Kenapa Perlu Buat Begini Ketika Flight Take-Off & Landing?

August 13, 2015

Rata-rata antara kita dah merasa naik flight kan? Kalau belum, insyAllah pasti ada rezeki korang nanti. :)

flight belgrade - zagreb
Seat paling 'seram' saya pernah duduk.
Serbian Air Belgrade - Zagreb

Untuk yang pernah, kalau perasan masa takeoff dan landing - memang selalunya flight attendant akan make sure these few things kita patuhi. 

1. Shades tingkap perlu dibuka.
2. Lampu plane dipadamkan kecuali lampu baca persendirian.
3. Tempat duduk perlu ditegakkan.
4. Tray makan perlu ditutup.
5. Pakai seatbelt.


Kan kan?

Tahu tak kenapa adanya perkara-perkara ni?

Dah lama dah saya curious nak tanya, tapi baru-baru ni je yang saya dapat jawapan. Reference dari pengalaman flight attendant dan pilot serta few websites yang saya baca. 

Pertama sekali, macam yang kita semua tahu. crucial times untuk satu flight tu ialah masa take-off & landing. So, sebab ni jugak perkara2 macam ni diutamakan.


1. Kenapa shades tingkap perlu dibuka?

Bila tingkap dibuka, ia beri peluang untuk penumpang & cabin crew untuk usha-usha keadaan di luar kalau ditakdirkan ada flap sayap yang tak berfungsi ke, ada asap dari enjin ke. Pernah jugak ada insiden bila penumpang laporkan tentang fuel leakage

emirates dubai kuala lumpur
Emirates Dubai - KL

2. Kenapa lampu dalam plane dipadamkan (waktu malam) kecuali lampu baca persendirian?

Bila lampu malap, mata kita akan cuba untuk adapt dengan cahaya dari luar. Dan ini membantu sama macam sebab-sebab kat soalan pertama - mengesan apa-apa yang nampak pelik kat luar plane.


3. Kenapa tempat duduk perlu ditegakkan?

Dikatakan bila tempat duduk tegak, ianya dikunci namun ia tak dikunci bila kita turunkan kerusi tu untuk sandar dengan lebih selesa. Ada sebab lain jugak. Dalam masa kecemasan, bila kerusi ditegakkan, ini beri ruang pada penumpang di belakang kita untuk cepat buat evacuation (keluar dari plane). 

Paling tidak pun, lebih selesa untuk penumpang belakang duduk dalam 'brace position'.

brace position
Source - http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/5402342.stm4. Kenapa tray makan perlu ditutup / dirapatkan ke seat depan?
Sama macam sebab untuk soalan ketiga - ia memudahkan evacuation jika perlu. Cuba bayangkan kita nak keluar dari seat, tapi dihalang oleh meja. Dalam keadaan panik, mungkin tak mampu fikir dengan tenang macam mana nak keluar. 

Memudahkan 'brace position' juga. :)5. Kenapa kena pakai seatbelt sehingga lampu isyarat seat belt dipadamkan?

Lampu seat belt tu dipadamkan bila enjin dah dimatikan ataupun plane dah berhenti kat tempat parking / gate dengan stabil. 

Pernah jadi satu kisah bila penumpang dah start ambil beg dari ruang kat atas seat tu, padahal lampu isyarat tali pinggang belum dipadamkan. Dan tiba-tiba plane tu tergelongsor sikit (sikit je) tapi itu mampu buat beg yang penumpang pegang tercampak. Kalau kena orang lain, tak ke naya tuuu. 


Reference    1 2


Semua ni dikira sebagai langkah berhati-hati. Kita sendiri tak tahu apa yang akan berlaku pada masa depan kan. T_T

Selamat terbang bagi sesiapa yang travel tuu :)SS, Perak, Malaysia
150812
Latest Instagrams

© HANIS AMANINA. Design by Fearne.