4 Kesan Ion Negatif dalam Hidup Kita

April 26, 2016

Dalam kelas hari ni cikgu ada sebut term "air washing machine". Tak pasti wujud ke tak sebenarnya term ni, sebab tak jumpa dalam Google. Mungkin term ni direct translation dari bahasa Czech, I'm not sure. :D 

"Air washing machine" ni ialah mesin yang menggabungkan humidifiers & ion generators. 

humidifier gif
Gambar Google - keyword humidifer funny gif ;p

Humidifiers ni rasanya ramai antara kita yang tahu kan? Rata-rata bangunan perlu ada humidifier - untuk lembabkan udara yang kering. Pernah dengar humidity kan? 

Humidity - kuantiti wap air di udara (kelembapan)

Udara kering ni tak bagus untuk kita, udara yang lembab sangat pun tak elok jugak. Kena bersederhanalah, ambil tengah-tengah. :D

Low humidity boleh buat kulit kering, gatal hidung, gatal tekak, gatal mata. High humidity pulak akan tolong pembiakan kuman-kuman semua tu. 

-------------

Ion generators / ionizers ni pulak... hmmm sesuatu yang baru jugak untuk saya. Fungsi dia untuk produce banyak negative ions. Banyak faedah rupanya negative ions ni, walaupun ions ni sesuatu yang kita tak nampak, takde rupa, takde rasa semualah.

Pernah tak rasa tenang sangat bila kita pergi hiking, lepak kat hutan mana-mana, picnic tepi sungai air terjun pantai semua tu? Perasan tak rasa tenang je lepas hujan lebat, siap kilat guruh petir semua tu? 

be grateful, quote



Tempat / situasi macam ni lah ada banyak negative ions! :D Teruja tak teruja tak? Haha. Entahlah saya excited bila tahu fakta ni. 

Bila bandingkan dengan tempat yang kita tinggal, memang kurang negative ions - bandar, penggunaan air-cond, barang-barang elektronik. Sebabnya, benda-benda ni lebih banyak hasilkan positive ions. 

Macam mana full mechanism negative ions ni pengaruh hidup kita tak dapat dipastikan lagi. Tapi, apa yang saya nak kongsikan ni, lebih kepada kajian lapangan, eksperimen, hipotesis etc.

1. Ion negatif mencerdaskan otak.

Menurut kajian, ion negatif ni akan banyakkan aliran oksigen ke otak, jadinya kita takde lah lemau je tak fokus semua tu. 

Pierce J. Howard PhD at the Center for Applied Cognitive Sciences says in the Owners Manual for the Brain – “Negative ions increase the flow of oxygen to the brain; resulting in higher alertness, decreased drowsiness, and more mental energy.”


2. Ion negatif membersihkan udara. 

Dikatakan kuman, virus, bakteria semua ni banyak ion positif. Jadinya ion negatif ni akan neutralkan udara tu :) Caranya, ion negatif akan gabung dengan ion positif yang ada pada virus, bakteria tu - pastu diorang jadi berat - pastu takde lah cepat tersebar kat ruang udara. 

Tapi diorang still ada taw dalam environment tu - dan kat sini kita perlukan purifier - penapis udara. 



Cesky Raj, Czech
Missing the forest T_T

3. Ion negatif buat kita lebih happy.

Tahu kan, hormon serotonin yang pengaruhi mood seseorang. Kalau pernah baca pasal depression, orang yang tertekan ni boleh jadi stress yang kacau hormone balance dia. Kadang-kadang tempat hasilkan hormone serotonin tu sendiri tak berfungsi dengan baik. 

Kat sini, ion negatif boleh normalkan level serotonin.

production of serotonin, melatonin
Kantoi kejap tadi dalam kelas pasal flowchart ni. Lol. 


4. Ion negatif membuatkan tidur lebih berkualiti.

Eloknya serotonin level dalam badan seseorang, bermakna elok jugak lah melatonin level. Hormone melatonin ni penting untuk tidur kita. Kat sini pentingnya tidur awal & tidur dalam keadaan gelap. 

Oh, dari flowchart yang kat atas ni, penting jugak nak share pasal tryptophan. Tryptophan ni essential amino acids. Essential ni maksudnya kita memang kena dapatkan dari makanan, badan kita tak boleh buat sendiri. Banyak ada kat makanan berprotein - senang cakap produk tenusu takpun daging etc. 

Kalau tak cukup tryptophan, boleh kacau hormones tu jugak. So, makan jaga ye. :)


------------------------------------





Rasanya banyak lagi faedah ion negatif ni, boleh Google takpun kalau rajin boleh tengok links yang saya refer ni ea. 

Untuk yang berkemampuan, boleh usha-usha kedai yang jugak negative ionizers ni :) Mesti best kan, kalau perasaan yang kita rasa masa ada kat gunung, air terjun tu semua sentiasa ada walaupun kita kat rumah atau tempat kerja. :)



160426

Mount Vogel yang Memukau!

April 18, 2016

Selesai letak beg dalam luggage room di hostel, terus ke stesen bas Bled untuk naik bas ke Bohinj. Bohinj ni letaknya dalam 30km dari Bled dan kat sini jugak ada tasik yang besar, lebih besar dari Bled. Pengunjung tak ramai sangat kat sini berbanding Lake Bled walaupun sebenarnya Lake Bohinj ialah tasik terbesar di Slovenia! Mungkin sebab Lake Bled nampak lebih romantik kot? :D

Pasal tasik ni, nanti saya berkongsi lebih lagi kat post lain :)

1535m - ski resort. The peak of Mount Vogel = 1923m

Bohinj ni antara kawasan yang terletak dalam Triglav National Park, satu-satunya national park di Slovenia. Gunung tertinggi kat sini (dan di seluruh Slovenia) ialah Mount Triglav (2864 meter) yang jugak tertinggi di Julian Alps

Mount Vogel

Bila sebut banyak-banyak kali perkataan Vogel ni, memang terasa pelik sikit. -__-' Kalau naik bas, boleh turun kat Žičnica Vogel križišče. Kalau takde, boleh jugak turun kat last stop - Bohinj Zlatorog (one way from Bled - 4.10 Euro). Dari sini, either nak terus ke Mount Vogel ataupun Slap Savica, ikut masing-masing.

Slap Savica ni pun famous jugak dengan air terjunnya. :) Cuma sebab saya seorang, tak berani nak jalan ke sana. 

Mount Vogel ni terkenal dengan ski resort nya. Memang penuh parking lot di kaki gunung ni dengan kereta, majoriti nombor plat dari Slovenia sendiri. Banyak jugak dari Itali dan Austria. Untuk pengetahuan am kita semua, Slovenia ni berjiran dengan Austria (utara), Itali (barat), Hungary (timur) dan Croatia (selatan).




Dari kaki gunung, kita ada pilihan nak naik atas dengan mendaki mula dari bawah ATAUPUN naik kereta kabel ke ski resort dan mula mendaki. Cuma, majoriti orang recommend pilihan kedua tu.

Return ticket for student is about 12 Euro. 

Mula-mula rasa nak cuba hiking dari bawah, tapi sedar diri tak fit - saya memang terus beli tiket. Dan sampai je kat atas, bersyukurnya saya tak hiking. Haha. Saya nampak stesen kereta kabel tu kecil macam semut, kalau hiking tu......speechless la.


Kat atas ni pemandangan dari kereta kabel. Cantik sangat subhanAllah! Yang air tu lah Lake Bohinj. :D Saiznya dalam 4.2 km (panjang) x 1 km (lebar).



Suhu kat atas masa ni dalam -0.3 degree. Mula-mula tak rasa sejuk sangat, lagi-lagi bila berjalan tu badan masih boleh berpeluh. Mungkin sebab saya pakai trench coat agaknya, tak tahu apa kaitan hahaha tapi biasanya saya pakai winter jacket kalau nak naik gunung. Tu yang terasa beza. 

Dan walaupun memang pakai winter boot masa ni, alahai, stokin masih boleh basah. T_T


Comel, macam penguin. :)

Tergamam rasa bila tengok ramai betul manusia kat atas ni! Dari kanak-kanak sampai atuk nenek semua lengkap dengan ski equipments. Ada tournament masa ni. Gambar kat atas ni kumpulan budak-budak tengah belajar. Itu pun nampak hebat sangat dah. Pekerja ski resort ni ada kat mana-mana sekitar skiing areal ni dan diorang pakai vest kalau tak silap. 


Garisan panjang atas salji tu sebenarnya ski escalator. Kawasan beginner - penuh kanak-kanak. 


Ski lifts.
Masa ni, saya dah start hiking. Kalau tengok gambar kat atas, bangunan bentuk kotak yang betul-betul kat tengah gambar, itulah stesen kereta kabel. Route sangat penuh snow, sampaikan papan tanda untuk hiking pun nak tenggelam dek snow. Haha. Sesat.

Bila nampak stesen kereta kabel tu, fikir panjang mampu ke nak balik ke sana ni? -___-'

Kaki melangkah. Masa ni tengah guna monopod as hiking stick, tak perasan lupa nak switch off GoPro. Lol.

Tapi langkah perlu diteruskan. Dari apa yang saya refer, saya aim nak sampai ke Mount Šija. Dari upper cable car station tu patutnya dalam sejam suku dah boleh sampai, tapi mungkin tu estimated time untuk warm season agaknya. T__T


End up, in the middle of nowhere, I decided to get back to the upper cable car station. It was starting to snow as well. Jalan licin, cermin mata berkabus. :p 

Sambung cita-cita ni kalau ada rezeki ke Slovenia lagi insyAllah ameen! Kita aim Mount Triglav terus!



Nenek ni teruja tengok monopod, terus diajaknya bergambar. Ambik la sekali :) Nenek ni nak masuk 70 tahun weh, look how fit she is! 


Overall, I love going to high places like this one. When looking down the mountain, I realised how small I am from the top and even from Allah. Just like traveling by planes, literally you can not see anyone from the planes' windows. But, Allah sees us, clearly. 

p/s - bersambung

S.K. Neumanna, HK, Czech
160411

Personaliti dari Genggaman Tangan

April 15, 2016




I came across a simple quiz on 'How Do You Clench Your Fist?' on Bright Side website. Dah lama rasanya tak buat random personality test macam ni :)

The way you clench your fist reveals traits of your personality


I was a bit confused to answer as I did not really care or realized about my fist before. So I immediately clench my fist. 

It turned out to be the first one!

The result said that,

You are a true altruist.

Err. Rasa macam tak berjasa / pemurah mana pun. T__T
I am neither selfish nor unselfish, I guess. 

But, I can relate myself well to the further description.

You tend to help people even when it brings some inconvenience to you. You constantly strive for new knowledge and experiences. You’re extremely energetic and a little impatient. People like you are always called adventurers and daredevils, but at the same time, many won’t understand how often you feel nervous and how much you need help and protection sometimes. You desperately need recognition and acceptance because you often meet people who use your kindness. However, your strong inner core doesn’t let you become limp or even give up on people. You still continue to defend and protect those in need, except for the fact that you become a bit more cautious.


Haah, kadang-kadang bila tolong orang untuk sesuatu, saya selalu tak tahu nak letak limit. End up, terasa macam kerja tu kerja saya sendiri. T_T I love to help people, tapi baru-baru ni saya pernah rasa menyesal offer pertolongan kat seorang ni. I should reflect myself on this. Mungkin macam ayat ketiga tu, "a little impatient".  

"Many won't understand how often you feel nervous and how much you need help and protection sometimes." 

Rasa nak tergelak angguk angguk untuk description ni. People know me as a strong person who can survive anywhere I go. Hmmmmm. I agree to this point, but.....

Except for the fact that you become a bit more cautious. Ehemmmm.

And a bit more feeling-less. 

Hohoho. 

Tapi ada satu pepatah yang emak saya selalu guna. Pegang kuat.



Pegang kuat. :)

Klik sini kalau korang nak buat quiz ni jugak :D 

S.K. Neumanna, HK, Czech
160415

Dua Soalan Menarik Bila Kita Berhijab :)

April 12, 2016

Semalam masa buat study group, tiba-tiba keluar perbualan menarik tentang penerimaan pesakit kat sini dengan foreigners. Rata-rata orang Czech ni terbuka untuk kita belajar / buat physical examination kat dia. Well, macam biasa, cikgu yang akan introduce dan minta izin untuk students examine patient tu, dan sebagai student akan introduce diri jugak. :)

Cuma untuk pesakit kanak-kanak, susah jugak nak dapat kerjasama. Pertama sekali, memang diorang takut doktor. Kedua, kitorang pun tak fluent mana untuk bahasa Czech ni. Next, budak-budak ni tak faham / jarang nampak orang berhijab. 

boy or girl
Credit - Google


Paling kelakar bila ada budak tanya kat mak dia, sama ada kitorang ni lelaki ke perempuan?

HAHAHA memang gelak on the spot. Tak expect langsung soalan ni. 



Soalan kedua, bila orang tanya rambut kitorang ni warna macam ni ke?

Credit - Google

We are just normal people guys, haha!


S.K. Neumanna, HK, Czech
160412


Check In - Bled, Slovenia

Backpacking to Bled, Slovenia
A part of Bled, Slovenia - bukit yang rata tu ada bobsleigh. :D


Saya naik bas terawal pukul 6 pagi dari Ljubljana ke Bled. Plan untuk jadikan Bled sebagai base untuk 3 hari di Slovenia. Semua perjalanan dalam Slovenia yang menggunakan bas, korang boleh refer website ni untuk plan perjalanan yea. 

Bas Ljubljana - Bled ni sangat frequent - dalam sekurang-kurangnya interval 1 jam. Harga tiket 6.30 Euro (one way). Tips kat sini saya recommend untuk beli direct dari bus driver.  Bas tak penuh pun jadi tak payah risau kalau tak cukup seat. Tak payah beli awal-awal or beli kat kaunter. Kaunter ada caj extra beberapa euro sen (untuk administration agaknya). 

Backpacking to Bled, Slovenia
Bus Station Bled

Perjalanan ke Bled kurang sejam setengah macam tu. Ni bas loncat-loncat taw bukan bas ekpress. So be alert dengan bus stop yang kita nak turun. Especially kat Bled ni ada banyak bus stops. Dalam website yang sama, korang boleh check laluan bas dan senarai bus stop yang dia berhenti. Jadinya, boleh check siap-siap bus stop yang mana satu dekat dengan hostel / penginapan korang.  

Alhamdulillah setakat yang saya naik, bas agak on time. Boleh lah kalau nak tambah 10 minit masa kecederaan. 

Backpacking to Bled, Slovenia
Bus station, train stations connecting Bled, Slovenia.

Untuk yang nak naik train ke Bled, ada 2 train station - Lesce Bled dan Bled Jezero. Kalau korang turun kat Lesce Bled, boleh naik bas untuk ke area tasik. Kalau turun kat Bled Jezero, rasa macam korang kena jalan lah kot. :O

Saya recommend naik bas. Senang. Terus sampai kat area tasik. :D


Where did I stay?

Memandangkan saya backpacking, solo pulak tu - memang tak mampu lah nak berAirBnB bagai. Hostel dengan private bedroom, bathroom pun tak dapat. Jadi, saya book single bed dalam 4 beds female's room with shared bathroom di Aces of Spades Hostel. Saya tak pasti kenapa, banyak hostel yang takde female's room, banyak yang lebih kepada mixed room. Ouch, memang cuba elak berkongsi bilik dengan opposite gender ni. 

Backpacking to Bled, Slovenia
Castle Hostel 1004 - Hostelbookers

Oh, saya tukar hostel masa nak check in tu. Dari Aces of Spades ke Castle Hostel 1004. Diorang satu geng sebenarnya. I don't really mind sebab harga bilik pun sama, kualiti pun sama. Asalkan female's room, it is more than okay :)

Backpacking to Bled, Slovenia
Castle Hostel 1004 dari luar. 

Sebenarnya ni kali pertama saya berkongsi bilik kat hostel yang saya tak kenal seorang pun ahli bilik tu. Dan sepanjang saya duduk sana 2 malam, roommates bertukar-tukar - more chances to meet different people every day. 

Oh ya, dalam hostel ni, diorang sangatlah friendly dan surprisingly jugak, diorang sangat trust each other. Majoriti pintu bilik tak berkunci kot. Ada yang loker pun tak berkunci. Ada yang charge mobile phones kat common room tapi tak tunggu pun phones tu. Bila bersembang dengan orang yang duduk lebih lama kat hostel ni, dia pun kata dia perasan benda yang sama. Hostel owner pernah cakap, kawasan Bled ni rata-rata penduduk kenal each others. Dan pintu rumah diorang pun ada yang tak berkunci. Saya tak pernah la pulak try bukak. Hehe.

Backpacking to Bled, Slovenia
Shared kitchen - dah pandai guna, pandai kemas balik - itu je tips nak dapur sentiasa bersih.
Backpacking to Bled, Slovenia
Common room - ada meja makan dan PC untuk lebih best plan aktiviti kat sana. Orang hostel pun senang nak bagi guide guna PC tu je.

Kat sini, diorang sediakan kunci mangga dan tuala tapi ni semua ada caj. So, bawak la sendiri yeap. Tandas cantik, bilik air pun nice. Paling penting, memang bersih. :) Thumbs up! Ada balkoni jugak kalau nak bertaichi pagi-pagi, makan minum, sidai pakaian etc. 

Hostel ni amalkan konsep no shoes inside the hostel. Ada rak kasut kat pintu masuk (still dalam bangunan) dan disediakan jugak sandal rumah. 

Backpacking to Bled, Slovenia


I really recommend this hostel! Baca reviews kat Tripadvisor, hostelbookers, booking.com semua - majoriti tinggalkan review yang baik-baik.

Dalam 50 meter, ada mini market - Mercator. Haaa, untuk yang nak beli bahan mentah untuk masak - semua boleh beli kat sini. 


---------------------





Saya sampai hostel ni dalam 7.30 pagi. Terlalu awal untuk check in, even orang hostel pun tak masuk kerja lagi. Hostel ni tak berkunci, so, boleh je masuk dan tunggu kat common room. Saya guna kesempatan ni untuk charge phone, guna PC untuk draft aktiviti lepas tu. 

Backpacking to Bled, Slovenia
View dari balkoni hostel

Dalam common room dah ada beberapa orang tengah sarapan. Sempat berkenalan dengan seorang traveler ni asal dari China tapi study di Brussels. Dia dah stay semalam kalau tak silap dia rasa nak tambah hari. :D Kat hostel ni, ada promotion kalau korang stay untuk 3 malam akan dapat malam ke-4 free. Best la boleh stay sini lama-lama. T__T

Backpacking to Bled, Slovenia
View dari balkoni hostel

Sedar tak sedar, dah pukul 9pagi. Orang hostel tu pun datang dan buat kerja dia - kemaskan bilik air tandas semua. Lepas tu baru dia uruskan check in. Katil saya belum dikemas lagi, kena tunggu orang sebelum saya check out - dalam sejam lagi. Jadinya, letak je dulu backpack dalam storage room dan continue with my day plan :D Nanti dah balik baru masuk bilik. 

Bohinj, I am coming! 

Bled, Slovenia
160326

S.K. Neumanna, HK, Czech
160411

Kisah Perjalanan dari Prague, Czech ke Ljubljana, Slovenia

April 7, 2016

Bas bertolak dari Prague dalam pukul 5 petang. Kali ni takde pulak pakcik bas tu check passport semua. Pelik jugak sebab biasanya international route ada check passport before naik bas. 

Flixbus Prague - Vienna
Bas 2 tingkat - reuse gambar post hari tu. :)

Saya sebenarnya tak minat sangat naik bas, cepat pening. Kalau dalam Czech sendiri, saya memang akan pilih train walaupun makan masa lebih. Kesimpulan yang saya dapat buat, saya macam ada motion sickness lebih kurang untuk bas. Cuma, trip kali ni memang ajar saya overcome that problem. Transportation saya memang bas je sepanjang trip Jelajah Balkan : Slovenia ni. :D

Saya pilih seat kat tingkat bawah. Sebenarnya seat dalam Flixbus ni, kita bebas nak duduk mana-mana, tak perlu reserve pun. Kalau rasa nak any particular seats tu, datang awal dan masuk bas awal. 

Seat saya tu siap ada meja dan opposite seat yang duduk setentang. Ingatkan takde orang la duduk sekali, tapi memang full rupanya bus Prague-Vienna ni. Oh, tak perasan dah kongsi ke belum, Flixbus ni takde direct bus ke Ljubljana, hanya ada transit di Vienna pastu tukar bas ke Ljubljana.


Flixbus Vienna - Prague
Meja dalam bas. Dah macam style train.

  • Prague (UAN Florenc bus station) - Vienna Erdberg (VIB) 
      • 24 March 17:00 - 25 March 20:55

  • Vienna Erdberg (VIB) - Ljubljana (bus station)
      • 24 March 23:00 - 25 March 4:35


Alhamdulillah, perjalanan semua lancar dan selamat. Ditakdirkan Allah letak satu keluarga Muslim dari Mesir di sebelah dan hadapan saya. Rasa bersyukur sangat. The family was very nice to me. Siap offer makanan dan minuman. Paling best sebab boleh dengar banyak sejarah Mesir. Dari kisah piramid, ke kisah Jews dan Palestine. Ada jugak kisah pasal American University yang banyak agenda dalaman. Berdebar jugak dengarnya. 

Makcik S memang banyak kaitkan dengan ayat-ayat Quran. Dari kisah Firaun, dikongsikan kisah Nabi Musa, Nabi Harun dan lembu sembahan kaum mereka. Korang tahu kan kisah ni?

Dan kaum Nabi Musa, sesudah ia (pergi ke Gunung Tursina), mereka membuat dari barang-barang emas perhiasan mereka, (patung) anak lembu yang bertubuh dan bersuara (Allah berfirman): "Tidakkah mereka memikirkan bahawa patung itu tidak dapat berkata-kata dengan mereka dan tidak dapat juga menunjukkan jalan kepada mereka? Mereka menjadikannya (berhala yang disembah) dan sememangnya mereka adalah orang-orang yang melakukan kezaliman". - Al-A'raf : 148
Walaupun saya pernah dengar beberapa kali pasal kisah ni, tapi kali ni perasaan lain sikit sebab disampaikan oleh orang Mesir sendiri, hamba Allah yang mungkin pernah berpijak di tempat yang sama dengan nabi-nabi dulu.  :)



Vienna International Busterminal
Vienna International Busterminal


Bas Flixbus ni tiba di Vienna International Busterminal (VIB), dekat sangat dengan Erdberg metro station. Kalau korang tengok gambar kat atas, ada senarai bas yang berhenti kat sini. Kalau naik bas Student Agency, dia berhenti kat terminal lain - dekat dengan stadium kalau tak silap.

Terminal ni dibuka setiap hari dari 6:30 - 21:00. Jadinya, VIB ni baru je tutup masa saya sampai Vienna ni. T__T

Vienna International Busterminal
Berdekatan VIB

Untuk isi masa dalam 2 jam, kerja saya berjalan dan makan. Macam tak ada tempat yang tertutup (dengan heater). Dekat sebelah terminal bas tu ada macam kompleks apa entah, kedai-kedai makan pun banyak nak tutup. Haha. Takde night life betul. 

Boleh tahan sejuk jugak, cuma mujurlah terminal bas tu sentiasa ada orang. 

Tunggu tunggu tunggu, bas saya yang seterusnya pun sampai. Baru saya tahu sebenarnya bas ni destinasi akhirnya ialah Venice. Tapi dia drop off dan ambil penumpang kt Ljubljana. Internet untuk bas kali ni lagi okay, boleh la on Spotify sepanjang perjalanan tu.


Flixbus Vienna - Venice / Ljubljana
Flixbus Vienna - Venice


Saya dah tidur masa perjalanan Prague-Vienna tu sebab motion-sickness. Tapi saya end up sambung tidur lagi dalam bas Vienna - Ljubljana. Ouch. 


Ljubljana train station
Ljubljana train station

Sedar-sedar driver bas buat announcement yang bas tu dah nak sampai Ljubljana bus station. Masa ni dah nak pukul 4 pagi. Sunyi sepi bandar ni. What to expect, 4 pagi kot. Train station dan bus station berhadapan antara satu sama lain. Memandangkan train station buka pukul 5 pagi. Jadi, kena cari jalan survival untuk sejam. Sejuk. 

Dekat sekitar bus station tu banyak kedai yang buka 24 jam. Restaurant, bar, bakery. This was the best thing ever! Ada kedai kebab jugak dan it's halal! Saya pernah cari pasal makanan halal di Ljubljana dan ada seorang blogger ni recommend kedai ni. Bila saya nampak je signboard, memang teruja. This is the one that I've read!

Kedai kebab halal Ljubljana
Kedai kebab halal Ljubljana

Saya order doner box sebab blogger tu yang recommend. Sama je macam doner box kat bandar saya, Hradec Kralove tu. Beli makanan ni sebenarnya niat utama ialah nak tumpang heater kedai tu. Makan pelan-pelan sampai nak dekat sejam. Alang-alang dapat solat subuh sekali kat situ. Alhamdulillah. 

doner box Kedai kebab halal Ljubljana
Doner box - dalam ni ada daging kebab - daging lembu + ayam, ada salad, bawang, kobis semua dan fries.


Kedai kebab halal Ljubljana
Senarai harga kat kedai ni. Kalau perasan, nombor 1 dia macam 7 sikit kan? Sama macam dekat Czech. Dulu-dulu saya confused jugak tapi boleh beza dah, 7 akan ada garis tengah. 

Merasa la saya makan kebab pukul 4 pagi. T___T

Bersambung...

Bled, Slovenia
160326

S.K. Neumanna, HK, Czech
160406

[Life Lessons] 7 Keajaiban Dunia Kuno

April 1, 2016

Haa, cuba senaraikan apa seven wonders yang korang tahu. :D 

Sebenarnya, saya baru sedar ada 2 kategori untuk 7 keajaiban dunia ni. The first one is for Ancient World and the second is for Modern World. 

Source


Kali ni kita belajar sikit pasal 7 Keajaiban Dunia Kuno atau in English, it is called 7 Wonders of The Ancient World. :)

1. Great Pyramid of Giza
Kheops-Pyramid.jpg
Pyramids of Khufu - Wikipedia

Piramid ni ialah yang tertua dan terbesar antara 3 piramid yang ada di kawasan Giza ni. Ini jugaklah antara seven wonders yang tertua dan masih diiktiraf dalam 7 Wonders of Modern World! (dia jadi yang kelapan kalau tak silap haha)

Banyak teori yang keluar tentang teknik pembinaan piramid ni. Tapi takde apa yang confirm lagi, semuanya sekadar teori. Oh ya, piramid ni dibina lebih kurang antara 2584-2561 BC dan tingginya 147 meter. 


2. Hanging Gardens of Babylon

Illustration - Wikipedia

Saya ingat lagi pernah baca pasal Babylon dalam subjek Sejarah. Tapi saya tak ingat apa pun dah. T_T 

Ada yang kata Taman Tergantung ni sebenarnya tak wujud pun. Well, the exact location is not really confirmed. Tapi dikatakan letaknya di Iraq dan berkemungkinan besar dibina sekitar 600BC.


3. Temple of Artemis at Ephesus

color view of reconstructed model of Temple of Artemis, at Miniatürk Park, Istanbul, Turkey
Model of the Temple of Artemis, at Miniaturk Park, Istanbul, Turkey - Wikipedia

Greek people memang terkenal dengan banyak Tuhannya. And this temple was dedicated to the goddess Artemis. Bila baca pasal ni, baru lah sedar Greek ni macam sangat established dalam sejarah. Even majority medical are originated from Greek. 

Contoh macam anemia - kita faham dengan maksud kurang darah kan. Term ni asalnya dari word 'an-' = without dan '-aemia' = blood condition. Anaemia = without blood. Begitu. 


4. Statue of Zeus at Olympia

Coin from Elis district in southern Greece illustrating the Olympian Zeus statue - Wikipedia

Dibina sekitar 435 BC dengan ketinggian 13 meter. Statue ni dah musnah dan tiada kesan pun. Semua details dapat dari rekod Greek kuno dan syiling lama. 


5. Mausoleum at Halicarnassus

The ruins of the Mausoleum at Halicarnassus.jpg
The ruins of the Mausoleum of Halicarnassus - Wikipedia

Ini ialah makam sebenarnya, dibina dalam 351BC dan musnah kerana gempa bumi. Apa yang membuatkan dia menarik ialah pada 4 sisi Mausoleum ni. Setiap satu ada ukiran yang masing-masing dibuat oleh 4 pengukir Greek - Leochares, Bryaxis, Scopas of Paros dan Timotheus. Famous agaknya diorang ni.  


6. Colossus of Rhodes
The Colossus of Rhodes, as depicted in an artist's impression of 1880 - Wikipedia

Mula-mula baca Colossus, ingatkan Colosseum yang kat Rome tu. Tapi memang totally different. Cumanya, memang Colosseum Rome diiktiraf sebagai 7 New Wonders. 

Colossus of Rhodes ialah statue / patung Tuhan Greek (Tuhan Matahari - Helios) dan dibina sempena kemenangan Rhodes bila berjaya pertahankan Rhodes masa cuba dikepung anak pemerintah Cyprus. 

Statue ni ialah salah satu yang tertinggi di zaman kuno dengan ketinggian lebih 30meter!


7. Lighthouse of Alexandria 

Lighthouse - Thiersch.png
Drawing by archaeologist Hermann Thiersch (1909) - Wikipedia

Juga dikenali dengan nama Pharos of Alexandria. Dah musnah jugak dek gempa bumi - 3kali! Dan lighthouse ni terbiar je sampailah tahun 1480, Citadel / Fort of Qaitbay dibina di atas tapak lighthouse ni. 

------------------------------------------------

Dalam perjalanan saya dari Prague - Ljubljana seminggu lepas, dalam Flixbus tu saya berpeluang duduk semeja dengan satu keluarga dari Mesir. Mula-mula rasa kurang berminat nak berbual sebabnya saya ni macam ada motion-sickness sikit bila naik bas. Bas baru bergerak 5 minit, saya dah rasa pening. 

Tapi bila makcik kat sebelah saya tiba-tiba baca doa naik kenderaan, Al-Fatihah semua - terus rasa tertarik nak berkenalan. Menarik sangat apa yang Makcik S kongsikan. 




Cumanya, post kali ni saya dapat inspirasi dari Makcik S ni lah. Dari kisah pasal teknik pembinaan yang sampai sekarang hanya ada teori, sampailah kisah piramid ni ada teori yang kata ia dibina oleh orang Jews (sebagai hamba atau bukan, wAllahualam). Dan ada jugak dia gambarkan keadaan dalam piramid ni. Dengar macam cantik sangat! Cuma saya tak jumpa lagi video yang tunjuk interior yang cantik tu. Hehe. 

Masa tengah baca kisah piramid ni, terjumpa satu artikel pasal penemuan komposisi batu piramid ni. 
  • And Pharaoh said, "O eminent ones, I have not known you to have a god other than me. Then ignite for me, O Haman, [a fire] upon the clay and make for me a tower that I may look at the God of Moses. And indeed, I do think he is among the liars."- Quran 28:38

Bila mana dengan laboratory analysis dapat confirmkan komposis piramid hanya pada 2006, sebenarnya dalam Quran dah mention pasal ni. :)

Memang rasa Quran ni sangat awesome <3



S.K. Neumanna, HK, Czech
160331

Latest Instagrams

© HANIS AMANINA. Design by Fearne.