Of Their Lifestyle

November 1, 2012

Assalamualaikum. :) It's been a while err 20 days plus minus since the previous entry. Aseef.

Alhamdulillah, untuk second year ni. Agak lapang berbeza dengan 1st year. Mungkin sama penat bila kelas banyak start pagi, habis petang. Banding 1st year, hampir setiap hari bertest bagaiii.

Haa, nak share jugak yang rumah kitorang dah ada ahli baru. She is our one and only girl junior! Daripada letakkan dia seorang diri kat hostel, baiklah masuk sekali rumah ni. Insya-Allah dia tak lah sunyi sangat dan kitorang  pulak dapat kurangkan sewa bulanan. Haha.

Kitorang ikut satu subjek elektif ni. Current Health Problems in Students' Home Countries. 

Sound interesting kan? 

Since kitorang dari pelbagai negara, mostly Malaysia :p, Norway, Sweeden, Germany, UK, Taiwan, Botswana etc, every students akan buat presentation tentang masalah2 kat negara masing2. Tak kisah la dari segi kesihatan umum ataupun kementerian kesihatan. Err. it's true. Kita boleh share apa yang kerajaan kita buat untuk kesihatan dan any issues regarding doctors etcetra. 

Setakat ni baru 9-10 group yang present, banyak topik2 menarik yang dibincangkan. Dan apa yang menarik perhatian ialah perihal alcohol consumption dan rokok. Dalam 9-10 topik tu, memang akan ada punya diorang relatekan dengan alcohol. Macam yang kitorang kat sini tahu, alcohol thingy memang sangatlahh murah kat Czech ni. Seriously murah, harga lagi murah dari air mineral.



Dan ada satu tragedi terkini yang berlaku kat Czech. Methanol Poisoning. Kisahnya macam ni, methanol ni tak boleh makan/minum due to toxic semua tu. Methanol ni jugak antara ingredient untuk bahan industri, contoh macam dishwasher. Tapi disebabkan ada pihak yang nak kaut keuntungan, diorang campurkan methanol dalam alcohol yang dijual. Sebab apa? Methanol ni lagi murah dan tak ada beza rupa, rasa dengan alcohol biasa. Kot :)

Jadinya, dalam masa 2 minggu macam tu, nak dekat 30 orang mati sebab methanol poisoning ni. Dan dikatakan poisoning yang terteruk dalam tempoh 3 dekad. :O Dan negara-negara sekitar Czech ni dah diberi amaran langkah berjaga-jaga untuk tak beli alcohol dari Czech.

Can't you realised why Allah prohibited us from drinking alcohol?

"Mereka menanyakan kepadamu (Muhammad) tentang khamar (minuman yang memabukkan) dan judi. Katakanlah, "pada keduanya terdapat dosa besar dan beberapa manfaat bagi manusia. Tapi dosanya lebih besar daripada manfaatnya." ......... " - Al-Baqarah 2:219

Lecturers kitorang sendiri tahu alcohol is really bad untuk kesihatan. Tapi majority Europeans memang akan jadikan alcohol ni as habit untuk diminum pada hujung minggu dan kalau depressed. Dan memang betul kalau kita keluar malam jumaat or sabtu, memang akan nampak merata-rata orang mabuk sambil botol arak di genggaman. Alasannya, kalau dikawal kuantiti minumnya, boleh je. But still, I believe that once dah start, potensi untuk addicted tinggi jugak. Macam rokok.

Dan mungkin ni jugak sebab kenapa colon cancer sangat famous dalam kalangan orang Czech.

Another elective class - Introduction to Chemistry.
Same story comes out. (actually dalam subjek lain pun, isu methanol poisoning ni lecturer akan ketengahkan).

Ada seorang interesting lecturer ni, lelaki. Really good in Arab alphabet and he knows a lot of chemistry history that came from Arabs land. Dan dia kata dia tak minum alcohol dan sangat kagum bila datang Malaysia dan tak jumpa pun orang-orang yang mabuk. I smiled for that compliment, tapi tak sampai beberapa saat lepas tu, rasa sebak bila mengenangkan kilang arak yang besar amat kat PJ tu.

Emm, it's really a long way to reach Islamic country. Tapi, INSYA-ALLAH KITA BOLEH LAKUKAN!

Also towards Ustaziyatul Alam!

Ad-deen, Buzulucka
121031
1617

Hasil Kutipan Chestnut (Buah Berangan)

September 29, 2012



Kutip kat taman depan bangunan rumah. 

Heee tapi aktiviti ni terpaksa anggap sebagai aktiviti beriadah pagi-pagi je. Bila end up tak tahu nak masak macam mana chestnut tu. Dah google around dah. Ada 4 cara dan dah pilih untuk boil je memandangkan tu cara paling selamat dan senang. Takut jugak karang letak dalam oven/microwave, meletup nanti, naya. :p

Bakar dalam arang panas? Tak rajin haha :p 

Bila dah siap rebus tu, try rasa satu. Ya Allah, pahit yg teramat sangat sangat sangat. Kalah peria tahu. Mahunya 3-4 kali ganda pahitnya.

So, kitorang expect salah cara masak la ni. 

Then, abaikan kejap chestnut tu. Heee. Lepas tu, senior yang sama sekali kutip chestnut pergi la google image chestnut. Dan tadaaaaaa, baru la tahu chestnut ni ada 2 jenis utama.

Satu, boleh dimakan dan satu lagi, tak boleh dimakan.  

Hambekkkk.

Confirm ke yang dikutip tu edible? HAHA

credit to http://tree-species.blogspot.cz/2009/03/edible-chestnuts-vs-horse-chestnuts.html

Yang edible ni rupa buah dia macam rambutan sikit.

credit to http://tree-species.blogspot.cz/2009/03/edible-chestnuts-vs-horse-chestnuts.html


Ha, ni la dia buah chestnut yang ditunggu2 pagi semalam. T___T

Menunggu dia jatuh dah ala-ala menunggu durian gugur. Siap baling kayu bagi dia jatuh. Adoiii, tak dapat makan jugak akhirnya. So, disebabkan tak yakin yang dikutip tu edible, baiklah ambik langkah berjaga-jaga untuk tak makan. :(

p/s - Tapi kenapa orang Czech semangat sangat kutip niiiii? Aih, curious!



Ad-deen, Buzulucka
120929
S.K.Neumanna, HK, Czech
160309

Suka Duka Dubai-Prague-HK

September 20, 2012


Lepas membeli unta comel kat Duty Free Shop, terus cari gate untuk flight ke Prague. Emmm, bila tengok ramai orang Czech, baru la terasa Saya nak sampai Czech dah rupanya. Masa kat KLIA dulu, just rasa ohh nak pergi jalan2 je ni. Tiba-tiba rasa berat hati nak balik Czech, dengan credit exam Biology menanti 4 hari lepas jejak bumi Ceska, nak unpack things kat rumah baru, prepare mental nak masuk 2nd year insya-Allah. 



Insiden lain pulak berlaku masa atas flight ke Prague ni. Another first experience.

Masa tu saya tengah leka tengok movie, volume pun agak kuat sampaikan pramugara datang tanya nak pilih makanan apa pun saya tak dengar. Tiba-tiba je, ada orang menjerit. Ada seorang wanita ni kena sawan, dan yang merisaukan sebab dengarnya dia tengah pregnant. Seat dia tak jauh sangat. Saya memang takde pengalaman langsung tengok orang kena sawan, so memang saya terkejut yang teramat. Terbayang-bayang dah nak kena emergency landing kat mana-mana sebab wanita tu tak sedar diri. 

Pramugara/i semua kelam kabut sampai kena buat announcement calling for any medical team. Saya mampu tolong tengok, tak tahu nak buat apa pun ;(   


Lepas 20-30minit macam tu baru dia sedar. Rezeki ada banyak passenger yang doktor, keadaan kembali terkawal lepas tu. Kagum dengan doktor yang rawat tu, sangat tenang. Dengan stethoscope siap bawak alat ukur tekanan darah lagi T_T


Sampai Ruzyne Airport, Prague. Terharu sangat bila ada kawan datang jemput. Jazakillah khairan katheera Zie. :) <3

Nak balik Hradec Kralove dari Prague pun fikir banyak kali nak guna transportation apa. 3 pilihan - naik bas Student Agency kat Cerny Most, naik bas kat Florenc, naik train kat Hlavni Nadrazi. Semua tu ada pro cons dia. End up, pilih untuk naik bas yang kat Florenc tu. Tu yang paling murah antara semua dan paling senang 'kot'. :p Haha. Entahlah, tak sure sangat. Yang penting masa tu, tak perlu berpenat lelah nak angkat luggage 32kg tu naik tangga apa-apa :p Tolak tarik saja.

Sekali...salah naik bas rupanya. :p

Rezeki destinasi dia ke Hradec Kralove jugak, cuma bas tu tiket dia tak murah seperti yang dirancang. Heee. Dan perjalanan dia lama sikit dari biasa. 

Alhamdulillah, akhirnya sampai jugak ke Addeen baru nak dekat Maghrib :) Oh ye, Addeen ni nama rumah kitorang. Kat sini kebanyakan rumah diberi nama, hehe senang nak guna. Raudhah, Mus'ab, Saladin etc. Terima kasih jugak tuan rumah sebab tolong angkat beg yang super berat tu. :)


Stocks for another year 

Assalamualaikum

Ad-deen, Buzulucka
120920
0030 

Suka Duka KL-Dubai

Sungguh kenangan seumur hidup.

Selesai check in luggage nak dekat pukul 6 petang. Terima kasih kakak Emirates, bagi lepas jugak luggage walaupun dah terlebih berat. 32.2kg. Belum masuk cabin luggage. Beg roda dah nak 15kg, backpack pun mahunya 10kg. Gagah perkasa sungguh rasanya. Hee, padahal pelajar lain pun biasa macam tu. Lumrah. :p

Sempat makan2 ayam KFC untuk terakhirnya hingga ketemu tahun hadapan. Nak 6.15petang, dah ada "calling for flight EK" bla bla bla. Alahai, sekejap je lagi masa nak melepaskan rindu kat keluarga, 6.30 dah boarding. Risau jugak kalau terlepas flight. Nak lepas security check, naik aerotrain bla bla kalau tersesat mana2, tak ke naya tu. Ye la, travel seorang, haruslah get prepared for the worst.



Flight sepatutnya take off pukul 7.30. Boleh pulak ada orang bertengkar kat atas flight tu. Haihh. Bukanlah tahap gaduh2 tumbuk2 tu. Ada satu group ni marah bila seat yg dia kata dia punya tu dah ada orang lain duduk. Bila check boarding pass, terbukti lah orang yang tengah duduk sekarang tu memang seat dia. Group tu pulak takde boarding pass. Saya tak faham sangatlah kisah dia macam mana, tapi end up group tu duduk berpecah la, seorang sana, seorang sini. Kecoh betul masa tu, delay jugak sekejap. :p




Everything was fine masa sampai Dubai. Serius gegas ke kaunter passport control sebab takmahu sejarah berulang kembali. Haha. Memang cepat jugaklah saya lepas keluar. Alhamdulillah. Terus pergi shuttle ke hotel, bla bla bla dan seterusnya sampai keesokan hari.

Check in for the next flight to Prague.
Then, the bad scenario in my life began T__T

Cabin luggage kena tahan dengan kastam. Takut tu memang tak dapat nak ungkap dengan kata-kata. Gara-gara mentol Philips E14 yang dibawak dari Malaysia untuk kegunaan belajar dikesan dalam xray security tu. Aduhai, pelik sungguh airport2 kat dunia ni berbeza rules. Kat Malaysia lepas je, kat Dubai sangkut pulak. Fine. Itu rules diorang.

Adegan yang tak pernah saya bayangkan seumur hidup berlaku. Pergh. Tak pernah begging orang sebegitu rupa sekali. With lots of people around watching me begging to the custom officers to let me go WITH my bulbs. Pegawai kastam tu tak berani nak lepaskan, then dia pergi tanya kat polis yang bertugas. Bila dia datang balik dengan gelengan, terus sebak teramat membayangkan mentol2 tu akan dirampas. T__T



Erkk. Bila fikir balik, mentol je pun T__T

Alhamdulillah, pegawai kastam tu baik hati jugak, takde ambil terus. Dia suruh bincang dengan polis tu. Beg-beg semua dah tinggalkan kat kastam. Redha. Discussion sekali lagi bertukar menjadi sesi begging diiringi air mata. Sila bayangkan betapa payahnya nak jumpa mentol putih kat Czech tu ha sampai sekarang tak jumpa2. Semua stok ala2 suram hidup segan mati takmahu.

Silap sendiri mungkin sebab tak ambil tahu rules kat airport orang. Silap sendiri jugak letak mentol dalam cabin luggage. 

Oh, begging dengan polis tak berjaya. Hampa tu memang emmm. Haihhh. Masih dengan mata yang basah, dengan redhanya saya pergi balik ke kastam tu dan keluarkan lagi mentol yang ada. Tapi ada simpan lagi kat bawah2 tu dengan harapan kastam tak tanya berapa banyak yang saya bawak. Huhu. Tanya jugak..... T_T Doa doa doa dalam masa yang sama, pegawai kastam tu lepaskan jugak. Alhamdulillah. 

Okay Nina. Mentol putih dah ada, Sila study dengan efektifnya!


Beli unta comel ni lepas mood ke laut hari tu :P

--------

Entry ni dah ada dalam draft hampir seminggu. Maaf lama tak mengupdate. Mungkin tengah kurang berminat untuk berblogging. Heee. Nak ditutup rasa sayang.

Jumpa lagi! :)
Assalamualaikum

Ad-deen, Buzulucka
120919
2130

Edited 160810
SS, Perak, Malaysia

self - traveler

July 16, 2012





Ini muzeum kat Prague, kalau naik metro line hijau, boleh la turun kat sini (Muzeum) or Mustek utk jalan2 kat tengah2 bandar Prague ni (area banyak kedai2 branded n most of souvenirs). Emm, boleh jugak jalan kaki dari sini ke Charles Bridge, cuma aku tak ingat jalan. Hehe. Memandangkan kesuntukan masa, kitorang pergi jugak Charles Bridge tapi naik tram. Weee, boleh tak nak cakap dah 10 bulan duduk Czech, baru ni 1st time naik tram kat sini? :p

So, konklusi, (emm baru satu perenggan dah ada konklusi :p)

Pendapat aku, Charles Bridge tu sendiri lagi cantik masa senja nak dekat2 malam kot :D Tapi view surrounding, waktu pagi lagi best sebab nampak semua. Then, maybe boleh naik cruise kat situ (I'll will). So, datanglah pagi dan petang hahaha


I'm a tourist :D

Ramai jugak Malaysians yang datang bercuti kat Prague. Jalan je beberapa langkah then nampak muka familiar. Nama Malaysia pun famous kat penjual2 kat sini. Then, mula la diorang greet "selamat datang", "apa khabar?", "terima kasih", "sama-sama". Kat HK emm nak cari kedai souvenirs pun tak tahu den eh. Tak habis explore lagi nampaknya. :p 

Siap ada yang tanya mana nak cari souvenirs murah. Maaf la makcik pakcik adik kakak, teman ni pun baru 1st time nak jalan2 Prague cari souvenirs, tak dapat teman nak suggest. 




Aha, want to know something? Bangunan2 kat Czech ni memang akan dikekalkan bentuk. Kiranya, kalau nak renovate apa2, bahagian dalam bangunan dah ke belakang sahaja yang boleh nak ubahsuai. Bahagian depan yang orang boleh nampak dari luar, mmg akan kekal macam tu. (mungkin dicat baru dari masa ke masa). Then, kat sini tak banyak bangunan tinggi2 :)


13th July 2012
1.15pm GMT +1

It's time to get to the airport.

Kena check-in 90 minutes before departure. Naik metro line kuning sampai Zlicin then naik bas 100 ke Terminal 1. Total duration dalam 30 minit kot. Syukur alhamdulillah, ada 4 Malaysians sama flight Prague-Dubai cumanya connecting flight diorang Dubai-KL tak sama. Nervous. Hee. 

Flight delay. 



Takpelahh, kita tengok dulu orang main game sambil makan aiskrim :p

Flight semua okay, makanan sedap yang penting HALAL :) 

Next entry - A night in Dubai :)

Sungai Siput U, Perak
120716
0227

Yesterday

June 8, 2012



While waiting for the bus to go home, I still cannot believe it was already 9pm. Observe the sky :)

12 days left. Fighting!
Speed up your momentum!

"It is Allah who made for you the earth a place of settlement and the sky a ceiling and formed you and perfected your forms and provided you with good things. That is Allah , your Lord; then blessed is Allah , Lord of the worlds. Al-Ghafir 40 : 64


Palachova
120608
0849 

A Great Power

May 28, 2012

credit to Tumblr :)


بسم الله توكلت علي الله ولا حول ولا قوة الا بالله العلي العظيم

Bismillahi tawakkaltu ‘alallah laa haula walaa quwwata illa billahi l-’aliyyi l-’aẓhim

In the name of Allah, I have placed my trust in Allah, there is no strength nor power except from Allah.


And will provide for him from where he does not expect. And whoever relies upon Allah - then He is sufficient for him. Indeed, Allah will accomplish His purpose. Allah has already set for everything a [decreed] extent.
 (At-Talaq 65 : 3)


Insya-Allah.
Have faith in Him.

Palachova
120528
0422

Be With Me?

May 22, 2012

Insya-Allah :)



I had an evaluation of dissection yesterday. I took out my pencil from my bag just in case I need to write any last notes before entering the large dissection hall.

We had no specific turn, just waiting impatiently to be called by any lecturers. At first, I sat with my partner in the small dissection hall. I felt more nervous so I went to the classroom to discuss some parts with my other friend. Suddenly, my name was called by the HEAD OF DEPARTMENT! All of us was trying to avoid getting her as the examiner as many of the seniors told us that she is very strict and she will ask more tricky questions.

But it's okay. Try to look from a positive perspective. Allah planed the best. Maybe Allah want me to have experiences examined by her as I may meet her again during the orally final exam.

Could not stop myself from reciting doa penenang hati

For indeed, with hardship [will be] ease. Indeed, with hardship [will be] ease.  - Asy-Syarh 94 ; 5-6

Alhamdulillah, eventhough I had a bad starter (I answered the first question wrongly hmmmm), most of the times I can feel Allah really help me a lot. Alhamdulillah.

At home, when I started to unpack my bag to start studying for next test, I realised that I left my beloved mechanical pencil in the classroom. Astaghfirullah. There was another class for Czech students, how am I going to enter the class? :(

I kept thinking about the pencil then I decided to go back to the classroom and search for it. Unfortunately, there was nothing to be seen. My mood was quite down. It is the pencil that I have used for 6 years long. Can you imagine my feeling of losing it?

Relax Nina, cool down. Allah Allah Allah. *bergenang air mata*

Okay, last choice before just believe the fact that I need to find a new one.
Announce it to the first year Medics group.

Alhamdulillah, there was a friend who responded to the post and said that she found the pencil and kept it so that she can returned it the next day. Yeay, finally it is already in my hand right now. Big smile. Thanks to Him <3

Emmmm, such a small matter right? It is just a pencil! But still .... 



Maybe you should watch this video and I bet you will appreciate it :)

Actually, the video portray another point of view, if you really understand it. Yes, I'm sentimental but I do appreciate and love most of things around me. They have done so much for me, bear with my attitude and  give the best as they can.
Do appreciate yourself too. 
So when you have finished [your duties], then stand up [for worship]. And to your Lord direct [your] longing. - Asy-Syarh 94 ; 7-8
Oh, just want to remind ourselves, today is the first day of Rejab 1433H. Lets improve and increase our amal. Fighting!

Assalamualaikum
Palachova 
120522
0441

Exhausted

May 5, 2012



Mentally exhausted.

"...Indeed, no one despairs of relief from Allah except the disbelieving people." [12:87]

Allah. <3

p/s - Thank you Erna, for your status :)



A Moment To Ponder

April 7, 2012



I re-shared this here :) 

Let take a moment to ponder, how Allah deals with our life. And on how we react to all difficulties throughout our journey in which we used to blame Him for everything that we don't want them to happen. 

I've experiencing this situations a lot and I'm pretty sure we have been in the same boat too. Right?

I have Histology test last Thursday. Since I started to love Histology this semester, I try my best to do revision as much as possible. I shared my knowledge with my friends because I know this is one of the ways to help improving myself too. During the test, I tried to answer all the questions with tawakal to Allah. Alhamdulillah, my mind didn't get blurred and confused at all.

When the result came out, unfortunately I was not able to achieve my target. Thank to Him, I still passed it.

I think I learnt something. My knowledge and understanding has their limits. Some of the facts that I used to hold and remember are not so accurate due to wrong interpretations. Yeah, people are not perfect, not everything that I found on the Internet (on other universities' learning websites) are same with what my professor teach. 

Actually, the main point is I have to keep my focus during lectures. I must try not to miss what the professors said which is not further elaborated in the lecture notes until I have to find ways to know it through Internet. Ahhh. 

Now I feel so scared if I have spread wrong information to other friends during discussions. 

Sorry guys. :( 

Palachova
120407
0107

peach cobbler

March 25, 2012


Resepi ni jumpa masa google resepi peach cobbler yang ada dalam novel Hlovate, 5 Tahun 5 Bulan. Credit to Hlovate, dan pada orang yang menshare resepi kat myresepi.com. Hihi







Peach cobbler <3

Resepi yang ni untuk 3 orang, since kitorang ada 6 orang, ganda 2 je sukatan :)

Bahan-bahan ( 3 orang )
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula halus
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/3 cawan mentega
1 cawan susu segar
1 tin buah Peach
1 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon)
3 sudu besar gula
Cara-cara
1. Cairkan mentega dalam ketuhar dengan suhu 190c.Gunakan bekas kaserol 13cm x 9cm x 2cm.
2. Adun tepung, gula halus dan soda bikarbonat dalam bekas berasingan.
3. Masukkan susu segar pada adunan kering dan gaul sebati hingga tidak berketul-ketul.
4. Tuang adunan tepung tersebut ke dalam bekas kaserol yang berisi mentega cair tadi.
5. Siramkan jus Peach di atas adunan.
6. Susun Peach ke atas adunan.
7. Taburkan serbuk kayu manis dan gula.
8. Bakar dalam oven pada suhu 175c-190c selama 45 minit - 1 jam atau hingga perang keemasan. Boleh dihidangkan dengan ais krim vanilla.

Memandangkan housemates & saya sendiri tak pernah rasa peach cobbler ni macam mana, so tak dapat la nak kata baking kali ni menjadi ke tak. Siap google apa sebenarnya rasa peach cobbler. :D Ada yang kata peach cobbler ni macam puding roti butter. Haha maknanya yang buat ni tak jadi peach cobbler nampaknya :p

Tapi alhamdulillah, okay aje rasanya (macam bengkang heee).

I realised I don't like cinnamon!

p/s - Bestnya bakinggggg!!

Okayy,
Assalamualaikum <3

Palachova
120316
2047


How To Make A Snow Girl?

February 21, 2012

To je naše snowgirl verze z Hradce Králové, Česká republika. Credit to my beloved Maryam Nabihah :) Hihihi



Actually we made another snowman the next 2/3days. Eerrr or should I say snowbear?


Love <3
Assalamualaikum

Budapest, Hungary - Part 3 (Last)

February 18, 2012

Kak Fara dah nak balik Hradec Kralove sbb ada hal and kena prepare jugak untuk exam dia. Tak dapat nak ikut kitorang continue jelajah Budapest :(  Pagi tu, hantar Kak Fara kat metro dekat stesen bas, then saya pun patah balik ke hostel, sambung berehat heee.

Makanan kat sini kitorang okay aja, syukur Allah ingatkan kitorang bawak roti, mentega, chocolate spread, macam-macam lagi. At least, makan jugak laaa :) Mini market pun ada, boleh nak beli sandwich tuna/telur. 

Dalam pukul 10, kitorang check out hostel then terus naik metro M1 ke Hősök tere (Heroes' Square).

Budapest, Hungary


Heroes' Square ni meliputi Millennium Memorial (statues ketua-ketua yang asaskan Hungary masa abad ke 9) kat tengah-tengah dan diapit dengan 2 museums - Museum of Fine Arts kat belah kiri & Art Gallery kat belah kanan .

Budapest, Hungary

Art Gallery. Dari nama bangunan pun dah boleh tahu apa yg ada kat dalam kan? Pameran modern art oleh orang-orang Hungary & international artists. :)


Budapest, Hungary

Yang ni pulak Museum of Fine Arts. Tak sure ada apa kat dalam dia, tapi rasa macam lebih kurang Kunsthistorisches Museum yg kat Vienna tu.

Jalan lagi then boleh jumpa Circus, Zoopark & Botanical Park, depan lagi ada Amusement Park (ala-ala funfair)

Budapest, Hungary

Budapest, Hungary


Masa on the way tu, kitorang lalu satu bangunan ni. Looks like a masjid kan? Not sure betul ke tak. Teringin nak masuk tapi tak jumpa langsung pintu nak masuk tu. :(

Budapest, Hungary
Budapest, Hungary



Szechenyi Medicinal Bath.


Budapest, Hungary

Museum lagi. T___T Museum of Hungarian Agriculture

Open air ice rink. Open masa winter je. Menarik jugak la tengok-tengok orang dari semua lingkungan umur skate sama-sama. Yang budak2 kecik ada kawasan diorang, siap ada jurulatih. Yang dah hebat tu, memang macam-macam gaya dah kitorang tengok. Kitorang ni takde rezeki lagi nak main. Insya-Allah satu hari nanti. 


Budapest, Hungary


Habis travel area City Park ni, kitorang ke Vorosmarty balik. Kat sini yang paling banyak kedai souvenirs yang kitorang jumpa. Harganya emm snowglobe Euro 12, kiralahhh :p Beli la satu, asal adaaa. Gambar-gambar pun dah banyak. Okay la tu kan :)

Then terus ke Nepliget, rehat kat waiting room bas OrangeWays untuk ke Bratislava, Slovakia pulak. Sambung nanti okayyyyy!

Tidakkah mereka memerhati dan memikirkan berapa banyak umat-umat yang telah Kami binasakan sebelum mereka, padahal (umat-umat itu) telah Kami teguhkan kedudukan mereka di muka bumi (dengan kekuasaan dan kemewahan) yang tidak Kami berikan kepada kamu, dan Kami turunkan hujan atas mereka dengan lebatnya, dan Kami jadikan sungai-sungai mengalir di bawah mereka, kemudian Kami binasakan mereka dengan sebab dosa mereka mereka, dan Kami ciptakan sesudah mereka, umat yang lain? -Al-'An`ām:6

Assalamualaikum.

Edited, 160810
SS, Perak, Malaysia

Budapest, Hungary - Part 2

February 17, 2012

Alhamdulillah, masuk Part 2 jugak :) Ingatkan tak berkesempatan nak sambung travelog.

Okayy, dari Fisherman's Bastion tu, boleh jalan ke Buda Castle. (rasanya tak naik bas masa tu hehe). Masa dalam perjalanan tu korang boleh lalu depan pejabat Presiden Hungary. Simple aja pejabat dia, guard yang kitorang nampak ada la dalam 4 orang aje. :) 

Budapest, Hungary

Best jugak masa nak mengacau pakcik-pakcik ni. Nampak anak mata je bergerak tengok gelagat kitorang. Pegang senapang memang straight habis la :P Hebat!

Budapest, Hungary

So, ini lah dia Buda Castle. Boleh masuk free rasanya kalau nak jalan-jalan sekitar luar castle tu. Tapi masa ni salji tgh mencair then tangga-tangga sangat licin, tak berani nak ambik risiko. T__T

Sekeliling castle ni pulak ada macam-macam bangunan lain - Hungarian National Gallery, History Museum,  National Széchényi Library  & Matthias Fountain.

Budapest, Hungary
Matthias fountain tu macam tugu negara kita plus air pancut. Heee.

Pelancong memang ramai yang akan datang melawat castle, so, diorang ada sediakan siklo untuk turun dari sini. Emmm lupa nak cakap, most of sites kat area Buda ni on top of hills. Kalau datang masa winter, boleh aje nak mendaki. Just be careful sambil menikmati keindahan ciptaan Allah. Langit yg biru, sungai yg mengalir. Indahnyaaa :)

Budapest, Hungary


Budavari Siklo. Siklo ni maksudnya funicular. Em, dia macam kereta api yang kat Bukit Bendera, Penang tu.

Ni dia :)

Budapest, Hungary

Tapi, tiket dia agak mahal la one way - 900HUF then tak berbaloi sebab tak lama sangat pun. Heee. tapi bila lagi nak naik funicular kat Hungary kan? Alang-alang boleh juga tengok cantiknya pemandangan menuruni bukit. 

Budapest, Hungary
 Buda Castle dari bawah.

Then, kitorang pun berjalan ke bahagian Pest pulak. Insya-Allah dah habis cover bahagian Buda ni. Kali ni kitorang seberang guna Chain Bridge. Masa ni saya terkesima tgk ais-ais yang tengah retak-retak kat atas sungai tu, so takde gambar penuh Chain Bridge. Hehe. Saya ngan Kak Fara pergi tenung ais tu lama-lama, dah rasa macam kitorang pulak atas kapal yang bergerak menentang arus sungai. :p

Satu ibrah yang saya dapat masa ni. Kita kena jadikan diri kita tiang asas jambatan tu. Sambil menanggung tanggungjawab yang berat (jambatan orang lalu lalang), sambil mengharungi cabaran-cabaran yang datang (air sungai yg deras). But it still stand teguh je kan. :) I hope we can be like that. 


Pest.
Budapest, Hungary

St. Stephen's Basilica. 

Nak tahu pasal perbezaan basilica, cathedral, church gi google la eh.

Budapest, Hungary

Tadaaa, Chain Bridge waktu malam. Cantikkk :) Saya macam wonder jugak kenapa Chain Bridge ni famous padahal banyak lagi bridge lain yang boleh lalu untuk seberang Danube River. Chain Bridge ni jambatan yg first kekal kat sini dan dikira paling moden masa zaman dia.


Budapest, Hungary


House of Parliament dari bahagian belakang.

Budapest, Hungary


Ethnographic Museum. aka National Museum. Haih banyak jugak museum kat Budapest ni :p

Jangan malu bertanya nanti sesat jalan bazir masa :P

Konklusi yang saya dapat buat. Serius, kalau nak berjalan tapi tak tahu jalan, sila tanya orang tempatan. :) Siap dapat suggestion lagi tempat makan kat mana, nak beli souvenirs kat mana. Don't worry, setakat ni kat Vienna & Budapest, diorang sangat lahhhh friendly and English-spoken, siap diorang offer nak tolong n tunjuk arah bila nampak kita blur tengok maps. HEEE.

Kasut dah lembap sangat . Perut pun dah berkeroncong lapar. Misi mencari makanan yang boleh dimakan di Vörösmarty Square bermula!

Sesungguhnya telah berlaku sebelum kamu (contoh kejadian-kejadian berdasarkan) peraturan-peraturan Allah yang tetap; oleh itu mengembaralah kamu di muka bumi, kemudian perhatikanlah bagaimana akibat orang-orang yang mendustakan (Rasul-rasul). -Ali-'Imran : 137

K bye
Assalamualaikum

Edited, 160810
SS, Perak, Malaysia

Budapest, Hungary - Part 1

February 15, 2012

Kata sepakat yang kitorang buat at that time ......

Budapest lagi cantik dari Vienna. 

Hihi
Budapest, Hungary
Pemandangan dari hostel.
120208
Budapest, Hungary.
1015


Alhamdulillah, bas Euroliners yang kitorang naik selamat sampai Nepliget Bus Station. Hungary is still a European country walaupun dia ada currency sendiri, Forint (HUF). Euro hanya digunakan kat some places kat sini. 

Syukur sangat kat stesen bas tu ada money changer. Survey dulu harga tiket metro berapa, then baru tukar duit yang cukup-cukup untuk bayar tu je dulu. Stesen bas punya currency masa tu rendah sangat 1€ = 250 HUF. Biasanya around 280-290 HUF.

Aha, tiket metro tu better beli by group 2-5 orang, 24hours = 3100 HUF. Then, naiklah apa-apa pun. Dari Nepliget, kitorang naik Metro 3 ke Ferenciek Tere, hostel kitorang kat sini :)

Budapest, Hungary

Alhamdulillah, hostel kali ni pun okay and recommended untuk korang. :) 

Lepas settle check in, google apa-apa yang patut, then kitorang keluar terus. Destinasi - Buda. Oh ye, Budapest ni terbahagi pada 2, Buda & Pest dan one of the famous bridge yang hubungkan dua-dua ni ialah Chain Bridge. Nanti kita tengok gambar ea.

Budapest, Hungary


Ni kat Citadella & Gellert Hill. Kat atas ni ada church. Kalau ikut kisah yang aku baca, dulu-dulu ada seorang ni nama St. Gellert datang kat Hungary untuk kristiankan orang-orang situ. Tapi, orang pagan yang taknak terima, gulingkan St. Gellert tu down the hill. Jadi, hill tu dinamakan camtu. Err.

Citadella ni pulak macam fortress built by orang-orang Habsburgs. Dari atas, memang boleh nampak both Buda & Pest. So, I guess memang sangat strategik untuk diorang show control over Budapest. 

Budapest, Hungary


Liberation Monument - Symbol of peace katanya.

Budapest, Hungary
Rudas Medicinal Bath

Yang ni kitorang lalu je. Hehe. 

Kitorang sebenarnya nak ke Szell Kalman ter (bas & metro station?), as kat situ ada bas untuk ke next destination. Tapi tak jumpa tram stop heee. Ambikk, terpaksa jalan kaki dari satu bridge ke satu bridge lain. Jauh. 

Budapest, Hungary
Fisherman's Bastion. Emm, kat situ jugak ada Matthias Church. Penat dah asyik jumpa church. :(


Budapest, Hungary

Budapest, Hungary



Parliament dari atas :) Masa malam lagi cantikkkkk.

"Maka Kami jadikan (yang demikian) itu peringatan bagi orang-orang pada masa itu dan bagi mereka yang datang kemudian, serta menjadi pelajaran bagi orang-orang yang bertakwa." Al-Baqarah:66

Okayy, nanti sambung lagi.
Byeee, anyeonggg
Assalamualaikum.

Edited, 160810
SS, Perak, Malaysia

Latest Instagrams

© HANIS AMANINA. Design by Fearne.