi advantage kat kita. Kan?

Winter in Hradec Kralove, Czech


Dan dalam setiap yang indah tu, ada down-side nya jugak. Basah lencun salji dah kotor sejuk beku frostbite kulit kering. Macam gambar atas ni.  Hehe. ^____^

Bersyukurlah kita dengan nikmat yang kita dapat :) InsyAllah ameen ameen! 

Sorry lah kalau post ni panjang sangat, dari Sinar FM sampailah ke salji. Hehe. Anyway, thank you for reading. May Allah bless our day and hopefully we learn something from this post. <3

160125
HK, Czech

8 Fakta Tentang Bunyi dari Badan Kita

January 21, 2016


Kalau korang nak fakta-fakta menarik ataupun tips tentang badan kita, tak kisahlah dari segi pemakanan, kesihatan, cara hidup etc, saya nak suggestkan korang subscribe kat website ni. Tadaaaaa. Banyak ilmu-ilmu yang best dan sedikit sebanyak membantu saya faham ilmu perubatan yang berat tu. Sebab biasanya website tu akan explain dengan gaya untuk orang yang bukan medical-background :)

Nice.

Biasanya dia akan offer quiz untuk kita uji pemahaman kita, lepas tu boleh la tahu sebenarnya kita faham satu2 kejadian tu betul ke tak. Macam contoh sekarang ni, saya nak share kuiz yang saya jawab untuk tajuk bawah ni :D (Klik link untuk jawab sendiri)

Gurgle, Pop, Achoo: The Truth About Body Noises



Okay, apa bunyi yang kita biasa dengar dari badan kita?
Let's go through them, based on the quiz's results :)


1. Regangkan sendi2 tangan sampai berbunyi.

English term dia ialah cracking knuckles. Untuk bahasa melayu dia, hmmm betul ke tu?

cracking knuckles
Credit - Google Images

Biasanya, orang buat macam ni masa tangan tu lenguh kan? Dan saya sendiri pun rasa lega bila boleh dengar bunyi pop tu errrr. Ada orang pop-popkan sendi siku, ada yang leher, ada yang pinggang jugak kan? :)

Cracking knuckles ni TAK menyebabkan arthritis (inflammation of joints). Tapi boleh sebabkan joints kita longgar kalau aktiviti ni dah rutin harian. Boleh kata, macam haus la joints tu.

"Joints" ni ialah tempat tulang-tulang kita bersambung, contoh macam siku, lutut. Kalau kat jari dan tapak tangan, fuhh, lagi la banyak tulang kecil2. Kalau jari (selain ibu jari) pun at least ada 3 tulang setiap satu.

hand joints
Credit - Google Images

Inflammation pulak bila satu2 part badan tu jadi merah2, bengkak, panas2 sikit dan biasanya sakit.


2. Sendawa (burp)

Sendawa paling kuat dalam dunia kalau ikut Guiness World Records ialah Paul Hunn dari U.K. Bunyi sendawa dia ialah sekuar 109.9 decibels, sama kuat dengan bunyi chainsaw, macam ni!

Image result for chain saw
Credit - Google Images

Sendawa ni rasanya kita tahu je kenapa jadi? Angin/gas dalam perut kita mintak dilepaskan. :D

Elakkan minum air gas, elakan bercakap masa makan.

Oh ye, kalau bayi minum susu / makan, biasanya memang gas-gas akan berkumpul dalam perut. Dan itu antara sebab babies meragam, so, sabar na sampai diorang sendawa.


3. Bersin

Bersin ni satu cara badan kita buang kuman-kuman. Proses ni sangatlah laju! 100mph = 160kph. :O :O :O

cat sneezing
Credit - Google Images

Jadi, janganlah tahan bersin. Nak bersin, ambik tisu / kain tutup mulut, pastu bersin jaaaa.

Dalam area hidung kita ada satu lubang ni untuk sambung dengan telinga, nama dia Eustachian tube. Fungsi dia untuk balancekan pressure telinga kita. Jadi, kalau kita tahan bersin, high pressure tu akan ke dalam telinga kita dan boleh bawak ke hilang pendengaran (bukan lah sekali terus hilang - lama proses ni), boleh jugak buat salur darah pecah etc.

4. Perut berkeroncong

Bunyi ni sebati dengan lapar kan? Perut boleh berbunyi masa dia tengah hadamkan makan dan jugak masa perut kosong. Jadinya, bunyi perut ni lumrah hidup. Kalau sakit perut, pedih ulu hari - tu lain cerita okay :)

Dan doktor boleh check (basic) sistem pemakanan kita okay tak, dengan dengar guna stetoskop. Stetoskop bukan setakat kat chest untuk paru-paru, jantung je taw, perut pun bolehhhh. Nak tengok saiz hati pun boleh guna stetoskop kalau nak.

5. Telinga berdesing / berdering

Istilah ni namanya tinnitus. Boleh jadi satu sign masalah telinga ataupun psikologi kita dah sebati. Masalah ni biasanya jadi kat orang tua. Tapi untuk orang muda, boleh jadi jugak especially kalau jenis yang dengar headphone kuat-kuat ataupun kerja / tinggal dekat dengan construction site.

Image result for tinnitus
Credit - Google Images

Nak rawat, biasanya depends kat sebab. Kadang-kadang tahi telinga (earwax) pun boleh jadi sebab.


6. Buang angin / kentut

Semua manusia kentut. Betul. Sehari, normalnya boleh sampai 20kali sehari. Bezanya bau atau tak, berbunyi ataupun tak, besar ataupun kecil.

Angin dalam saluran pemakanan ni bergantung dengan cara kita makan & minum (laju sangat), banyak sangat minum air bergas. Ada jugak makanan yang memang buat perut berangin - boleh tengok sini.


7. Berdengkur

Kadang-kadang berdengkur ni bukan sahaja buat tidur sendiri tak lena, orang lain pun tidur2 ayam jadinya T_T

Sebabnya ialah laluan pernafasan kita macam ada 'halangan' sikit. Terutama, untuk orang yang berisi (overweight/obesity), tisu2 yang ada kat tekak tu berlebih-lebih, jadi laluan nak bernafas makin kecil, bunyi pun makin kuat. Berdengkur ni berbahaya bila jadi sleep apnea (orang tu tak bernafas untuk beberapa saat dalam tidur). So, kalau teruk sangat dengkur, jumpa doktor yeppp. Untuk yang berisi, jom sama-sama kita jaga badan :)

8. Sedu

Hiccups! Sedu ni jadi bila ada involuntary spasms kat diaphragm muscle. Haha, sorry lah kalau tak faham, cabaran betul nak explain in Malay. T___T
Source


Macam-macam tips orang bagi untuk hentikan sedu ni kan :) Setiap orang lain cara, dan ada yang menjadi kat orang A, tapi tak efektif untuk orang B. Tak kisah lah nak letak gula bawah lidah ke; nak bagi orang tu terperanjat ke; nak tutup hidung, mulut pastu tahan nafas ke. buatlahhh. Kalau tak berhasil, gugurlah talak satu sabar jaaa, nanti dalam beberapa minit hilang la tu.


Pictures - all credit to Google Images!
Reference - webmd.com

Okaylahhh, nanti saya share lagi :) Kalau korang subscribe website yang saya letak kat awal2 post tu, lagi banyak korang boleh belajar. Hihi.

Till then,
Byeeee, assalamualaikum.
HK, Czech

Snowflakes



I just fall in love with this quote,

"We are special and unique, just like snowflakes"

Then, I came across something about Special Snowflake Syndrome. I feel like, whhhaaaattttt? T___T never know this syndrome's name exists! Why can't people just use the term narcissism?

Pity snowflakes.


160120

HK, Czech


5 Things I Learned From Bajrangi Bhaijaan [MOVIE]

January 18, 2016

I just watched a touching, meaningful story of a Pakistani girl, who was lost in India. The movie showed how a very kind guy was willing to sacrifice his time and money to take care of her. He even risked his life to take her back to Pakistan even without passport and visa.
Love.
Humanity. 

Here, I would love to share few things I learned from this movie and insyAllah may you be inspired with these as well :) 

Bajrangi Bhaijaan


Mind you, watch the movie first before you read this, or else you will not really get the connection of what I am sharing about. Hihi. 


Watch Bajrangi Bhaijaan full movie online with English subtitle HERE. Try the 2nd video, yea. 


1. The beauty of Kashmir. :)

The beginning of the movie is about Shahida and her family watching cricket tournament on television near their house in the mountain area of Sultanpur. The view from this village was very mesmerizing and very Switzerland's like. I bet, so many people loves this kind of view to wake up with and have a cup of tea or coffee, right? So, why not put Kashmir in our bucket list? :D

Bajrangi Bhaijaan


Do you know that Kashmir is also a part of Pakistan? If not, we are in the same boat. Haha. Pardon my geography! Actually a part of Kashmir is also in China but it is not really recognised by India. I wonder why.

Kashmir


The beautiful scenery here is enough to lead me checking the flight ticket to Kashmir. Looks like one of the nearest airport is Srinagar Airport if I'm not mistaken. You can check this link to see what can people do in Kashmir :)

I just checked e-visa to India for Malaysians costs 49 USD for single entry, valid for 30 days. It is needed prior to arrival. But, I have no idea about Pakistan. 


2. We can still help people of different faith. 

In this movie, we can learned that the guy named Pawan is so faithful to his religion, Hindu. A reminder to me as well, am I a good Muslim? Pawan is very kind and religious. In nearly one hour of the story, only then Pawan knew that Shahida / Munni is a Muslim, who is totally different that him and his girlfriend's family (her father really hate people of different caste). 

And did he leave Munni alone after he knew that? Nope. Or maybe he planned to actually, but that idea was stopped by Rasika :)

Bajrangi Bhaijaan


He still tried hard to take Munni to Pakistan Embassy and did many other things, just to let her be with her family again. 

Did he lost faith in his religion after having so many memories in different mosques and spending time with few Muslims? Not, right?

A thing to ponder here :)


3. Money is not everything, but everything needs money. 

We can reflect this in the scene when Shahida's parents need to sell their goats to get money for the passport and visa to India. For the sake of the daughter :) And let's reflect how our parents or family spent the money they hardly earned for our happiness and things we need? T__T

How about another scene?

After not being able to leave Munni in Pakistan Embassy (because of the riot), Pawan tried to go to a travel agency where the agent asked for extra money to offer 'informal help' to Pawan. Pawan and Rasika sacrificed their money (which supposed to be used to pay for a house's deposit) to the agent.

Bajrangi Bhaijaan


I really hate the agent guy who had the gut to sell Munni to those kind of people. Money really makes people blind sometimes. Or to some people T____T

Reality hurts!

4.  Work hard. 

I think this life lesson comes along in so many scenes in this movie!

Just like the scene when Shahida's parents sacrificed for the passport and visa to India. I am sure, we all knew that taking care of goats is not an easy job. It takes patience and hard work to do so. Why did they do that? Why to India? Just because someone shared there is a place in Delhi that the prayers can be accepted. 

They want the best for Shahida. 

Bajrangi Bhaijaan

Another scene, funny one. This is when Pawan failed the exam for 10 times! and received a slap for each of the failure from his father. Did he give up? Did he cheated in the exams for the sake of passing? Nope!

He tried again, again, again  and again, and finally pass. He didn't even expect that his father will die out of shock because he passed. T__T

One more, I was amazed when Pawan and the rest tried hard mentioning so many names of cities in India to guess where Munni came from. It was so funny though and I kept on thinking, "why are they very patient to keep guessing like that?"

Bajrangi Bhaijaan


If you watch the movie, I am sure you will realised many more! :)



5. Social media is the best, fastest way to spread news.

For this, I can reflect how the journalist came up with the idea to share the story of Bajrangi and Munni via television. However, he was rejected by the television stations because the story was not that 'famous or strong issue' for the stations.


Bajrangi Bhaijaan


He did not give up, he still uploaded the video on YouTube, hoping for more clues. The video raised people's awareness on this issue. They even showed support by going to Kashmir's border to send Pawan crossing to India. 

Well, how many of us received news on any issues from social media? 
How many of us still read the newspaper (physical one)? 
How many of us share the news we knew online?

See.

A thing can gets viral just by uploading or sharing on the Internet. So, can I say Internet is a good place to share good things? And it can be otherwise vice versa?

Think hard and spread only good things :)


p/s - all images & GIF are from Google & screenshots. 
p/s/s - you can expect English posts here in this blog, sometimes. I am planning to delete the other blog T__T
HK, Czech
160117

Goodbye Bingen! (Video)

January 9, 2016

Settle Koblenz, kitorang pun pulang ke Bingen. :) Dah nak habis dah lepak-lepak Bingen ni. T_T

Lepas packing barang semua, pulanglah kami ke Czech. Perjalanan sampai ke Prague dalam 5-6jam macam tu, rasa pendek sikit berbanding perjalanan masa mula-mula ke Bingen. Maybe guna highway lain kottt (skip Nuremberg)

Goodbye Bingen, goodbye Autobahn, goodbye Germany. 


Thank you Aisya, Cik Juwaily & Kak Atie for everything. Halalkan makan minum, maaf salah silap semua taw. Banyak sangat korang berkongsi rezeki, pengalaman, skills dengan kitorang ni. Moga lebih murah rezeki korang, ameen ameen ameen!

Tadaaa, Maryam dah buatkan video road trip Bingen ni :)


Dan, nak ucap jugak,

H A P P Y   B I R T H D A Y    A I S Y A !
Once more.. Haha

Jaga diri okay? Love you!

v Khaulah, HK, Czech
160106

Hari Terakhir di Bingen, Germany

January 8, 2016

Hari terakhir kat Bingen. 
Koblenz
Masa breakfast, kitorang sambung tengok Hotel Transylvania. Sesi ketiga baru habis satu movie. Lalala. Banyak betul insiden laptop masa ni, haha, kelakar je. Tapi alhamdulillah, settle jugak movie tu kan :D  
Aktiviti hari tu, tak sure sangat awalnya. Tahu je Aisya nak bawak pergi somewhere, tapi blur sebenarnya masa ni. Masa set up GPS kereta, baru nampak destinasi sebenar. Lol. 
So, off to Koblenz!
Aisya & Kak Atie naik train dulu ke sana. Sementara tu, kitorang yang lain naik kereta. Bila fikir balik, saya pun tak pasti kenapa kita tak naik train semua sekali? Hahaha, nak sumbat 7 orang dalam kereta ni, muat je sebenarnya. Tapi kalau kena tahan dek polis sebab 2 orang duduk dalam bonet, haruuuuuu. 

Cik Juwaily yang drive masa ke Koblenz. Okay la jugak, sebab kalau kitorang yang drive, memang masuk highway la rasanya - tak merasa lalu sebelah sungai Rhein. Masa nak set up GPS tu pun, kena pilih alternative route, sebab route yang dicadangkan memang masuk highway.

View sepanjang jalan........ 
A W E S O M E! 
:D :D :D :D
Bersyukur sangat sebab cuaca pun elok, langit biru kaw kaw :)
Bingen to Koblenz

Bingen to Koblenz



Sungai Rhine kat sebelahhhhh :D :D

---------------------------


 Ni kat Bacharach rasanya. Town masa on the way dari Bingen ke Koblenz.

---------------------------


Saya tak pasti betul ke tak, tapi apa yang saya perasan, lampu isyarat kat sini selalu merah tapi akan bertukar hijau bila kereta kita dah approaching traffic lights tu. Macam ada sensor je. 

Bangunan2 kat area sini pun lebih kurang yang macam Rudesheim tuu :)

 ---------------------------

Bila dah sampai Koblenz, memang nampak tempat shopping merata-rata. Ada mall besar jugak yang kat sini kitorang meet up Aisya & Kak Atie lepas parking kereta. Carpark pulak, payah nak park kereta tepi-tepi jalan tuu, jadi, cari carpark yang macam building gini. Dalam 7 tingkat camtu. 

Ada insiden sikit masa nak keluar dari carpark ni. Haha, geram ada tapi redha lah T__T.

Carpark Koblenz

Kat sekitar ni, boleh la nak shopping kalau nak. Saya takde apa nak beli pun masa ni, window shopping je :D Ada kedai ala-ala reject shop kat sini, kalau korang nak beli barang branded dengan harga murah. Periuk Tefal pun adaaa.  


Lepas tu, terus cari makanan. Ramai jugak yang dah lapar. Dalam mall tu ada kedai makanan ni, bila Aisya kata ayam dia halal, memang aim ayam je. Mana nak dapat weh, ayam halal selain Turkish kebab & kedai Pakistani. Ni ayam bakar kot. :p

Saya order suku ayam dan nak add up cendawan, saya minta la 100g pastu nak dijadikan cerita orang kedai tu bagi seketul cendawan yang beratnya 100g. Speechless. Boleh bayangkan atas pinggan tu ada seketul ayam dan satu cendawan. Malas nak order lain, jadi saya makan je apa yang ada sambil rasa-rasa sikit salad, kentang orang lain. Hehe. Semua sedapp, cuma ayam masin sikit.  ^_^


Lepas makan, terus hajat ke masjid untuk solat. Jalan jalan jalan cross bridge jalan lagi, sampai la masjid. Mula-mula dari jauh nampak dah pintu bangunan masjid tu macam buka, masa sampai depan bangunan, pintu dah tutup. Pastu kitorang ding dong bell rumah yang mana ada nama Islamic sikit. Ada seorang makcik nyahut dari tingkap dia. Kitorang yang tak faham Deutsche ni memang menyerahkan semua soalan kat Aisya, Cik Juwaily & Kak Atie. 

Nak dijadikan cerita lagi, makcik tu pulak tak faham bahasa Germany! Hahahaha.

Makcik tu cakap bahasa Turki rasanya. Tapi dia baik sangat nak tolong guide kan kitorang ke masjid. Masjid dah pindah tempat lain sebenarnya :)

Kitorang tak dapat solat kat dalam ruang solat masjid, tutup rasanya. Tapi makcik tu bawak pergi rumah kawan dia. I guess, ni rumah orang yang kerja kat masjid rasanya. Sebab Aisya kata Cik Juwaily pun solat kat rumah orang lain. 


Dan makcik ni pun baik jugakkkkk :) :) :) Siap sediakan minum2 petang. May Allah bless you!

Yang warna oren hijau tu, ubi keledak yang rasa macam labu. Ke labu yang rasa macam ubi keledek. Confuse dah. 

Tapi semua sedap memang sedap. 

Kat sini memang buat diri terfikir, bila berada kat tempat yang Islam ni minoriti, terasa ukhuwah tu bila berjumpa dengan saudara seIslam, Walaupun ada language barrier, walaupun tak pernah jumpa pun sebelum ni. That's the power of our same faith :)



Settle solat semua, kitorang singgah jap supermarket kat Koblenz. Mula-mula Netto, pastu Rewe. Yang uniknya, kitorang yang duduk Czech ni ingatkan supermarket Germany - yang macam Kaufland, Albert, Lidl tu dah cukup famous dah, tapi rupanya tak sangat kat Germany sendiri. Macam-macam supermarket besar lain ada kat sini. 

Coklat Rittersport kat sini, harga 99 sen Euro. Murah murah! Dengarnya kalau ada promosi, lagi murah! Yang best, sebab banyak pilihan flavor yang takde sangat kat Czech. Boleh borong sakan kalau nak :)



-------------------------------

Ke mana kitorang lepas tu?

Bersambung :)



v Khaulah, HK, Czech
160106

Jalan-jalan Christmas Market, Rudesheim, Germany

January 6, 2016

Meh nak sambung jap. :D



Lepas pusing town Bingen, kitorang pun naiklah feri ke seberang. Tiket takyah beli dah sebab tiket bas tadi dah cover sekali. Nice! 


Macam dalam post sebelum ni, saya ada mention bandar sebelah ni namanya Rüdesheim am Rhein. Aisya nak bawak kitorang pergi Christmas market kat situ.  Tak sure sama ada takde Christmas market kat Bingen atau tak. Haha tapi tak kisah lah, mana-mana pun I follow youuuu. 

Korang boleh baca pasal full coverage apa yang ada kat Christmas market tu dalam blog Aisya yang masa dia pergi dengan blogger Fit. Memang lebih kurang sama la aktiviti kitorang kat situ. ^___^

Saya nak taip post ni pun kena refer blog post tu. HIHIHI



Christmas market kat Rüdesheim ni macam lagi menarik, lain sikit dengan yang kat Prague. Kat Prague, lebih kepada booth2 yang dibuka kat dataran yang besar atau orang lebih kenal dengan nama 'Old Town'. Tapi kat Rüdesheim ni, ada banyak lorong-lorong, pastu macam2 benda ada kat semua lorong tu. :D


Dan decorations lebih cantik. Memang lip lap lip lap sana sini. Macam Aisya cakap tu lah, bila winter ni, memang gloomy, moody, depressed je rasa sebab tak dapat cahaya matahari. Langit pun mendung, tak pun snow (tapi snow ni lain sikit kategori gloomy dia - ni gloomy tapi teruja haha). Bila colorful kat Christmas market ni, feeling dia happy lain macyamm. 



Ni kedai pertama yang kitorang singgah. Sebab nak beli poskad. :D Ada jam yang macam ni jugak. Kalau memang teringin, tutup mata pastu bayar okayyyy! Kurang istilah tawar menawar kat Eropah ni T___T. 
Credit - Google.
Dalam cerita Dilwale Dulhania Le Jayenge ada scene yang SRK bagi Kajol cow bell ni kan? Haa, kalau tak silap, kat kedai tu pun ada jual :)
Actually, kalau korang masuk belah dalam lagi kat Christmas market tu, korang boleh jumpa postcards, snow globes, any souvenirs etc dengan harga yang lebih murah :D Takpelahhh, tu rezeki kita masa tu.

* tips souvenirs - kalau korang jumpa offer postcards 3-4 keping for 1 Euro = dah kira okay sangat dah tu. Snow globes pulak dalam 2 Euro untuk yang kecil, 4-8 Euro yang sederhana & besar. 


Dulu masa awal2 travel, memang kumpul snow globes ni, tapi dah stop bila entah. Kumpul postcards je pastu tampal kat dinding macam collage. :D
  
Orang sangat lah ramai, mungkin sebab weekend jugak. Dan kalau kedai-kedai kat bandar tutup, haruslah ke sini kalau nak night life. Night life kitorang, yang macam2 ni je lah, jalan-jalan tepi sungai etc. Kalau kat Czech, memang tak mampu nak ikut rentak diorang - weekend night = pub, bar. Pernah sekali teman junior pergi group dinner - tetiba dinner tu sebenarnya buat kat bar. T___T Haru. 



Niat di hati nak makan cendawan goreng. Sebab baca blog Aisya ni laaa, memang teruja habis sampai tak perasan pun cendawan tu jenis macam mana. :D Mungkin sebab dah terbayang-bayang cendawan goreng Malaysia yang salut tepung tuu. Tapi, apakan daya, cendawan butang lagi famous kat sini. T___T 

Tiba-tiba teringat kat mak. Mak saya alergik cendawan butang ni. T_T Kesian, sampai takleh bangun dari katil, muntah bagai.


Akak yang tolong masakkan cendawan ni orang sama macam masa Aisya pergi dulu. Hehe. Memang laju la dia buat untuk banyak2 sekaligus. 



Tadaaaa, cendawan kat bawah, roti kat atas. Sekeping. This time Aisya takde la bawak extra roti siap-siap dari rumah. :D




Kitorang ada beli hash brown look-alike. Nama dia Reibkuchen (gambar atas kanan).

Teringat Aisya & Cik Juwaily memang siap explain yang hash brown tu very oily. Kot-kot la kitorang tak makan, sebab medical students jaga makan katanya. -_-' Hahahaha. Entahlah saya rasa nak gelak ke camna. Ada je antara kitorang yang tak suka minyak-minyak ni, mungkin jugak sebab dah terbiasa kat kelas pun banyak mention pasal pemakanan ni, tapi..... sebab holiday kan. Hehehe. Saya bedal je. Memang sedap punnn, cicah dengan sos epal. 

Tapi, sebab dia oily, tak termampu nak makan banyak. Cik Juwaily yang kena habiskan :p

 
Almond & kekacang lain banyak dijual kat sini :) Pelbagai perasa pulak tu, cuma kena hati-hati ada jugak perasa yang ada alkohol. Saya pilih gajus Raffaello. Semua beli berbeza rasa, jadi boleh try banyak jenis. Kat bandar saya, paling favorite gajus karamel. Fuhhhh, namun hanya di Christmas market, setahun sekali ye T_T


Ni lagi rare, semua buah, sayur nak disalut coklat. Epal, pisang, anggur, ceri bla bla bla. Kalau epal tu nampak macam biasa kan? Tapi kalau cili pun nak bercoklat....... er, boleh la try buat pasaran kat Malaysia. Hehe, masa Siti Nurhaliza kahwin dulu, start famous strawberry & coklat kannn. Nah, try try. 



Trdelnik macam kat Czech pun ada. Tapi kenapa kat sini nampak lebih menarik ni?? T___T 



Tempat ni memang berbukit2 sikit. Dengan sejuknya, terketar juga rasa kaki ni. Semput pun iye. HAHA.

Tapi view memang cantik sangat. Masa sampai sini, memang teringat kat Colmar Tropicale, Berjaya Hills. Saya tak pernah sampai sini lagi, tapi banyak tengok gambar2 kawan Instagram kan :) Reka bentuk bangunan macam nak sama dah. 


Source - Google
Masa nak on the way balik ke jeti feri, kitorang singgah kat kedai minuman ni. Aisya bagitaw yang kita boleh order Kinderpunsch (baru tahu yang kat Czech pun ada minuman ni). Ni sebenarnya air untuk kanak-kanak yang tak boleh minum alkohol. Air campuran buah-buahan yang panas, masam-masam sikit.



Cawan dia tuu boleh la nak simpan jadi souvenir, kalau nak jual balik kat gerai tu pun boleh. Kiranya harga yang korang bayar tu ialah untuk air & cawan. 2-3 Euro eh, kita lupa dah, Aisya. 

--------------

Nah, layan gambar ^_^

Gerai yang jual pen yang menarik!

Hiasan rumah diorang. 



Macam ni pun adaaaa. Coklat tuuu. 

If you happened to be in Europe during Christmas time (a week before), drop by at the market, okay? :)

Sambung lagi nanti :D Wow, lepak Bingen 3 hari pun boleh buat banyak blog post.

v Khaulah, HK, Czech
160106

Latest Instagrams

© HANIS AMANINA. Design by Fearne.