A Man with Tears and Pearls

February 29, 2016

Kisah ni dipetik dari novel The Kite Runner. I love this book, thanks to its unique story that I haven't found in other novels. :) Khaled Hosseini really described the stories very well and I'm sure other people who read it will experience so many feelings through out the novel, just like I did.

Happy. Curious. Frustrated. Tenang. Lega. Penat. Semua ada.


That same night, I wrote my first short story. It took me thirty minutes. It was a dark little tale about a man who found a magic cup and learned that if he wept into the cup, his tears turned into pearls. But even though he had always been poor, he was a happy man and rarely shed a tear. So he found ways to make himself sad so that his tears could make him rich. As the pearls piled up, so did his greed grow. The story ended with the man sitting on a mountain of pearls, knife in hand, weeping helplessly into the cup with his beloved wife's slain body in his arms. - The Kite Runner page 29


"Well," he said, "if I may ask, why did the man kill his wife? In fact, why did he ever have to feel sad to shed tears? Couldn't he have just smelled an onion?"The Kite Runner page 32


I don't why I really love this part of the novel.

Basically, the one who wrote the story was a boy, Amir who lived a wealthy life, thanks to his rich father, Baba. Amir spent most of his childhood with Hassan, a son of Ali who was only a servant to Amir's family. Baba also cared for Hassan in which that arouse Amir's jealousy.

Amir, loved to write short stories, with the aim of being a writer in the future. Meanwhile Hassan was illiterate, could not read and had never written a single word in his entire life. And Hassan's future may be only as a servant, keep the house tidy and prepare meal.

Despite of two different status, Hassan managed to 'criticize' Amir's story in a polite way with obviously strong statement.

*claps* :)



don't look down on others


Kadang-kadang, kita perlu tanya pendapat orang lain tentang apa yang kita nak buat. Why? Different people think differently, with their own unique thoughts, perspectives, points of view what so ever. :) Pemikiran tu sudah semestinya dipengaruhi oleh cara hidup, latar belakang seseorang tu.

Setiap orang ada bidang masing-masing, yang walaupun berkaitan namun ada perbezaan. Contohnya seorang doktor mungkin tak semahir ahli farmasi dalam ubat-ubatan. Seorang pelumba kereta mungkin tak semahir mekanik dalam membaiki kereta yang rosak.

Moralnya kat sini, jangan pandang rendah pada orang lain dan jangan rasa diri kita tinggi sangat. T_T Tapi jangan pulak rasa diri kita tak berguna. Remember, we are special in our own way :)

HK, Czech
160229

Samsung Galaxy S7, S7 Edge

February 27, 2016

Well, I'm not really into gadgets actually. I usually read about gadgets only when I need to buy one. 

Like...do some research and survey before buying. Saya tak kisah sangat nak beli benda terkini semua tu. Ada orang yang jenis setiap kali keluar phone baru, terus jual phone lama untuk beli yang the latest one kan? 

This technology world is too fast developing for a normal people like me to catch up. :)

Ada duit, ada keperluan? Silakan beli :)
Takde duit dan takde keperluan? Takpayah susah payah nak beli :) Haha




I love to watch trending videos lately on YouTube. Hehe. Terjumpalah video ni. :D
The interesting part of this kind of videos is the comments part! 
I love the complexity of Samsung but I also love the simplicity of iPhone. :)
Kadang-kadang rasa best jugak tengok Samsung & Apple fanboys bergaduh kat ruang komen tu. Haha. 


p/s - Dulu masa baru guna smartphone, punyalah tak faham apa ke benda nya Android ni. Pada saya masa tu Android = Samsung. Padahal banyak je phone jenis lain guna Android OS. Noob betul. 
HK, Czech
160226

Ice Hockey

February 25, 2016

Ice Hockey Puck Hradec Kralove
Ice hockey puck.


Ini kali kedua saya tonton ice hockey match kat stadium. Perlawanan sebenarnya dah start dari bulan Disember lepas, tapi memanjang busy nak exam masa tu. Postpone punya postpone, sampailah masuk Februari. :p

Ada lagi 2 match untuk team Hradec Kralove sebelum habis season ni rasanya :D Dan sekarang di rank ke-4. Not bad :)


tabulka extraligy hradec kralove hokej
Ranking.


Saya pernah berkongsi serba sedikit pasal ice hockey dalam post tahun lepas. Tapi tu memang roughly je, nak cerita banyak pun saya sendiri tak tahu sangat pasal tu. :) 

starting of game - hradec kralove, mlada boleslav 23/2/16
Game bermula.



1. Tiket boleh dibeli online. Kalau match yang kat HK, boleh beli kat Mounthfield HK. Harganya bergantung pada seat tu kat mana. Simple rule - lagi best view, lagi bertambah harga tiket. Hehe. You may expect other people to sit on your seat, but as long as you have the ticket - just tell them :)

2. Stadium kat HK ni boleh kata ada dua tingkat dan ini kali pertama saya pilih seat yang belah atas. Dapat lah merasa intai-intai macam mana reporters / media buat liputan / live update. Berderet laptop dan modem Internet, kamera pun sama. And surprisingly, ada playground area jugak kat dalam stadium. Ini untuk budak-budak main sementara parents tengok match. Ada volunteers yang jaga ruang ni. 

hradec kralove, mlada boleslav 23/2/16
After offside, I think. 

3. Untuk ice hockey match ni, apa yang saya dapat ringkaskan ialah match terbahagi pada 3 set (20 minit setiap satu), dan between sets tu ada 18-minutes-break. Masa break ni lah, korang boleh expect hampir semua seat kosong. Kenapa?

Yang pertama, mestilah ke tandas. Sebab lain ialah masa ni penonton boleh pergi beli makanan, minuman yang dijual kat belah bawah stadium. Cuma, memang lumrah orang Czech, tengok match sambil minum beer. Beer sana beer sini. T_T

cars on ice rink, hradec kralove
Cars on the rink! :D

Masa break jugak ada few commercial break - kereta, gimnastik etc. Saya pulak ambil kesempatan ni untuk buat stadium tour. Ada satu part menarik bila saya nampak sebahagian penyokong pihak lawan terasing dari penyokong lain, dan diorang siap ada tangga sendiri untuk ke seat diorang, if I'm not mistaken. 

Mungkin nak elakkan perbalahan apa-apa kalau ada provokasi kot. 
Dan mungkin sebahagian jugak, sebab saya ada je nampak penyokong pihak lawan kat area seat saya jugak :)

Oh ye, sementara tengah jalan-jalan stadium, dapat bergambar dengan maskot team HK. Oh yeah. :D

mountfield HK mascot
Mountfield HK mascot. 

Dan....bukan rezeki saya jugak bila datang kali kedua, HK kalah jugak T_T. Tahun lepas, HK kalah kepada Sparta Praha, dan kali ni HK kalah kepada Mlada Boleslav. Haha. 

hradec kralove, mlada boleslav 23/2/16
Extra 5 minutes.

4. Habis set ke-3, rehat beberapa minit sebelum sambung terus dengan masa tambahan. Diberi dalam 5 minit macam tu. Kalau masih seri, sambung dengan 'sepakan penalti'. Tapi 'sepakan penalti' style ice hockey lah hihi. Bola hoki tu diletakkan di tengah court, pastu seorang pemain akan bawak bola sampai ke gol dan cuba jaringkan. Kira pemain tu bergerak lah, kalau dalam bola sepak, lebih statik kan? 

HK kalah penalti masa ni. 


video
Ni compilation videos yang saya rekod. 
Saya tak reti buat/edit video, anyway. :p




Things I learned from the match;-

1. Walau penuh dengan cabaran mental, kuatkan semangat.

Memang nampak perbezaan sokongan pada tuan rumah dengan pihak lawan. Contohnya, cheer untuk HK memang bergema satu stadium tapi nothing untuk opposite team. Dan even, penyokong akan buat bunyi ala-ala wisel setiap kali pemain pihak lawan nak bawak bola. 

That's torturing, if I'm in their place.

Dan saya tak berkesempatan nak record any goals. Cuma kelakar bila pihak lawan dapat masukkan gol, it feels like nothing happen! Takde replay sangat, takde annoucement sangat. Tapi.....kalau tuan rumah menang, amboi, sampai gelapkan stadium dan pancaran lampu warna warni atas ice rink ;p 

2. Kalah menang, adat perlawanan.

Walaupun HK kalah, takde istilah nak mengamuk tak puas hati etc. Majoriti keluar stadium dengan segera (sedih tu memang nampaklah jugak kat wajah diorang tu). Takde masa nak baling-baling botol air, mercun apatah lagi. Semua botol, bekas air baling dalam tong sampah.

3. Tabik spring pada pengawal.

Keliling ice rink, memang ramai orang yang pakai vest oren - macam penjaga penonton dan diorang lah yang akan jadi saksi utama kalau ada apa-apa jadi. Tugas diorang ialah membelakangkan ice rink dan pandang penonton je. Ada pengawal yang memang tak pandang langsung ice rink walaupun gol, ada yang usha-usha sikit. ada yang siap bersembang sakan dengan penonton lain. Haha. 

4. Hormat orang lain.

Kalau perlawanan tengah berlangsung, it is a bit rude kalau korang nak lalu depan penonton lain untuk ke seat korang. So, setiap kali break, make sure pergi semula ke seat sebelum game bermula. Ataupun tunggu masa kat skrin freeze - contoh macam waktu offside etc.




Okaylah, jumpa di post seterusnya.
Assalamualaikum

HK, Czech
160224

Song Il Kook's Instagram, Finally! :)

February 21, 2016

8/ Family

Bila penat study, stress, sedih bla bla bla, salah satu terapi saya ialah the Song Triplets :) Masa dapat official news yang the triplets akan keluar dari 'The Return of Superman', memang rasa sedih jugaklah. I started watching the first show of TROS on KBS World during the triplets' first appearance! Memang fall in love dengan diorang bertiga ni. 

Who don't? T___T



instagram song il kook, triplets daehan minguk manse



For me, Song Il Kook did his best to his triplets. And I think all people who watch them, learned something new from each episode. 

Macam mana nak train budak-budak jadi polite,
Macam mana nak tegur kesalahan budak-budak,
Macam mana nak ajar budak-budak berkongsi makanan dan mainan,
etc. 

And even my mum wonder how the triplets become so polite and able to listen to most of commands by elders. Tu episod budak-budak ni pergi kem mana entah. Macammmmm, diorang baru 3 tahun je kotttt masa tu. 

Anyway, for the triplets lovers. :D Here you go, the first post on Instagram.



reference:- Bell & Soompi


HK, Czech
160221

[PFTW] | No. 1 & 2 | Canada & Malaysia

/21 Hobby

I have fun collecting postcards from where ever I go. And now I think it's time to exchange postcards with others :) 

So, after I get to know Wak Tiga Lalat's blog, he introduced me to postcrossing.com. Actually, I am easily influenced by amazing stuffs like this. Go check out his blog, lots of postcards exchanged between him and the rest of world! :D

Anyway, I have already received my first postcard via postcrossing.com! :) 


[PFTW] | No. 1 & 2 | Canada & Malaysia

The first one is from Karilyn, Canada. She sent a postcard with beautiful pictures of wildlife in Canada. Her favorite are polar bears. :) I love polar bears too, but I prefer penguin over bears. Hehe

Reading this, suddenly I remembered an milk advertisement about 'polar bears do not eat penguin'. I bet we all know why :D For me, thanks to Anmum, I knew that fact from the advertisement itself.




I found some beautiful facts about them. 

From what I read, we have 2 hemispheres - northern (Arctic areas) and southern (Antarctica). We can only find polar bears in the norther hemispheres while penguin in the other one :)

"Arctic" is actually a Greek word for "bear".
"Antarctica" is "the opposite of bear (ant-arctica)" which also means "opposite of the Arctic".


[PFTW] | No. 1 & 2 | Canada & Malaysia

And this one is from Wak! :D

I always look forward for this kind of postcards. You can easily know fun facts of the country, any special occasion, famous people, suggested places to go etc etc etc.

Do you know that the world's largest roundabout is located in Putrajaya with 3.4 kilometers of length! 

WOAH!

Thank you, Karilyn & Wak. :)


Have a nice day, guys!

p/s - PFTW means postcards from the world. 


HK, Czech
160221

Living a Semi-Permeable Life

February 20, 2016

(removed / transfered from hanisnina.com)



I was doing a random quiz online on 'Where Should I Travel To Next' when I encounter a question with an answer of Julia Roberts in the movie 'Eat, Pray, Love'. I watched this movie a very long time ago, when in college. And this quiz triggered me to re-watch it. 

Well, the story is basically about a woman staying in 3 places searching for 3 types of healing - via food in Italy, pray / meditation in India and being loved in Bali, Indonesia. 



As I skipped the scenes a lot, suddenly I was interested on this - Permeable Membrane; about a couple who were reciting something on a stage - about love. 

I disappear into the person I love. I am the permeable membrane. If I love you, you can have it all - my money, my time, my body, my dog, my dog's money. I will assume your debts. And I will project upon you all sorts of nifty qualities that you have never actually cultivated in yourself. I will give you all of this and more, until I get so exhausted and depleted that the only way I can recover is by becoming infatuated with someone else." - Eat, Pray, Love 2010

Membrane.

The word I used to hear or read many times in my studies especially in Pharmacology. Well, I'm sure you knew it from the Science subject we studied in high school right? Basically, membrane is a layer that separate two things. It can be permeable, semi permeable and non-permeable. 

Let me just explain semi-permeable as it is in between. Semi means allowing something to pass through but not the rest. Or, it can let the rest enter but with few limits. :)

I tried to get this into my heart - to evaluate the meaning. 

And I learnt that; not everything you can just let them pass through your body, your heart and your mind. I can say, I am more into trying to live as semi-permeable membrane. There are things I would not bother having it - love of Allah and my family, care from friends. knowledge etc. But, still there are other things that I'm battling within myself to avoid it - especially complicated relationship and having bad personality.

And also, I'm trying not to fully attach on someone or something where I can go astray when he / she / it leaves me. Or maybe I'm the one who need to leave them. They can be anything - friends, beloved stuffs etc. Of course, we need to take care of it. But, don't lose hope or get so frustrated or sad when we found out they are not in the original place anymore. 



While, some things may harm ourselves - drug addiction, bad attitude. Just like how blood brain barrier prevent abusive or dangerous substances getting into our brain - that is how we protect ourselves from these things. 

We are given brain to think and decide.
Choose wisely and take good care of our desire. 

Human makes mistakes, so do you and I. Leave them and start a new life with lesson learned from the mistakes.

:)

Hradec Kralove,
150214
160219

Masjid Brno, Republik Czech

February 19, 2016

18/ In The Background

Sabtu lepas, saya berpeluang ke Masjid Brno, atau lebih dikenali dengan nama Islámská nadace v Brnì (Islamic Foundation in Brno).Ini ialah masjid pertama di Czech iaitu pada 1998. Brno ialah bandar kedua terbesar di Czech, selepas Prague. 


Dari apa yang saya baca, Czech dan Slovakia antara negara-negara akhir di Eropah yang ada masjid

Sejarah Tanah Melayu pun saya dah pening nak hadam, apatah lagi sejarah Czech ni kan. Tapi, sebab dah duduk sini hampir 5 tahun, saya rasa saya perlu tahu serba sedikit. 

Oh ya, Islam ni didaftarkan secara rasmi kat Czech pada tahun 2004. Rasmi ni bermaksud layak untuk dapat dana dari kerajaan. Memang muda remaja lah, baru 12 tahun. 

Pengaruh Islam di Czech memang sangat kecil pada asalnya. Dari pembacaan saya, pengaruh Turki Uthmaniyyah pernah sampai ke tanah Czech ni tapi hanya di sekitar Moravia (selatan & timur Czech). Ada yang mengatakan masa ini Bosnian Muslim dibawa masuk. Tapi saya belum nampak lagi timeline dia macam mana. Hoho -_-'




bohemia, moravia, silesia





Sejarah ringkas Masjid Brno.

Masjid Brno dirasmikan pada 2 Julai 1998, selepas hampir setahun pembinaan dimulakan. Masa hari perasmian ni, yang turut hadir ialah ahli-ahli politik, wakil-wakil menteri dan yang menariknya ialah ketua-ketua dari Jewish community, Orthodox Church, Roman Catholic.


"Everyone has a right to practice their faith," - Jiri Mikulasek, Brno's Roman Catholic general vicar.


Masjid ni dibina atas tanah yang dibeli dengan sumbangan dari orang Muslim lain, saiz tapak dalam 250 meter persegi. Tapi orang-orang ni berdepan dengan masalah, permit bangunan tak diluluskan dengan macam-macam alasan. 

Salah satunya ialah dikatakan bangunan ni akan merosakkan seni bina kawasan. Kalau korang pernah datang ke Prague contohnya, memang seni bina luaran bangunan-bangunan kat sini dijaga. Semua pengubahsuaian hanya boleh dibuat dalam bangunan dan ke bahagian belakang je. Kalau perlu pengubahsuaian di bahagian luar, memang akan cuba dikekalkan 'heritage value' yang ada. 

Cumanya, bila baca sejarah masjid ni, rasa memang kelakar part alasan rosakkan seni bina kawasan tu - sebabnya sebelum masjid ni dibina pun, atas tanah tu dah ada bangunan yang tak siap. Ouch. :p

Bukan setakat rejection dari orang-orang pentadbiran, tapi orang-orang yang duduk sekitar ni pun menentang. Siap buat petisyen, demonstrasi. Masa proses pembinaan pun ada yang datang ke construction site dan protes.

Tapi alhamdulillah, masjid ni dah selesai dibina, boleh digunakan dengan aman dan dibuka untuk orang ramai tak kira Muslim ataupun tak. :) :) :)

Islamic Foundation in Brno |  Pictures of Brno Mosque |  Brno Mosque (Islamic Foundation in Brno) |  Brno mosque |  Brno mosque |  The first Czech mosque works in Brno |  Islamic Foundation in Brno |  Islamic Centre in Brno
Credit - http://www.beautifulmosque.com/Brno-Mosque-in-Czech-Republic

Satu-satunya tanda bangunan ni ialah masjid. :)

لا إله إلا الله محمد رسول الله


Walaupun takde kubah atau menara, seni binanya masih nampak nilai-nilai Islam kan? <3 Masa saya berjalan mencari masjid ni (sesat sekejap -_-'), memang terdetik di hati "rasanya itulah masjid" walaupun dari jauh. :)



Islamic Foundation in Brno |  Pictures of Brno Mosque |  Brno Mosque (Islamic Foundation in Brno) |  Brno mosque |  Brno mosque |  The first Czech mosque works in Brno |  Islamic Foundation in Brno |  Islamic Centre in Brno
Credit - http://www.beautifulmosque.com/Brno-Mosque-in-Czech-Republic

Oh ya, masjid ni memang dibina menghadap kiblat. Kalau masuk dalam, boleh nampak ruang solat lelaki di tingkat bawah, ruang solat perempuan di tingkat atas. Ada dua pintu setakat yang saya perasan, pintu utama untuk lelaki, dan di sisi bangunan ada pintu untuk perempuan. Tapi masa saya masuk, dah termasuk belah pintu lelaki. Orang dalam tu macam redha je, terus ditunjukkan arah ke ruang solat perempuan. :)


Quran class | Islamic Foundation in Brno |  Pictures of Brno Mosque |  Brno Mosque (Islamic Foundation in Brno) |  Brno mosque |  Brno mosque |  The first Czech mosque works in Brno |  Islamic Foundation in Brno |  Islamic Centre in Brno
Ruang solat lelaki


Hari saya berkunjung (Sabtu), masjid ni tengah meriah dengan suara-suara kanak-kanak belajar Al-Quran. Kelas sangat informal, di kawasan solat lelaki, ada seorang lelaki yang jadi cikgu dan dia akan baca ayat Quran (masa ni surah An-Naba') sambil kanak-kanak ni ikut bacaan. Ada yang merujuk Al-Quran sambil baca, ada yang dengar dan ikut. :) Tapi semua memang polite lah, takde yang lari sana lari sini. 

Mungkin diorang tahu kot ada mak-mak yang perhati diorang dari ruang solat perempuan kat atas ni. Hehe


Islamic Foundation in Brno |  Pictures of Brno Mosque |  Brno Mosque (Islamic Foundation in Brno) |  Brno mosque |  Brno mosque |  The first Czech mosque works in Brno |  Islamic Foundation in Brno |  Islamic Centre in Brno
Ruang solat perempuan

Memang tak dapat lari dari refleksi diri;-

Kenapalah diorang ni bersusah payah nak bina masjid, nak kena harung banyak cabaran pulak tu? Sedangkan boleh buat hal masing-masing je?

It is because of love to Allah and love to other Muslims T____T

--------------------------------------------------


Untuk yang akan berkunjung ke Brno, boleh lah ke masjid ni. Kalau korang datang hari Sabtu, lebih ramai orang yang boleh jumpa. Untuk hari Sabtu, ada disediakan kelas bahasa Arab dan kelas mengaji Al-Quran untuk kanak-kanak.





GPS 49.18190N 16.59414E

Islamic Foundation in Brno (Brno Mosque)
Vídeňská 38a
639 00 Brno
Tel.:+420 543 243 352
Fax: +420 543 243 594
E-mail: brno@muslim.cz

Rujukan
- Dr. Vladimír Sáňka: Why I converted to Islam

p/s - Kadang-kadang saya wonder saya ni liberal ke bila timbul isu nak bina kuil / church kat Malaysia. Saya tak lah menyokong pembinaan tu, tapi saya tak lah menghalang. Entahlah, atas pagar betul. T_T

HK, Czech
160218

25 Things That Make Me Happy ;)

February 15, 2016

/14 My Happy Place

I am the happiest girl around my family, so my home will be on the first rank. Then, I can say, any places where I am surrounded by trees (or nature generally), they give me happiness as well :)

And, blog will be the next. Haha, dan dann jee. 

Anyway, I've been tagged by Sofie. let's go!




1. Postcards with written notes. Wanna swap with me? ^_^
2. To wake up before Fajr, pray early.
3. When I smiled to people, and they smiled back to me :)
4. When I can answer questions during class.
5. Family time. Especially when my parents say 'Fighting' in every Skype video call.

-----------------------

6. Daehan Minguk Manse triplets.
7. When I remember a person, then suddenly I get a message from her/him, saying 'Hi, how are you?'
8. Read travelogues.
9. Eat food I've been craving for agessss! And seafood (other than Lobsters / tiger prawns / crabs - I'm allergic to them, so far).
10. A clean, organised room. (in which I only able to get it during my post-exam. :p)

-----------------------

11. Nice weather, with sunshine but not super-hot.
12. Road trips (especially with passport stamps!)
13. Stay on bed, under the duvet, watching good movies / shows.
14. Able to finish watching long videos on motivation/religious stuffs.
15. Beautiful quotes.

-----------------------

16. Hiking, mountains, trees, lakes, beach = nature.
17. Train rides (I like flying but not the customs check before and after -_-' )
18. Organizing stuffs during high school (over and over again).
19. Instrumental musics.
20. Cold, rainy nights - awesome for good sleep. Plus, the smells of grass after rainy days.

-----------------------

21. Look at the clock on the phone, and it shows 11.11 or 12.34
22. Stalking.
23. Autumn leaves and blowing dandelions.
24. Girlfriends.
25. You. :)


Let's spread happiness :)

Hardship is His Mercy in disguise ^_^

Anyone who read this, feel free to join! Especially korang kat bawah ni hehe

Siti Yang Menaip
Budak Vanilla
Amy
Nani
Anizz



These are the rules:-1. Create a new post + Insert the theme picture above
2. List 25 things that make you happy most of the time (it can be in any language that you want)
3. Mention the blog that have tagged you (of course it can be more than a blog)
4. Tag at least 5 bloggers & make sure they know they've been tagged!
5. You can also share your favourite quote of the week! (if none, then it'll be okay)


Hari ni dah start semester baru. T_T Happy happy! Kena happy!
Okayy, bye!


HK, Czech
160214

Video Mapping

February 12, 2016

11/ A Wall

Look at this unbelievable video mapping :D 

Source - YouTube


Video mapping ni ialah aktiviti masa Signal Festival kat sini. So far, festival ni ada kat Prague dan beberapa bandar lain kalau tak silap (tapi takde kat Hradec Kralove sobss). And yeah, it is held annually.

Kat atas tu GIF je, kalau berminat nak tonton video penuh, boleh tengok sini :)



Setiap kali signal festival, selalunya ada hal lain yang kena buat ataupun rasa malas betul nak ke Prague. Jadinya, saya cuma tunggu kawan-kawan Prague update Instagram diorang ataupun any videos on Facebook. Video mapping ni bukan sekadar ada kat satu bangunan je, but it will be on few buildings all over Prague! 

signal festival prague
Czech Tourism



So, in case you are coming to Prague this Autumn (October), you can experience this :) 



signal festival prague
Czech Tourism


Jadi, apa video mapping ni sebenarnya?

Asasnya, macam projection slides dalam lecture tu je. Tapi ni dalam skala yang besar dan bukan atas dinding / skrin yang tegak, lurus semua tu. Biasanya dipancarkan ke dinding bangunan ataupun siling bangunan (contoh macam church ataupun bangunan Gothic, siling diorang penuh dengan ukiran semua tu). Dengan pancaran ni, seakan-akan dinding tu hidup. Nak lebih hebat lagi, gambar yang dipancarkan tu macam 3D :) 

HK, Czech
160212

Shades of Pink

February 11, 2016

/10 Pink


I am a pink-color lover. <3

Pink ni cantik kan, mesti la suka. Masa 1st year kat sini, ya Allah memang semua benda nak pink. Dengan first time nak beli winter coat / jacket, saya terbeli satu jaket ni, color pink. Boot pun color pink. Bila orang cakap comelnya boot, rasa nak gelak je. Sebab tu boot kat bahagian kanak-kanak. Saiz kaki saya sama dengan budak umur 12-16 sini. Kalau tak silap lah :)

Sampai setahun lepas tu, saya beralih ke purple. Mungkin sebab penat tengok pink kot. Apa yang saya dah ada, saya guna je yang pink tu. Apa yang kena beli lain, macam cadar, duvet tu....memang purple lah yang dituju.

Tapi sekarang dah neutral dah. Mana-mana pun okay :)


How men and women see colours:
Source - 9GAG



Kalau nak refer gambar atas ni, saya kategori yang belah lelaki tu. Noob sangat. Saya tak pernah ambil kisah pun sebelum ni colors ni ada banyak kategori. Pada saya, apa yang nampak macam hijau tu ialah hijau. Kalau ada hijau campur biru2 sikit, itu hijau kebiru-biruan :D

Throughout years living here, baru la saya belajar sikit-sikit beza colors ni.

Yang paling senang ingat ialah turquoise. T__T

Anyway, ni shades of pink yang saya jumpa online. :)

shades of pink
Wikipedia - warna mungkin berbeza ikut skrin masing2 



Saya suka salmon pink. Korang?

:)

p/s - Nanti saya ganti post /8 & /9 yea :)

HK, Czech
160210

Guess What I Ate Here

February 8, 2016



/7 I Ate Here 




smiley food
:) Senyumlah senyumlah ahaaii cekmek molek. 

Okayyy, kita main teka teki pulak. Guess what is this.... :) Senang sangat ni.

Nanti saya reply comment sama ada jawapan betul ataupun tak. Siapa yang jawab betul, tepuk bahu masing-masing, cakap tahniah! Haha.

Kalau yang jawab betul tu nak request poskad pun boleh aje hihi :)

Byeee, salam.

HK, Czech
160207

Just Now - Pizza

February 7, 2016

/6 Just Now 

Photo Challenge <--- Click here to join! 

pizza sardin
Pizza dengan sos special dari tanah air. :D Sos Cili Kimball! 



Just because I've been craving for this for the past few days....

Kat kepala asyik terbayang-bayang pizza.

PizzaPizzaPizza

Nak baca buku, tak masuk apa, asyik teringat pizza.

Tak boleh jadi, terus bukak website pizza kat sini. Call, order semua, wah, tak sampai 30 minit dah sampai rumah!

Cumanya.... saya order pizza diameter 30cm (small), orang yang ambil order tu salah dengar, dia ingatkan 45cm punya. Ah sudah.


pizza sardin
Pizza ni isinya sardin, telur, cheese, black olives, mozarella


Bajet boleh tahan 2 hari punya makan ni. Kononnya...

Akhirnya, belum sampai sehari, dah tinggal separuh. Aduhai.




HK, Czech
160206


Adakah Minum Kopi Sunnah Nabi?

February 6, 2016

/5 Coffee

old town white coffee less sugar

Personally, I am not a coffee person. Kira tak kisah lah kalau ada kopi, saya okay. Kalau takde kopi pun saya okay. Saya lebih prefer chocolate drinks over tea or coffee. :)

Stok kopi 3 in 1 yang saya bawak dari rumah - yang kat atas ni lah. :D

Old Town White Coffee. 

Beli ni pun ada kisahnya. Masa tu, ada kenalan dari UK kirim kopi ni, memang mention betul2 nak old town white coffee. Jadinya alang-alang belikan untuk dia, saya beli jugak untuk saya. Kot-kot teringin minum kopi, senang. Okay lah rasa dia. Ayah saya pun suka :)

Okaylah, back to the title. Nak tahu jawapannya? 



Selamat menimba ilmu! :)
HK, Czech
160205

Apa yang Kita Tahu Tentang Tekstur?

February 5, 2016



/4 Texture

Basically, saya curious apa yang dimaksudkan dengan tekstur. Bila sebut tekstur ni, benda pertama yang saya bayangkan ialah makanan.

1. Texture in food. 

Mungkin sebab dulu, saya suka satu rancangan makan-makan ni (tak ingat nama rancangan tu). Dan host dia sukaaaaaa betul sebut,

"Teksturnya....... hmmmmmmmmm (sambil menikmati makanan tu)" 

Dan saya pun *gulp gulp gulp* je lah yang mampu. :p 

Tekstur makanan ni penting taw. Contohnya, untuk baby yang baru mula nak makan solid food, mak-mak tak bagi buah epal sebiji terus kan? Tapi diblend betul-betul jadi puri. :) Sebab baby tu belum ada gigi cukup nak kunyah.

cupcake by lucie


Ada orang tak suka makanan yang liat2 dan prefer sup. Ada yang suka tekstur agar-agar jeli. 

Ada yang suka makanan crunchy. Cuba bayangnya burger kosong (roti dengan daging je) pastu bandingkan dengan burger yang ada roti, daging, salad, timun, sos, mayonis. Fuh. Dengan bahan yang berbeza, burger tu akan ada tekstur yang berbeza. 

*tiba-tiba terbayang pau ayam*

Bahaya betul cakap pasal makanan ni. Haha.

---------------------

Anyway, texture is not only for food. Let's learn, what texture is actually about. :)

Texture can be defined as what things are made of and how they feel. 

Jadinya, perkataan tekstur ni boleh diguna pakai dengan meluasnya. Wow!



2. Fabric / textile vs texture.

Saya tertarik jugak dengan comparison ni. Macam korang semua tahu, textile ataupun kain ni banyak jenis kan? Kalau singgah Nagoya ke Jakel ke Kamdar ke untuk pilih kain / pakaian, mesti nak rasa dulu. Kalau tengok orang beli baju online, kena tanya dulu "kain jenis apa ni ye?" 


Credit


Sejak mulanya famous bisnes tudung, jubah sekarang ni, baru lah saya tahu ada lycra, chiffon bla bla bla. Dulu tahu cotton, wool, silk begitu je lah :) Kalau baju sekolah dulu, saya tahu kain cotton vs kain licin je. Noob sungguh.

Belum masuk kain jenis kulit, sulaman, anyam, tenun, kait etc. Hebat2! Macam-macam tekstur kita boleh rasa.



3. Texture in architecture.

Wah, sedap rasa sebut ni ;p

Perasan je kan, betapa gerutunya jalan raya dan gerutu tu bukan saja-saja. Makin bergerutu, makin senang tayar nak bergerak. Tak licin, memang cengkam habis lah. Tengok pulak tandas masing-masing. Biasanya tandas kat Malaysia majoriti jenis wet-toilet kan? Jarang sekali jumpa lantai yang jenis tile jenis licin.


snow texture


Cuba bandingkan rumah batu dengan rumah kayu. Dua-dua ada fungsi yang sama, sediakan tempat berteduh untuk manusia, walaupun tekstur rumah tu berbeza :)


4. Texture in painting.

Saya suka gerakkan jari jemari atas lukisan yang guna acrylic paint. :) Entahlah, feeling dia best. Haha.

Surface painting pun salah satu tekstur. Satu lagi tekstur yang saya baru tahu wujud ialah cara painting tu dibuat. Kalau pernah tengok doodles, tu pun a type of texture in painting :)


Ni Instagram kawan saya :D


5. Texture in music.

Yang ni, saya tak tahu nak hurai lebih, sebab tak faham pun nak baca music notes. Hehe.

Tapiiiii, untuk pemahaman paling mudah, kita imbau balik sejarah ringtone telefon tu. Satu masa dulu, saya selalu pinjam handphone kawan sebab nak main code ringtone. Budak-budak zaman Nokia tiga tiga sekupang ni faham kot. Haa, masa awal-awal telefon wujud, bunyinya monophonic - mendatar jeee. Pastu up sikit jadi polyphonic, ada la bunyi pelbagai sikit. Sekarang ni, dah boleh letak lagu bersuara dah. :D



Saya jumpa view ni kat YouTube, menarik jugaklah :D


Reference:- Wikipedia 1, 2

Rasa happy pulak bila buat challenge ni. I learned so many new things every day! Harap korang pun sama dapat ilmu baru :)

Dan nak mintak maaf in advanced, kat diri sendiri, blog dan korang yang baca kalau within next few days, saya tak mampu nak update panjang-panjang for this post-photo challenge. I have another final exam this Wednesday. A picture will be enough, kan?

Doakan saya dan kawan-kawan yang lain ye. Segan sebab selalu mintak orang doakan, tapi kot-kot la yang baca ni tengah musafir ke, tempat tu tengah hujan ke, insyAllah lebih mustajab kan? Ameen ameen :D :D :D

Jumpa esok. Salam.

HK, Czech
160204

Pernah Dengar Pasal Kereta Škoda?

February 4, 2016



3/ Car

Untuk yang tak tahu, Škoda ni antara jenama kereta yang popular kat Czech ni dan boleh katakan di Central Europe ni jugak lah. Škoda ni wujud pada tahun 1895 dengan nama Laurin & Klement. Tapi sekarang, dah diletakkan sepenuhnya bawah Volkswagen Group bermula tahun 2000. 

skoda logo


Syarikat ni pada asalnya bukannya buat kereta taw. Menarik jugak sejarah Škoda ni. And inspiring :)

Tahun 1894, ada seorang lelaki ni, namanya Vaclav Klement. Dia kerja sebagai penjual buku kat Mladá Boleslav. Masa ni nama Czechoslovakia tak wujud pun lagi (1918-1939, 1945-1992). Czech Republic yang wujud hari ni baru ada dalam 23 tahun :O Patut lah banyak cuti Merdeka kat sini -_-'

Okay, back to the story.
Klement ni ada satu basikal (produk Jerman) dan dia tak dapat spare-part nak baiki basikal dia. Jadi, dia pun hantar lah basikal ni ke pengeluar tu semula, Seidel & Naumann. Siap tulis surat lagi nak mintak tolong baiki basikal tu. Tapi surat tu dalam bahasa Czech. Sama ada Seidel & Naumann betul2 tak faham ataupun being sarcastic (I have no idea about this), Klement ni dapat balasan surat tertulis,

"If you would like an answer to your inquiry, you should try writing in a language we can understand"

Ouch, kalau saya jadi Klement, mungkin kecewa jugak lah. Tapi saya still wonder, surat yang dibalas tu dalam bahasa apa. Kalau bahasa Jerman, macam mana Klement ni nak faham. Kalau bahasa Czech, kiranya Seidel & Naumann ni faham je lah apa yang Klement ni request. KANNN?

Klement ni tak puas hati, dan akhirnya bermula lah dia bukak kedai repair basikal dia sendiri dengan kerjasama Vaclav Laurin. Yang Laurin ni pulak memang dah jadi pengeluar basikal yang agak established lah kat bandar Turnov, dekat je dengan Mlada Boleslav ni. 

mlada boleslav skoda


Daripada basikal, diorang sambung dengan motorsikal pulak, Pastu kereta. Maju betul.

Lepas World War 1 syarikat Laurin & Klement ni mula buat trak pulak. Tapi ada masalah sikit dan kebakaran kat kilang diorang. Akhirnya diorang end up dibeli (rasanya) oleh satu syarikat lain, Škoda Works. Škoda Works ni diasaskan oleh Emil Škoda pada tahun 1859. di Plzen. Jadinya, bermulalah pengeluaran kereta dari Laurin & Klement ni bawah nama Škoda. 

Masa World War II, pengeluaran kereta memang jatuh merudum dan Škoda Works ni tukar bidang kerja dan hasilkan komponen2 untuk kenderaan tentera. Kesan serangan perang semua tu, Škoda Works memang musnah. Kilang dah takde, pekerja ramai yang mati. 

Lepas habis perang, Škoda Works kembali bangkit. Wow. Diorang bina semula kilang yang kat Mlada Boleslav tu. Dan kekal lah sampai sekarang. :) Dan years after that, ada kisah2 nak swastakan Škoda ni dan akhirnya dimasukkan dalam Volkswagen Group. 

Tamat. 


skoda auto


Saya selalu tergelak sendiri bila dapat tahu maksud Škoda = damage, harm. Masa kelas bahasa Czech dulu pun ada belajar satu phrase ni,

To je škoda! = It's a pity.

Haha. Comel. 

Lesson learned dari kisah Škoda ni;-

1. Jadikan kekecewaan sebagai satu cabaran untuk bangkit.
2. Sentiasa berfikir untuk maju selangkah ke depan.

Oh ye,  kereta dalam bahasa Czech ialah auto. Dan kemalangan yang melibatkan kereta = autonehoda. Kereta kat sini majoriti pakai gear manual. Setakat info masa saya bersembang dengan orang kereta sewa tu, sikit sangat kereta gear automatik kat sini. 


Reference:- Wikipedia, Google. 

Okay, jumpa esok. Awkward betul rasa bila kena update blog hari-hari ni. T_T
Salam :)

HK, Czech
160203

So Colorful

February 3, 2016

2/ So Colorful



These were fireworks that I watched on last New Year 2016 in my town Hradec Kralove. It was a bit weird to have the official fireworks by the town hall on the evening of the first day of January, instead of midnight. :) but, never mind, I enjoyed the fireworks anyway; although people here complained how short the show was. :D Haha.

The fireworks lasted barely for a minute and a half. Lol.

images for colorful fireworks

Anyway, I would love to share a quote I found while scrolling my Twitter on the last day of 2015.




I found the quote quite close to my heart.

Life is colorful when we have other people in our life. Family, friends, neighbors, teachers etc exist to help us to keep supporting each other to stay strong in whatever we do. And life is also colorful with many up and downs, happiness and sadness. All those experiences put colors into our life. I can't imagine my life to be black and white. How dull will it be. T_T


Anyway, how do you feel about the quote?  ;) ;) ;)

HK, Czech
160202


Kisah Air Minuman 5L

February 2, 2016


I'm glad it is still 1st of February here as I almost forgot about this challenge! Aiyayaya

1/ Drink


images for mineral water 5L


Gambar atas ni air minuman biasa, beli kat Tesco, 5L dalam 12kc = RM2 camtu. :) 

Diikutkan, boleh je nak tadah air paip kat Czech ni untuk minum. Memang sistem perpaipan kat sini dah tapis air ke setiap rumah, kecuali air untuk tandas kalau tak silap. Tapi, saya minum dari paip ni kalau takde stok air minuman je. T_T Entahlah, tak kena dengan tekak, walaupun Lucie, kawan Czech saya kata biasa je rasa air paip tu. Mungkin dia dah biasa agaknya. 

Jadinya, saya akan beli air minuman Tesco ni regularly. Ye lah, satu botol saiznya 5L. Sekali beli, hanya mampu beli 2, satu letak kat tangan kanan, satu kat tangan kiri. Mujurlah Tesco dekat sangat dengan rumah, nak pergi tiap-tiap petang pun boleh :)

Tadaaa, Tesco. :D


Tesco kan ada delivery?

Yep2, sama lah sini pun. Saya pernah je order 20 botol air 5L ni, berpeluh-peluh brother Tesco tu angkat sampai ke pintu rumah. Masa ni masih duduk kat rumah lama, mujurlah tingkat satu. 

Itu pun, dia tanya sambil tersengih, "Do you have a POOL inside your flat?"

Amboi brother, kalau ada pool, takkan saya nak isi dengan air minuman? Haha. 

Itu baru tingkat satu. Kalau rumah sekarang ni, mahu sumpah seranah agaknya brother Tesco ni kalau nak bawak 20 botol air 5L naik rooftop tingkat 4 ni. :p Lepas kisah pool tu, memang saya beli sendiri je lah. Boleh exercise tangan sekali. ;p 

Oh ye, rasanya semua orang tahu je berapa banyak air yang kita perlukan sehari kan?

1 liter untuk setiap 25kg berat kita. 


Jadinya kalau korang yang sihat ni berat 50kg, kena minum 2L okay. 

Dan kalau korang ke Czech, air minuman / mineral ada 3 jenis taw.

Neperliva - non-carbonated
Jemne perliva - slightly carbonated
Perliva - carbonated

Kalau korang tak suka bergas-gas ni, cari neperliva okay :)


Till next post, byeeee.
Salam. 

HK, Czech
160201

Latest Instagrams

© HANIS AMANINA. Design by Fearne.