Buat Bodo-Bodo Dengan Doktor

June 17, 2021

 


𝗕𝗨𝗔𝗧 𝗕𝗢𝗗𝗢-𝗕𝗢𝗗𝗢 𝗗𝗘𝗡𝗚𝗔𝗡 𝗗𝗢𝗞𝗧𝗢𝗥
Di sesetengah hospital, ada yang review pesakit TDS (maksudnya tiga kali sehari - am review, pm review, night review). Ada juga yang BD (maksudnya dua kali review sehari - am review, pm review). Di tempat saya bertugas sekali, kita amalkan TDS review.

Alkisah night review di wad kanak-kanak.

𝘿𝙧: 𝙄𝙗𝙪, 𝙞𝙗𝙪 𝙛𝙖𝙝𝙖𝙢 𝙩𝙖𝙠 𝙠𝙚𝙣𝙖𝙥𝙖 𝙢𝙖𝙨𝙪𝙠 𝙬𝙖𝙙 𝙠𝙖𝙡𝙞 𝙣𝙞?
𝘐𝘣𝘶: 𝘛𝘢𝘩𝘶, 𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘯𝘢𝘬 𝘣𝘶𝘢𝘵 𝘔𝘙𝘐 𝘦𝘴𝘰𝘬.
𝘿𝙧: 𝙏𝙖𝙙𝙞 𝙙𝙤𝙠𝙩𝙤𝙧 𝙗𝙞𝙪𝙨 𝙙𝙖𝙝 𝙟𝙪𝙢𝙥𝙖 𝙠𝙖𝙣? 𝙄𝙗𝙪 𝙗𝙤𝙡𝙚𝙝 𝙘𝙚𝙧𝙞𝙩𝙖 𝙗𝙖𝙡𝙞𝙠 𝙖𝙥𝙖 𝙙𝙤𝙠𝙩𝙤𝙧 𝙗𝙞𝙪𝙨 𝙗𝙖𝙜𝙞𝙩𝙖𝙝𝙪?
𝘐𝑏𝑢: 𝐸𝑠𝑜𝑘 𝑑𝑖𝑎 𝑘𝑎𝑡𝑎 𝑛𝑎𝑘 𝑏𝑎𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑢𝑠 𝑝𝑒𝑛𝑢ℎ, 𝑚𝑎𝑠𝑢𝑘 𝑡𝑖𝑢𝑏 𝑝𝑒𝑟𝑛𝑎𝑓𝑎𝑠𝑎𝑛. 𝑃𝑎𝑠𝑡𝑢 𝑠𝑒𝑏𝑎𝑏 𝑚𝑎𝑠𝑎 𝑏𝑎𝑏𝑦 𝑝𝑒𝑟𝑛𝑎ℎ 𝑚𝑎𝑠𝑢𝑘 𝑡𝑖𝑢𝑏 𝑗𝑢𝑔𝑎𝑘, 𝑑𝑜𝑘𝑡𝑜𝑟 𝑏𝑖𝑢𝑠 𝑘𝑎𝑡𝑎 𝑘𝑎𝑙𝑎𝑢 𝑎𝑑𝑎 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑙𝑖𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑝𝑒𝑟𝑛𝑎𝑓𝑎𝑠𝑎𝑛 𝑎𝑝𝑎-𝑎𝑝𝑎, 𝑘𝑒𝑛𝑎 𝑚𝑎𝑠𝑢𝑘 𝐼𝐶𝑈.
𝘿𝙧: 𝙊𝙠𝙖𝙮, 𝙖𝙩 𝙡𝙚𝙖𝙨𝙩 𝙞𝙗𝙪 𝙛𝙖𝙝𝙖𝙢 𝙡𝙖 𝙗𝙖𝙨𝙞𝙘 𝙧𝙚𝙖𝙨𝙤𝙣 𝙠𝙚𝙣𝙖𝙥𝙖 𝙠𝙚𝙣𝙖 𝙢𝙖𝙨𝙪𝙠 𝙬𝙖𝙙 𝙠𝙖𝙣? 𝙆𝙖𝙡𝙖𝙪 𝙠𝙞𝙩𝙖 𝙗𝙖𝙘𝙖 𝙨𝙚𝙟𝙖𝙧𝙖𝙝 𝙨𝙚𝙗𝙚𝙡𝙪𝙢 𝙣𝙞, 𝙙𝙪𝙡𝙪 𝙥𝙚𝙧𝙣𝙖𝙝 𝙩𝙧𝙮 𝙗𝙖𝙜𝙞 𝙪𝙗𝙖𝙩 𝙩𝙞𝙙𝙪𝙧 𝙩𝙖𝙥𝙞 𝙩𝙖𝙠 𝙗𝙤𝙡𝙚𝙝 𝙩𝙚𝙧𝙪𝙨𝙠𝙖𝙣 𝙨𝙚𝙗𝙖𝙗 𝙤𝙠𝙨𝙞𝙜𝙚𝙣 𝙖𝙣𝙖𝙠 𝙩𝙖𝙠 𝙤𝙠𝙖𝙮 𝙡𝙚𝙥𝙖𝙨 𝙩𝙪.
𝘐𝘣𝘶: 𝘏𝘢𝘢𝘩.
.
Settle night review, saya pergi attend referral kat ED. Balik wad, house officer beritahu, "𝘋𝘰𝘬𝘵𝘰𝘳 𝘯𝘢𝘬 𝘵𝘢𝘩𝘶 𝘵𝘢𝘬, 𝘮𝘢𝘬 𝘣𝘶𝘥𝘢𝘬 𝘵𝘶 𝘬𝘢𝘵𝘢 𝘥𝘦𝘱𝘢𝘯 𝘴𝘱𝘦𝘤𝘪𝘢𝘭𝘪𝘴𝘵 𝘺𝘢𝘯𝘨 𝘥𝘪𝘢 𝘵𝘢𝘬𝘵𝘢𝘩𝘶 𝘢𝘱𝘢-𝘢𝘱𝘢 𝘱𝘶𝘯 𝘱𝘢𝘴𝘢𝘭 𝘨𝘦𝘯𝘦𝘳𝘢𝘭 𝘢𝘯𝘢𝘦𝘴𝘵𝘩𝘦𝘴𝘪𝘢 𝘵𝘶."

I was like....
Kena sabo lagi.
(sabo maksudnya kena sabotaj)

Jumpa senior MO yang round dengan pakar sekali, clarify balik yang mak dia siap boleh cerita apa nak buat untuk prosedur esok, macam mana pulak boleh kata tak tahu apa-apa. Dah jumpa doktor bius banyak kali dah sebelum ni (sebab ni kes MRI yang asyik kena postpone sebab tak dapat consent parents)

Fuh, paeds specialist RE-EXPLAIN sekali lagi, terpaksa inform anaesth team sekali lagi. Anaesth team siap datang pukul 12 tengah malam untuk RE-EXPLAIN tentang prosedur.

Ayat ibu yang serious rasa kena sabotaj ialah, "𝘩𝘢? 𝘬𝘦𝘯𝘢 𝘮𝘢𝘴𝘶𝘬 𝘵𝘪𝘶𝘣 𝘱𝘦𝘳𝘯𝘢𝘧𝘢𝘴𝘢𝘯?"

Adoi.

Percayalah doktor akan berusaha sebaik mungkin untuk terangkan dalam layman terms untuk pastikan pesakit dapat basic idea apa yang akan berlaku. Saya sendiri akan lukis atau tunjuk gambar berkaitan untuk beri kefahaman pada pesakit, siap bagi analogi lagi dengan kehidupan seharian.

Pagi keesokannya, specialist oncall datang wad sekali lagi tanya perkembangan kisah MRI pesakit ni, nak proceed ke tak, dah faham ke tak.

Kita bagitahu lah dah re-explain, anaesth team dah re-explain, consent taken. Terpaksa clarify dan tunjuk proof documentation sebelum ni yang dah banyak penerangan dibuat dan ibu faham.

𝙎𝙥𝙚𝙘𝙞𝙖𝙡𝙞𝙨𝙩: 𝙊𝙠𝙖𝙮, 𝙜𝙤𝙤𝙙. 𝙄 𝙙𝙤𝙣'𝙩 𝙪𝙣𝙙𝙚𝙧𝙨𝙩𝙖𝙣𝙙 𝙬𝙝𝙮 𝙨𝙝𝙚 𝙡𝙤𝙤𝙠𝙨 𝙘𝙡𝙪𝙚𝙡𝙚𝙨𝙨 𝙮𝙚𝙨𝙩𝙚𝙧𝙙𝙖𝙮.
𝘔𝘦: 𝘮𝘦 𝘵𝘰𝘰. 𝘛_𝘛

Tolonglah jangan buat bodo-bodo dengan doktor.
Kalau faham, cakap faham.
Kalau tak faham, cakap tak faham.

Kalau ada Covid contact, cakap ada Covid contact.
Kalau tengah tunggu PCR result, cakap tengah tunggu PCR result.

Janganlah sabotaj kami. Kami pun manusia. 😭

Demam Sawan - Ibu Bapa Jangan Panik!

May 29, 2021

 

𝘿𝙀𝙈𝘼𝙈 𝙎𝘼𝙒𝘼𝙉 - 𝙄𝘽𝙐 𝘽𝘼𝙋𝘼 𝙅𝘼𝙉𝙂𝘼𝙉 𝙋𝘼𝙉𝙄𝙆!
.
Deman sawan ni dalam bahasa Inggeris, namanya febrile fit / febrile seizure / febrile convulsion.
.



🌸 𝑨𝒑𝒂 𝒅𝒆𝒎𝒂𝒎 𝒔𝒂𝒘𝒂𝒏 𝒏𝒊?
Demam sawan ialah sawan yang berlaku disertai demam (suhu badan melebihi 38'C) dalam kalangan kanak-kanak antara umur 6bulan hingga 6tahun. Biasanya demam sawan berlaku masa hari pertama / kedua fasa demam tu.
.
🌸 𝑨𝒑𝒂 𝒚𝒂𝒏𝒈 𝒎𝒆𝒏𝒚𝒆𝒃𝒂𝒃𝒌𝒂𝒏 𝒅𝒆𝒎𝒂𝒎 𝒔𝒂𝒘𝒂𝒏?
Demam yang terlalu tinggi - boleh berpunca dari apa-apa jangkitan contohnya:
- saluran pernafasan bahagian atas - lebih kurang bahagian tekak (URTI / pharyngitis / tonsillitis / tonsillopharyngitis)
- saluran pernafasan bahagian bawah - pneumonia
- saluran telinga - otitis media
.
🌸 𝑨𝒑𝒂 𝒕𝒂𝒏𝒅𝒂-𝒕𝒂𝒏𝒅𝒂 𝒅𝒆𝒎𝒂𝒎 𝒔𝒂𝒘𝒂𝒏?
Demam panas (atas 38'C) berserta tanda-tanda ni:
- kekejangan otot / tersentak-sentak (ada yang berlaku di kedua-dua belah kaki ataupun di kedua-dua belah tangan ataupun di kedua-dua belah kaki dan tangan)
- ada yang mata terbeliak ke atas
- ada yang mulut berbuih / air liur meleleh
- ada juga yang terkencing / terberak.
- dan biasanya kanak-kanak tu tak sedarkan diri ataupun tak respon bila kita panggil dia.
Biasanya sawan akan berhenti sendiri selepas 1-3minit, jarang yang lebih 5minit. Kalau atas 5minit, bawak ke hospital / klinik SEGERA!
.
🌸 𝑴𝒂𝒄𝒂𝒎 𝒎𝒂𝒏𝒂 𝒏𝒂𝒌 𝒓𝒂𝒘𝒂𝒕?
Biasanya bila kanak-kanak sampai klinik / Jabatan Kecemasan, sawan dah selesai dah. Ada kanak-kanak yang masih mamai / bingung, ada yang dah kembali dengan diri sendiri.
Doktor biasanya akan buat routine blood test (bergantung):
- full blood count - check sel darah putih / merah / platelet (kat sini biasanya boleh tunjuk badan dia tengah ada infection tak)
- renal profile - check fungsi buah pinggang
- liver function test - check fungsi hati
- electrolyte (magnesium, phosphate, calcium, albumin) - nak tengok balance tak garam dalam badan
Biasanya semua results tu normal. Cuma kalau sawan tu berulang-ulang dalam satu fasa demam yang sama, ada yang sampai kena buat CT brain - ni semua bergantung pada keadaan pesakit ye.
Doktor akan check jugak keseluruhan badan, especially sistem saraf (kita panggil central nervous sytem) - dari segi tone & reflex kaki, tangan etc.
Untuk demam sawan kali pertama, ada hospital yang biasanya admitkan untuk pemantauan, rawatan, diberikan pendidikan tentang sawan. Ada juga yang dipantau dalam 6jam di Jabatan Kecemasan dan dibenarkan pulang dengan ubat & pendidikan tentang sawan.
.
🌸 𝑨𝒑𝒂 𝒓𝒊𝒔𝒊𝒌𝒐 𝒖𝒏𝒕𝒖𝒌 𝒕𝒆𝒓𝒋𝒂𝒅𝒊𝒏𝒚𝒂 𝒅𝒆𝒎𝒂𝒎 𝒔𝒂𝒘𝒂𝒏?
Yang ni kita akan tanya sejarah keluarga. Kalau ada ahli keluarga yang pernah dapat demam sawan masa kecil, risiko kanak-kanak tu adalah tinggi untuk dapat juga.
Kita akan tanya juga ada tak ahli keluarga yang ada masalah epilepsy (sawan yang berulang-ulang & berpanjangan walaupun tanpa demam), ada tak ahli keluarga yang masalah pembesaran / tahap kecerdasan (developmental delay).
.
🌸 𝑨𝒑𝒂 𝒃𝒂𝒉𝒂𝒚𝒂𝒏𝒚𝒂 𝒅𝒆𝒎𝒂𝒎 𝒔𝒂𝒘𝒂𝒏?
Dalam kebanyakan kes, 𝘁𝗮𝗸 𝗺𝗲𝗺𝗯𝗮𝗵𝗮𝘆𝗮𝗸𝗮𝗻. 3-4% populasi boleh dapat demam sawan. 30% daripada tu boleh dapat demam sawan lagi di masa akan datang (fasa demam berbeza). Kalau dah pernah berulang lagi dapat deman sawan, risiko untuk dapat next attack akan lagi tinggi.
Tapi untuk kes-kes tertentu, ada risiko boleh menyebabkan kecederaan otak. Contohnya:
- sawan yang berulang-ulang dalam satu fasa demam
- sawan yang berlarutan lebih 5minit
- ada masalah perkembangan yang lambat
- sejarah keluarga yang kuat
🌻🌻🌻
𝙁𝙞𝙩 𝙀𝙙𝙪𝙘𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣
- pendidikan tentang demam sawan - apa yang ibu bapa perlu buat masa anak kena demam sawan.

Masa anak demam, check suhu badan anak. Sediakan alat termometer kat rumah, seeloknya yang check melalui telinga / bawah ketiak. Yang 'tembak' kat dahi tu tak valid sangat.

Pastu, make sure dah prepare siap-siap ubat demam (Boleh rujuk sini untuk cara kira ubat demam - https://www.facebook.com/hanis.amanina/posts/10159297811497002) Please, ibu bapa perlu tahu cara bagi ubat demam taw. Ni perkara asas keibubapaan.

Masa demam ni, longgarkan pakaian anak, buat tepid sponging (jelum dengan kain lembab), bagi ubat demam. Matlamat kita ialah turunkan suhu badan yang tinggi tu. Galakkan juga anak untuk minum air.

Masa sawan berlaku pulak, perkara pertama anda kena buat ialah 𝗧𝗔𝗥𝗜𝗞 𝗡𝗔𝗙𝗔𝗦 𝗗𝗔𝗡 𝗕𝗘𝗥𝗧𝗘𝗡𝗔𝗡𝗚. 𝗝𝗮𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗽𝗮𝗻𝗶𝗸. ‼️‼️
- mengiringkan anak ke sisi belah kiri.
- jauhkan barang-barang bahaya di sekitar anak - toys etc.
- jangan sesekali masukkan apa-apa dalam mulut anak (termasuklah kain, sudu dan sebagainya).
- jangan tinggalkan anak sendirian.
- perhatikan sawan anak, kalau ibu bapa dah bertenang - rekod video supaya doktor boleh tengok nanti.
- check timing - berapa lama anak kena sawan (biasanya 1-3minit sawan dah selesai dah).
- kalau sawan berpanjangan >5min, bawa ke klinik / hospital SEGERA!

🌻🌻🌻
Hanis Amanina
Moga bermanfaat!
🩺🩺

ASMA NI TAK BOLEH SEMBUH KE?

May 26, 2021

 

"𝘼𝙨𝙢𝙖 𝙣𝙞 𝙩𝙖𝙠 𝙗𝙤𝙡𝙚𝙝 𝙨𝙚𝙢𝙗𝙪𝙝 𝙠𝙚? 𝙎𝙖𝙮𝙖 𝙩𝙖𝙠𝙣𝙖𝙠 𝙡𝙖𝙝 𝙗𝙚𝙧𝙜𝙖𝙣𝙩𝙪𝙣𝙜 𝙥𝙖𝙙𝙖 𝙞𝙣𝙝𝙖𝙡𝙚𝙧 𝙨𝙚𝙪𝙢𝙪𝙧 𝙝𝙞𝙙𝙪𝙥."

Asma ni satu keadaan yang sangat selalu kita jumpa di fasiliti kesihatan. Terus terang, memang selalu sangat. Ada yang bermula masa kecil, boleh jadi berleretan sampai dewasa, boleh jadi selesai masa kanak-kanak. Ada yang masa baby beberapa bulan pun dah mula kena. Ada yang masa dewasa baru dapat. Ada yang masa mengandung je dapat asma.
.


🌺 ð‘¨ð’‘𝒂 𝒂𝒔𝒎𝒂 𝒏𝒊 𝒔𝒆𝒃𝒆𝒏𝒂𝒓𝒏𝒚𝒂?
Asma ni radang pada saluran pernafasan yang kronik. Maksud kronik ni ialah berlarutan, tempoh masa yang lama. Radang tu akan buat saluran pernafasan tu sempit. Kesannya, udara yang kita hirup tu tak dapat masuk ke paru-paru, lalu kurangnya oksigen dalam darah.

🌺𝑨𝒑𝒂 𝒔𝒊𝒎𝒑𝒕𝒐𝒎 𝒂𝒔𝒎𝒂 𝒏𝒊?
Presentation dia selalunya susah nafas / nafas laju / nafas berbunyi, batuk + sesak dada. Apa yang penting perlu tahu? Asma ni boleh mengancam nyawa kalau tak dirawat! Sebab dia melibatkan sistem penting badan kita - sistem pernafasan.

🌺 ð‘¨ð’‘𝒂 𝒚𝒂𝒏𝒈 𝒃𝒐𝒍𝒆𝒉 𝒎𝒆𝒏𝒚𝒆𝒃𝒂𝒃𝒌𝒂𝒏 𝒂𝒔𝒎𝒂?
Fuh, macam-macam sebenarnya. Ada yang akan kena asma masa dia batuk/selesema. Ada yang kena bila terdedah pada asap rokok. Ada yang bila main dengan binatang berbulu (biasanya kucing / anjing). Contoh lain:
- allergy pada debu / asap / habuk / pollen / binatang lain
- jerebu / apa-apa pencemaran udara
- suhu sejuk / makanan sejuk / buah-buahan
- stress pun boleh menyebabkan asma ya
- ada yang induced oleh senaman / apa-apa aktiviti lasak

Asma untuk orang yang selalu merokok tu actually namanya 𝗖𝗢𝗣𝗗 (𝗰𝗵𝗿𝗼𝗻𝗶𝗰 𝗼𝗯𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁𝗶𝘃𝗲 𝗽𝘂𝗹𝗺𝗼𝗻𝗮𝗿𝘆 𝗱𝗶𝘀𝗲𝗮𝘀𝗲). Konsep penyakitnya sama tapi biasa berlaku pada orang dewasa yang terdedah pada gas yang berbahaya, senang cakap asap rokok. Bukan setakat perokok ya kawan-kawan, kalau kita dikelilingi orang yang merokok pun boleh mengundang!

🌺 ð‘¨ð’”𝒕𝒉𝒎𝒂 𝒑𝒓𝒐𝒇𝒊𝒍𝒆?
Ni ialah soalan-soalan kegemaran doktor kalau anda datang dengan simptom asma. Hadamkan bagi yang memang ada asma & selalu datang hospital ambik nebulization / inhaler / perlukan rawatan dalam wad. Basically ni ialah basic info sejarah asma anda.

𝟭. 𝗦𝗲𝗷𝗮𝗿𝗮𝗵 𝗻𝗲𝗯𝘂𝗹𝗶𝘇𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 / 𝗠𝗗𝗜 - bila kali pertama? macam-mana kekerapan dalam setahun / beberapa bulan kebelakang? Bila last guna / dapat? Ada sejarah masuk wad tak? Kalau ada, apa tahap tertinggi dapat oksigen - nasal prong / facemask / venturi mask / intubate?

𝟮. 𝗦𝗲𝗷𝗮𝗿𝗮𝗵 𝗸𝗲𝗹𝘂𝗮𝗿𝗴𝗮 - ada sesiapa tak dalam keluarga yang ada asma (terutamanya first degree family - adik-beradik, ibu bapa)? Kalau ada, terkawal tak? Ada follow up / pakai inhaler apa-apa tak?

𝟯. 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝘃𝗮𝗹 𝘀𝘆𝗺𝗽𝘁𝗼𝗺𝘀 - ada tak bangun pagi akan selalu batuk? Ada tak tidur malam terganggu atau selalu terjaga disebabkan batuk? Ada yang tak boleh exercise berat sampailah semput sangat-sangat?

𝟰. 𝗧𝗿𝗶𝗴𝗴𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴 𝗳𝗮𝗰𝘁𝗼𝗿𝘀 - apa yang selalu mengundang asma tu? Ada yang makan tembikai je, terus batuk-batuk dan semput. Ada yang baru lepas renovate rumah, batuk-batuk disebabkan habuk & debu lepas tu semput. Ni semua berbeza ya ikut diri masing-masing. Ada yang semudah tidur dalam aircond / bilik yang sejuk.

𝟱. 𝗔𝘁𝗼𝗽𝘆 - ni maksudnya badan kita bagi tindak balas pada sesuatu allergen. Ada yang resdung (selalu bersin pagi-pagi atau dek kerana habuk macam tu). Ada yang banyak allergy pada makanan. Ada yang mata selalu kemerah-merahan. Ada yang kulit kering (eczema). Bila seseorang ada atopy, lagi tinggi chance dapat asma ya.

𝟲. 𝗙𝗮𝗸𝘁𝗼𝗿-𝗳𝗮𝗸𝘁𝗼𝗿 𝗹𝗮𝗶𝗻 - doktor akan tanya ada perokok / haiwan peliharaan / carpet ke kat rumah. Sebab ni antara punca biasa yang menyumbang pada asma.

🌺 ð‘´ð’‚𝒄𝒂𝒎 𝒎𝒂𝒏𝒂 𝒏𝒂𝒌 𝒓𝒂𝒘𝒂𝒕?
Untuk yang pertama kali, silalah pergi ke hospital / klinik terdekat. Anda perlukan ubat untuk legakan dan buka semula saluran pernafasan.

Untuk yang memang dah diagnose dengan asma, tolonglah compliant dengan ubatan anda (inhaler tu). Inhaler ada dua jenis ya.

𝟭. 𝗣𝗲𝗹𝗲𝗴𝗮 (𝗿𝗲𝗹𝗶𝗲𝘃𝗲𝗿)
- yang ni paling biasa digunakan ialah Salbutamol, nama lainnya Ventolin. Pakai ikut arahan doktor / bila perlu sahaja. Pastikan kita prepare inhaler kita sentiasa ada dengan kita sepanjang masa. Serangan asma ni bila-bila boleh jadi ya, terutamanya bila ada sesuatu yang trigger.

𝟮. 𝗣𝗲𝗻𝗰𝗲𝗴𝗮𝗵 (𝗽𝗿𝗲𝘃𝗲𝗻𝘁𝗲𝗿)
- yang ni doktor akan review keadaan pesakit sama ada perlu pakai atau tak. Jenis inhaler ni ikut fasiliti / tahap masing-masing - paling biasa namanya Budesonide / Fluticasone. Kalau level asma jenis tinggi tu, tolonglah jangan terlupa ambik tiap-tiap hari. Ikut prescription yang doktor bagi. Kalau ikut guideline GINA terbaru, kes asma simple pun dah digalakkan bagi preventer taw.

🌺 ð‘­ð’ð’ð’ð’ð’˜ 𝒖𝒑 / 𝒂𝒔𝒕𝒉𝒎𝒂 𝒂𝒄𝒕𝒊𝒐𝒏 𝒑𝒍𝒂𝒏
Dah ada ubat, jangan lupa follow up. Doktor biasanya ada bagi review 3-4bulan untuk tengok macam mana badan kita respon pada ubat. Kalau kita compliant dan simptom terkawal, doktor akan turunkan dose sikit-sikit sampailah kita hanya perlu pakai pelega bila perlu sahaja. Kalau tak terkawal, kemungkinan akan dinaikkan dos / tukar ubat / rujuk pada pakar respiratori.

Semua pesakit asma (terutamanya kanak-kanak), kita akan sediakan asthma action plan, diari batuk untuk disemak masa follow up. Asthma action plan ni akan bantu untuk seseorang tu bagi pelega sendiri dahulu ikut tahap sebelum perlu ke hospital atau tak.

🌺 ð‘ªð’‚𝒓𝒂 𝒑𝒂𝒌𝒂𝒊 𝑴𝑫𝑰?
Untuk kanak-kanak, kita akan minta ibubapa belikan aerochamber untuk pastikan ubat sampai ke saluran pernafasan dengan efektif. https://www.youtube.com/watch?v=o0M1lLpOu4U

Rutinnya, doktor / ahli farmasi akan semak teknik tu berkala (biasanya masa appointment kat klinik) - sebab tu please jangan skip TCA. Kalau terlepas, tolong call klinik dan dapatkan tarikh baru.

🌷🌷🌷
Fahamlah kawan-kawan, asma ni tak boleh sembuh tapi boleh dikawal. Sama macam orang allergik udang, sama ke penghujung nyawa dia akan dapat kesan pada diri kalau dia makan udang. Hampir sama macam asma. Asma ni kalau tak dirawat dengan baik, lama-lama simptom tu makin teruk dan makin susah nak tindak balas pada rawatan biasa.

Bukan sedikit ya, pesakit asma perlu ditidurkan & diberi bantuan pernafasan (intubate). Kalau sebelum pandemik Covid pun banyak, semasa pandemik ni lagilah mencabar nak beri rawatan. Bayangkan lagi budak-budak kecil baru beberapa tahun dah kena intubate disebabkan asma yang teruk.
🌷🌷🌷

🌺 ð‘²ð’†ð’”𝒊𝒎𝒑𝒖𝒍𝒂𝒏
1. Asma boleh dicegah - mencegah jauh lebih baik dari merawat.
2. Kenal pasti perkara-perkara yang boleh trigger asma kita dan elakkan.
3. Pastikan kita ikut arahan pakai ubat (compliant to medication).
4. Pastikan teknik pakai inhaler yang betul.
5. Elakkan terlepas appointment rawatan susulan.

Hanis Amanina
Hari tu kena present acute severe asthma. ðŸ˜… 


Latest Instagrams

© HANIS AMANINA. Design by Fearne.