travelog setengah hari - munich, germany (part 3)

July 15, 2013

Finally, tempat yang saya nanti-nantikan - Englischer Garten. Nature-lover :)


Banyak cara untuk sampai sini, hmm boleh refer maps. Maaf, tak ingat dah nama stop U Bahn yang saya guna. :p

Kat sini, ada dua orang tourists datang tegur saya, sebab kitorang lalu jalan yang sama, dan masing-masing taktahu pun jalan tu betul ke tak nak ke tempat yg dituju. I thought they are students, tapi rupanya professors! Humble sangat. Wohoo. Best jugak ada kawan boleh berbual. :)

Kat sini macam open garden yg orang spend time dengan kawan-kawan or families especially masa summer sekarang. Oh ye, Munich ni pun famous dengan beer (kot) T___T. Kat garden ni jugak, ada satu tower, tak tinggi sangat. Sekali pandang, saya teringatkan menara condong Teluk Intan. Tapi, memang tak sama lah :p



Chinesischer Turm. Turm tu maksudnya tower. So, inilah dia Chinese Tower! Tinggi dalam 25 meter, dibuat daripada kayu. Usia dia sangatlahhh tua, first constructed masa 1789-1790. Ada ala-ala pagoda empayar China. :)






Saya ingatkan kat garden tu ada tower tu je. Rupanya, professor berdua tu nak pergi tengok orang surfing. Saya memang blur, bukan biasanya orang surfing kat laut yang ada ombak kuat ke? Since diorang ajak dan saya pun teringin nak tengok, ikut la sekali. Bila tengok tempat yg basic (ombak tak kuat sangat), baru teringat, saya pernah tengok tempat ni kat Youtube. :p

Sebenarnya ada dua surfing areas. Satu untuk amatur dan ombaknya tak besar sangat. Another one, dekat dengan jambatan tepi jalan besar. Masa kitorang sampai, memang dah ramai orang kat tebing sungai. Best! Surfers semua bagus2, siap ada queue siapa nak surf dulu. Dan yang membuatkan lagi selesa mata menengoknya, sebab diorang fully covered dan baju tak overtight. :) Ada budak kecil jugak yang surfing. Comel dan hebat imbangannya.

video

Settle bahagian ni, saya dan 2 professors tu berpisah sebab diorang nak gi Marienplatz tu, saya nak pergi Stadium. Yee, tak fanatic bola sangat. FC Bayern Munchen ni pun saya tak tahu siapa players. Tapi, macam menarik stadium dia, rupa ala-ala stadium sarang burung masa Olympic China. Masa nak ke sini, emm rasanya railroad Bahn banyak yang tengah renovate. So, banyak kali tukar U-Bahn - bas - U-Bahn. Dan, aduhaii, memang jauh dari stop U-Bahn nak ke stadium tu. Mahu lebih 10 000 langkah sekali pergi.



I guess, every stadium ada MegaStore kan? So, any fans bolehlah dapatkan barang-barang football club tu kat store stadium ni. :) Kalau tak sempat datang, store ni ada je kat airport. Grab your things there.


Alhamdulillah, for the lovely weather!

Short trip to Munich, Germany ends here. Lepas cover stadium, terus naik Bahn balik airport, in which it takes around 40-45 minutes. Thanks Allah, for the safe trip and peace throughout the journey. :)

Now, I'm already on my 3rd day in Malaysia. Trying hard not to waste time on useless things. Pray for our time yeah!

Departure Hall, Munich Airport
130704
2130

Baitul Hanis, Sg. Siput
130708
2300

S. K. Neumanna, HK, Czech
160204


Latest Instagrams

© HANIS AMANINA. Design by Fearne.