Travelog - Paris, France (Part 2)

April 24, 2013

Meneruskan perjalanan dalam kebasahan.....

Hee, bila hujan most of times, rasa dia memang gloomy sikit. Tapi, hujan tu kan satu rahmat yang menghidupkan dan membersihkan. Ouch, I should remember this.

Allah-lah yang telah menciptakan langit dan bumi dan menurunkan air (hujan) dari langit, kemudian dengan (air hujan) itu, Dia mengeluarkan berbagai buah-buahan sebagai rezeki untukmu; dan Dia telah menundukkan kapal bagimu agar berlayar di lautan dengan kehendak-Nya, dan Dia telah menundukkan (pula) bagimu sungai-sungai. (Ibrahim. 14:32)

Just imagine, orang yang memerlukan hujan as sources of water. Mesti dia menunggu-menunggu hujan kan? Kita ni, urgh, mengeluh saja.

------------------------------------
Macam yang ramai sedia maklum, Paris is a city of fashion & design. Berderet-deret kedai pakaian kat sini, mostly berjenama la kot (pernah nampak kat shopping mall either kat Malaysia / Czech). Cuma, saya bukanlah peminat fashion sangat, so, kedai-kedai tu tak mengujakan untuk saya T_T. 

Basically, kat Paris ni banyaknya bangunan yang macam biasa, with European style. Kat bawah ni ialah satu bangunan yang bertentangan dengan Perrault's Colonnade. Tak pasti apakah dia, nampak macam another church T_TPerrault's Colonnade, dia ni salah satu bahagian Louvre Palace, di belah timur. Dan dikatakan kat sini, kita boleh tgk architecture French yang klasik kat setiap bahagian dia :p Buta seni bangunan. 

So, go through Perrault's Colonnade, nanti sampai lah ke Louvre Pyramid!
Tadaaa, piramid yang dibuat dari kaca, dan ada lagi 3 piramid kecil kat sekitar dia. Terletak betul2 kat tengah courtyard Louvre Palace dan inilah dia pintu utama nak masuk ke Louvre Museum, antara museum yang terbesar di dunia :p Museum ni letaknya bawah tanah. Dari luar piramid ni, boleh la nak tengok-tengok kat bawah tu ada apa. Oh ye, tarikan utama sudah pasti potret Mona Lisa. 

Tiba-tiba teringat zaman belajar tentang Leonardo da Vinci kat sekolah, ada dalam buku teks sejarah. 

Solat.

Pertama kali dalam hidup, solat kat dapur restoran. Ibrah #3 - Alert dengan waktu solat, plan kat mana nak solat T_T. Pemilik restoran tu Muslim, dan alhamdulillah, bila mintak nak tumpang solat, memang pakcik tu terus tunjuk satu bahagian kecil kat area dapur. Janggal. Sempit. Tapi solat tak boleh tinggal. Hmm, kat sini baru sedar, kita ni duk berjalan kejar masa nak explore Paris, masjid kat mana pun tak buat research habis-habisan. T_T Ada google sebelum ni, silapnya tak cari terus map, cara ke situ.Jazakallah khairan katheera pakcik.

Alhamdulillah, next destination - Eiffel Tower


Memang excited nak tengok Eiffel Tower depan mata. Jujurnya, tak pernah terfikir saya akan jejakkan kaki ke Paris pun. But, here we were. 

Terletak kat Champ de Mars, dan ada dua cara rasanya nak ke sini, sama ada melalui area sungai (stop kat RER Champ de Mars) or area taman (stop kat Metro Ecole Militaire). Dah plan dah nak naik tower ni, tapi tiket dah habis. Hee.

------------------------------------

At the end of the day, bila fikir balik, apalah bestnya bersemangat sangat nak tengok bangunan. Walaupun hmmm, memang diakui, bangunan kat Europe sangat cantik, preserved heritage. 

Teringat ada akhawat pernah share, bila tengok bangunan tu, kadang-kadang kita kagum dengan rekabentuk dia yang unik, dengan arkitek dan jurutera yang plan sebab mampu come out dengan idea baru, dengan buruh-buruh yang bekerja keras untuk pembinaan yang kukuh lagi tersergam indah.

Tapi kita lupa, siapa yang memberi ilham kepada arkitek kalau bukan Allah? Siapa yang memberi tenaga buruh tersebut kalau bukan Yang Maha Satu? Siapa yang menjadikannya cantik di mata kita kalau bukan Pencipta kita?

Everything in life, we need to turn back to Him. Dia yang menguasai bumi, Dia yang mencipta manusia dan seluruh isi dunia, dan Dia jugalah yang empunya hari Akhirat. 

Sesungguhnya Allah memiliki kekuasaan langit dan bumi. Dia menghidupkan dan mematikan. tidak ada pelindung dan penolong bagimu selain Allah." (at-Taubah 9:116)

Manusia oh manusia....
Nina oh Nina..... haih


bersambung..........

Ad-Deen, Buzulucka
130424
0441

Latest Instagrams

© HANIS AMANINA. Design by Fearne.