Buat Bodo-Bodo Dengan Doktor

June 17, 2021

 


๐—•๐—จ๐—”๐—ง ๐—•๐—ข๐——๐—ข-๐—•๐—ข๐——๐—ข ๐——๐—˜๐—ก๐—š๐—”๐—ก ๐——๐—ข๐—ž๐—ง๐—ข๐—ฅ
Di sesetengah hospital, ada yang review pesakit TDS (maksudnya tiga kali sehari - am review, pm review, night review). Ada juga yang BD (maksudnya dua kali review sehari - am review, pm review). Di tempat saya bertugas sekali, kita amalkan TDS review.

Alkisah night review di wad kanak-kanak.

๐˜ฟ๐™ง: ๐™„๐™—๐™ช, ๐™ž๐™—๐™ช ๐™›๐™–๐™๐™–๐™ข ๐™ฉ๐™–๐™  ๐™ ๐™š๐™ฃ๐™–๐™ฅ๐™– ๐™ข๐™–๐™จ๐™ช๐™  ๐™ฌ๐™–๐™™ ๐™ ๐™–๐™ก๐™ž ๐™ฃ๐™ž?
๐˜๐˜ฃ๐˜ถ: ๐˜›๐˜ข๐˜ฉ๐˜ถ, ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ข๐˜ฌ ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ฌ ๐˜ฃ๐˜ถ๐˜ข๐˜ต ๐˜”๐˜™๐˜ ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ฐ๐˜ฌ.
๐˜ฟ๐™ง: ๐™๐™–๐™™๐™ž ๐™™๐™ค๐™ ๐™ฉ๐™ค๐™ง ๐™—๐™ž๐™ช๐™จ ๐™™๐™–๐™ ๐™Ÿ๐™ช๐™ข๐™ฅ๐™– ๐™ ๐™–๐™ฃ? ๐™„๐™—๐™ช ๐™—๐™ค๐™ก๐™š๐™ ๐™˜๐™š๐™ง๐™ž๐™ฉ๐™– ๐™—๐™–๐™ก๐™ž๐™  ๐™–๐™ฅ๐™– ๐™™๐™ค๐™ ๐™ฉ๐™ค๐™ง ๐™—๐™ž๐™ช๐™จ ๐™—๐™–๐™œ๐™ž๐™ฉ๐™–๐™๐™ช?
๐˜๐‘๐‘ข: ๐ธ๐‘ ๐‘œ๐‘˜ ๐‘‘๐‘–๐‘Ž ๐‘˜๐‘Ž๐‘ก๐‘Ž ๐‘›๐‘Ž๐‘˜ ๐‘๐‘Ž๐‘”๐‘– ๐‘๐‘–๐‘ข๐‘  ๐‘๐‘’๐‘›๐‘ขโ„Ž, ๐‘š๐‘Ž๐‘ ๐‘ข๐‘˜ ๐‘ก๐‘–๐‘ข๐‘ ๐‘๐‘’๐‘Ÿ๐‘›๐‘Ž๐‘“๐‘Ž๐‘ ๐‘Ž๐‘›. ๐‘ƒ๐‘Ž๐‘ ๐‘ก๐‘ข ๐‘ ๐‘’๐‘๐‘Ž๐‘ ๐‘š๐‘Ž๐‘ ๐‘Ž ๐‘๐‘Ž๐‘๐‘ฆ ๐‘๐‘’๐‘Ÿ๐‘›๐‘Žโ„Ž ๐‘š๐‘Ž๐‘ ๐‘ข๐‘˜ ๐‘ก๐‘–๐‘ข๐‘ ๐‘—๐‘ข๐‘”๐‘Ž๐‘˜, ๐‘‘๐‘œ๐‘˜๐‘ก๐‘œ๐‘Ÿ ๐‘๐‘–๐‘ข๐‘  ๐‘˜๐‘Ž๐‘ก๐‘Ž ๐‘˜๐‘Ž๐‘™๐‘Ž๐‘ข ๐‘Ž๐‘‘๐‘Ž ๐‘๐‘œ๐‘š๐‘๐‘™๐‘–๐‘๐‘Ž๐‘ก๐‘–๐‘œ๐‘› ๐‘๐‘’๐‘Ÿ๐‘›๐‘Ž๐‘“๐‘Ž๐‘ ๐‘Ž๐‘› ๐‘Ž๐‘๐‘Ž-๐‘Ž๐‘๐‘Ž, ๐‘˜๐‘’๐‘›๐‘Ž ๐‘š๐‘Ž๐‘ ๐‘ข๐‘˜ ๐ผ๐ถ๐‘ˆ.
๐˜ฟ๐™ง: ๐™Š๐™ ๐™–๐™ฎ, ๐™–๐™ฉ ๐™ก๐™š๐™–๐™จ๐™ฉ ๐™ž๐™—๐™ช ๐™›๐™–๐™๐™–๐™ข ๐™ก๐™– ๐™—๐™–๐™จ๐™ž๐™˜ ๐™ง๐™š๐™–๐™จ๐™ค๐™ฃ ๐™ ๐™š๐™ฃ๐™–๐™ฅ๐™– ๐™ ๐™š๐™ฃ๐™– ๐™ข๐™–๐™จ๐™ช๐™  ๐™ฌ๐™–๐™™ ๐™ ๐™–๐™ฃ? ๐™†๐™–๐™ก๐™–๐™ช ๐™ ๐™ž๐™ฉ๐™– ๐™—๐™–๐™˜๐™– ๐™จ๐™š๐™Ÿ๐™–๐™ง๐™–๐™ ๐™จ๐™š๐™—๐™š๐™ก๐™ช๐™ข ๐™ฃ๐™ž, ๐™™๐™ช๐™ก๐™ช ๐™ฅ๐™š๐™ง๐™ฃ๐™–๐™ ๐™ฉ๐™ง๐™ฎ ๐™—๐™–๐™œ๐™ž ๐™ช๐™—๐™–๐™ฉ ๐™ฉ๐™ž๐™™๐™ช๐™ง ๐™ฉ๐™–๐™ฅ๐™ž ๐™ฉ๐™–๐™  ๐™—๐™ค๐™ก๐™š๐™ ๐™ฉ๐™š๐™ง๐™ช๐™จ๐™ ๐™–๐™ฃ ๐™จ๐™š๐™—๐™–๐™— ๐™ค๐™ ๐™จ๐™ž๐™œ๐™š๐™ฃ ๐™–๐™ฃ๐™–๐™  ๐™ฉ๐™–๐™  ๐™ค๐™ ๐™–๐™ฎ ๐™ก๐™š๐™ฅ๐™–๐™จ ๐™ฉ๐™ช.
๐˜๐˜ฃ๐˜ถ: ๐˜๐˜ข๐˜ข๐˜ฉ.
.
Settle night review, saya pergi attend referral kat ED. Balik wad, house officer beritahu, "๐˜‹๐˜ฐ๐˜ฌ๐˜ต๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ฌ ๐˜ต๐˜ข๐˜ฉ๐˜ถ ๐˜ต๐˜ข๐˜ฌ, ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฌ ๐˜ฃ๐˜ถ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ฌ ๐˜ต๐˜ถ ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ต๐˜ข ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ค๐˜ช๐˜ข๐˜ญ๐˜ช๐˜ด๐˜ต ๐˜บ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ข ๐˜ต๐˜ข๐˜ฌ๐˜ต๐˜ข๐˜ฉ๐˜ถ ๐˜ข๐˜ฑ๐˜ข-๐˜ข๐˜ฑ๐˜ข ๐˜ฑ๐˜ถ๐˜ฏ ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ด๐˜ข๐˜ญ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ข๐˜ญ ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ข๐˜ฆ๐˜ด๐˜ต๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ช๐˜ข ๐˜ต๐˜ถ."

I was like....
Kena sabo lagi.
(sabo maksudnya kena sabotaj)

Jumpa senior MO yang round dengan pakar sekali, clarify balik yang mak dia siap boleh cerita apa nak buat untuk prosedur esok, macam mana pulak boleh kata tak tahu apa-apa. Dah jumpa doktor bius banyak kali dah sebelum ni (sebab ni kes MRI yang asyik kena postpone sebab tak dapat consent parents)

Fuh, paeds specialist RE-EXPLAIN sekali lagi, terpaksa inform anaesth team sekali lagi. Anaesth team siap datang pukul 12 tengah malam untuk RE-EXPLAIN tentang prosedur.

Ayat ibu yang serious rasa kena sabotaj ialah, "๐˜ฉ๐˜ข? ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ข ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ด๐˜ถ๐˜ฌ ๐˜ต๐˜ช๐˜ถ๐˜ฃ ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ง๐˜ข๐˜ด๐˜ข๐˜ฏ?"

Adoi.

Percayalah doktor akan berusaha sebaik mungkin untuk terangkan dalam layman terms untuk pastikan pesakit dapat basic idea apa yang akan berlaku. Saya sendiri akan lukis atau tunjuk gambar berkaitan untuk beri kefahaman pada pesakit, siap bagi analogi lagi dengan kehidupan seharian.

Pagi keesokannya, specialist oncall datang wad sekali lagi tanya perkembangan kisah MRI pesakit ni, nak proceed ke tak, dah faham ke tak.

Kita bagitahu lah dah re-explain, anaesth team dah re-explain, consent taken. Terpaksa clarify dan tunjuk proof documentation sebelum ni yang dah banyak penerangan dibuat dan ibu faham.

๐™Ž๐™ฅ๐™š๐™˜๐™ž๐™–๐™ก๐™ž๐™จ๐™ฉ: ๐™Š๐™ ๐™–๐™ฎ, ๐™œ๐™ค๐™ค๐™™. ๐™„ ๐™™๐™ค๐™ฃ'๐™ฉ ๐™ช๐™ฃ๐™™๐™š๐™ง๐™จ๐™ฉ๐™–๐™ฃ๐™™ ๐™ฌ๐™๐™ฎ ๐™จ๐™๐™š ๐™ก๐™ค๐™ค๐™ ๐™จ ๐™˜๐™ก๐™ช๐™š๐™ก๐™š๐™จ๐™จ ๐™ฎ๐™š๐™จ๐™ฉ๐™š๐™ง๐™™๐™–๐™ฎ.
๐˜”๐˜ฆ: ๐˜ฎ๐˜ฆ ๐˜ต๐˜ฐ๐˜ฐ. ๐˜›_๐˜›

Tolonglah jangan buat bodo-bodo dengan doktor.
Kalau faham, cakap faham.
Kalau tak faham, cakap tak faham.

Kalau ada Covid contact, cakap ada Covid contact.
Kalau tengah tunggu PCR result, cakap tengah tunggu PCR result.

Janganlah sabotaj kami. Kami pun manusia. ๐Ÿ˜ญ

Latest Instagrams

© HANIS AMANINA. Design by Fearne.