Ignorant?

July 26, 2016

There was one night that I will remember for the rest of my life. About ignorant people. Add up with no common sense, as a human and a Muslim.

Masjid Muhibbuddin Shah, Ipoh

Masjid ni asalnya sebuah surau. Untuk menampung keperluan Muslim sekitar Greentown dan Hospital Ipoh, diubahsuai untuk dijadikan masjid. Masjid ni dapat dana bantuan dari Almarhum Sultan Azlan lepas ada masalah sikit.

-------

For the past 1 week, I usually spent my time for few hours after Maghrib here in this mosque. It is one of the comfortable mosque that I have been to; with good toilet, good wuduk area, good praying area, as well as area to eat and rest. All in all, I am grateful this mosque exists. 

This story happened few days ago. I was on my way to the toilet (haha sorry la post ni mention tandas lagi) when I saw a sleepy little boy sitting on a clean area in front of the toilet. Siap head banging lagi, punyalah mengantuk. Kesian nak tengok. Suddenly, I saw yellow clear fluid flowing from the boy. Ahh, sah terkencing ni. Pity him. Then, a woman aged around 60 came to the boy, she was the grandmother. I told her that he peed. And the urine was obvious for her to see. 

For your imagination


On my way back from the toilet, the boy and the grandmother was no longer there...but guess what, the urine remained. How could the grandmother took the boy away and leave the urine flowing on the floor. Bukan setakat atas lantai, siap carpet lap kaki pun terkena. Haha. 

Orang macam ni pun ada keee? 

The rest is history.

I tried to think positive. Mungkin nenek ni tak dengar yang saya beritahu cucu dia terkencing. Ataupun dia tak nampak urine tu. 

But, sorry I just can't. I clearly told her about it and the urine is obviously clear to see. ๐Ÿ˜…


“Diriwayatkan dari Sa’ad bin Abi Waqas dari bapaknya, dari Rasulullah saw. : Sesungguhnya Allah SWT itu suci yang menyukai hal-hal yang suci, Dia Maha Bersih yang menyukai kebersihan, Dia Mahamulia yang menyukai kemuliaan, Dia Maha Indah yang menyukai keindahan, karena itu bersihkanlah tempat-tempatmu” (HR. Tirmizi)


Till then,
Salam.

HRPB, Ipoh
170726

Nak Flush Tisu ke Tak?



Sorry lah, dah lama tak update. Sekali update, pasal toilet paper pulak. ๐Ÿ˜‚

I have been staying at the hospital for the past 1 week (doakan abang saya ye) and for sure I need to do my business in toilets here. Tandas awam kat Malaysia ni memang tak leh nak kata apa dah. Mungkin faktor kita gunakan air untuk beristinjak - tu yang buat tandas kita nampak tak bersih; basah, kotor, penuh tapak kaki.

Air tu membersihkan. Tapi kita manusia yang mengotorkan.

Dan tak lupa jugak manusia yang tak flush tandas lepas buang air besar. Air kecil tu faham la jugak boleh jirus. Tapi kalau najis tu terbiar je dalam mangkuk tandas, siapa yang lalu?

Common sense. Hilang.

Nampak gigih sangat gambar dalam tandas pun nak diambik



Oh, sebenarnya nak share pasal tisu tandas tu kita patut flush ke tak.

Lepas dah pergi pelbagai tandas di serata dunia dan hasil baca Google, saya baru tahu ia bergantung pada sistem pempaipan (entah betul ke tak perkataan ni) negara masing-masing. Tak lupa jugak jenis tisu tandas yang disediakan. 

Macam kat Czech sendiri, saya boleh katakan tisu tandas memang jenis cepat resap air dan cepat hancur. Jadinya, memang jarang nampak tong sampah dalam tandas tu penuh dengan tisu sebab hampir semua diflush. Memang boleh nampak perbezaan tisu dalam tandas dengan tisu kat kawasan sinki basuh tangan tu. Tisu kat sinki buang dalam tong sampah (kadang-kadang saya flush jugak errr.) Harap tak tersumbat lah - tapi rasanya jarang sangat nampak tandas tersumbat kat sana.

Itu je nak share. Haha. Jadinya kalau korang pergi negara kat Eropah, boleh flush tisu ye. 

Okayy, dah lama tak update guna phone. Harapnya betul la alignment semua. Hehe. 

Salam semua.

Hospital Raja Permaisuri Bainun Ipoh
160726

Daehan Minguk Giveaway By Siti Yang Menaip

July 18, 2016


Teringin pulak join giveaway pagi-pagi ni :)

Tag: BV 

Unstable

July 12, 2016

Just to let my blog readers know, I am home! :D It's been 2 weeks already which actually I feel I've been here for months. Haha. #rinduczech


Hujan emas di negeri orang.

Strong Internet connection, widespread of public transportation yada yada - nak keluar rumah balik rumah everywhere reachable. 


Hujan batu di negeri sendiri.

Bila kat Czech mampu je hidup dengan 500MB data sebulan - buka Instagram takde masalah, nak Whatsapp call pun clean and clear. Tapi sekarang dah langgan 1.5GB pun, nak hantar satu mesej Whatsapp pun lain macam pending nya. Ataupun saya kena tukar simcard ke yang terbaru eh? Saya still guna simkad yang sama dari 2008. Masa tu dengan pelan UOX Celcom. Entah ada kaitan tak. Haha.


Anyway, I prefer both :)

I love being at home. Macam masuk comfort zone. Tak perlu nak fikir banyak pasal makan sebabnya kedai makan merata-rata. Hari raya pun orang bukak kedai apatah lagi hari biasa. Daging ayam tak perlu risau sangat statusnya. Boleh jumpa mak ayah hari-hari, boleh cium pipi mak bila-bila. :D Best. Pasar lambak every week. Kereta nak bergerak pun ada je. Buku-buku best ada banyak. 

Yang takdenya ... duit. Haha.


Oh yea, blog saya sekarang tengah tak stabil. Baru transfer domain, so macam chipsmore je kejap ada kejap takde. Kejap boleh access, kejap site cannot be reached bagai. In few days, hopefully it will be okay :)

Banyak cerita tertangguh. Biasalah, tengah exam je biasanya semangat update blog tu membuak-buak. Dah cuti ni....harammmmm. 

Okay, take care!
Selamat Hari Raya korang!

Salam

160712
Baitul Hanis, Perak, Malaysia

Latest Instagrams

© HANIS AMANINA. Design by Fearne.