Petai in Czech

September 6, 2016

Wohooo. Tengah unpacking luggage yang masih tak siap unpack, nampak gerangan satu plastik merah. Terus tersenyum sendiri.

Hai petai. Saya rasa awak sihat walaupun kepenatan awak travel sampai Hradec ni ha. Awak takde kawan-kawan tempatan taw, bertahanlah sorang-sorang. Stay strong and healthy. Nanti hari raya, tamatlah riwayat awak dalam perut saya. :p Kalau saya malas, awak kena survive taw. Jangan rosak okay. Haha. 


Pelik kau Nina, cakap dengan petai. 

I've been eating petai since I'm a child. Saya pernah duduk kampung, pokok petai boleh kata keliling rumah je, bergayut-gayut. Petai besar ada, petai jawa ada. 

Kalau kat rumah, akan ada satu bekas untuk petai rebus. Steps yang mudah nak ikut bak kata ayah, macam ni.

  1. Potong petai berpapan-papan kecil-kecil, sepapan ada 4-5 biji camtu.
  2. Rebus je sampai lembut.
  3. Keluarkan biji petai, letak dalam bekas.
  4. Isi air kosong dalam bekas.
  5. Tinggal semalaman.


Masalah besar bila makan petai ni ialah odor-effects. Baunya tak semua orang boleh tahan. So, pandai-pandai lah wangikan balik toilet tu yep. Nak sendawa, jauhkan diri dari orang lain. 

Oh yea, I think we can just google about the benefits of petai. SINI dan SINI. Banyak jugak lah dari apa yang saya baca. :D Tapi, just eat moderately eh, rasanya petai ni pun takde orang makan every meal kan? :D Walaupun takde sangat scientific data pasal disadvantages dia, just be careful especially to those people with gout and kidney disease. 

Petai ada kandungan purine yang tinggi - boleh sebab high uric acid. Well, kat sini pun boleh argue sama ada effects purine dari tumbuhan sama tak dengan animal products (daging, seafood etc). Honestly, I am not that sure but I suggest not to eat if you are not confident. Untuk orang yang ada masalah buah pinggang, konsep dia sama macam isu orang sakit pinggang boleh makan durian tak. Dua-dua ni ada kandungan potassium yang banyak, dan buah pinggang dah tak mampu nak tapis. Bila potassium banyak dalam darah (hyperkalemia), risiko tinggi untuk dapat sakit jantung. Okay?


p/s - 4 am, lost to jet-lag fights. T_T


160906
Hradec Kralove, Czech

Latest Instagrams

© HANIS AMANINA. Design by Fearne.